Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τρεις αποχρώσεις του γαλάζιου

Πάνω: Κ. Κουκοδήμος Σ. Χιονίδης Γρ. Ζάννας. Κάτω: Γ. Νταντάμης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τρεις αποχρώσεις του γαλάζιου

  • A-
  • A+

Εδώ υποψήφιος δήμαρχος, εκεί υποψήφιος δήμαρχος... ποιον θα στηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το παλαιό παιχνίδι «πού είναι ο παπάς;» που παιζόταν στα πανηγύρια και στις υπαίθριες λαϊκές αγορές, θυμίζει ώς και αυτή την ώρα το χρίσμα της Ν.Δ. για τον υποψήφιο δήμαρχο της Κατερίνης, ενός δήμου που οι «γαλάζιοι» κερδίζουν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Σάββα Χιονίδη, ο οποίος έχει αποδειχτεί ανθεκτικός όχι μόνο έναντι της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών καταγγελιών για σκάνδαλα που του προσήψαν στο παρελθόν.

Μέσα σε ένα δυσμενές για τον ίδιο κλίμα ο κ. Χιονίδης κατόρθωσε να επιβιώσει στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση του 2014, έχοντας ως ισχυρό αντίπαλο τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Χρήστο Γιαννούλη, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος τότε δεν είχε εισπράξει τη φθορά της εξουσίας) και είχε μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της τηλεόρασης.

Ο Σάββας Χιονίδης, λοιπόν, είναι ένας κραταιός δήμαρχος της Ν.Δ., που όμως αυτή τη φορά έρχεται να απειληθεί, μεταξύ άλλων, από έναν... ομόσταβλο βουλευτή, τον Κώστα Κουκοδήμο!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Κουκοδήμος σε μια πολυπληθή εκδήλωση ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο της Κατερίνης παρουσία δεκάδων στελεχών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης και καμιά 15αριά βουλευτές, αναγιγνώσκοντας μάλιστα χαιρετισμούς του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σαν κερασάκι στην τούρτα των προβληματισμών για το «γαλάζιο» στρατόπεδο ήρθε και η υποψηφιότητα του Θανάση Λιακόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα είναι επίσης υποψήφιος δήμαρχος μετά μια μακρά θητεία στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης στο οποίο είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Χιονίδη.

Πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πάντως, ότι ο κ. Λιακόπουλος αποτέλεσε την εσωκομματική αντιπολίτευση στον νυν δήμαρχο, καθώς διαφώνησαν σε σειρά θεμάτων του δήμου και κάπου εκεί φαίνεται ότι επήλθε η ρήξη, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο να ανακοινώσει τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Οι... «άλλοι»

Από την άλλη και... οι «άλλοι» δεν έχουν σήμερα ένα καθαρό τοπίο, αν και το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών που απομένουν ώς τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβάλλει ένα ξεκαθάρισμα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός που είχε στηρίξει το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Γιαννούλη εκπροσωπείται σήμερα από τη Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, καθώς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 λίγο μετά τις προηγούμενες εκλογές παραιτήθηκε και επέστρεψε στα καθήκοντά του ως διευθυντής στο κανάλι.

Παραμένει λοιπόν ακόμη και σήμερα μετέωρο το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της Κατερίνης με δικό του ψηφοδέλτιο ή αν θα στηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ας πούμε, γνωστοποίησε τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γρηγόρης Ζάννας, που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και είναι πατέρας του Ζήση Ζάννα, ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε βουλευτής αλλά μετά προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα.

Διόλου αμελητέα και η υποψηφιότητα του Γιώργου Νταντάμη, που προέρχεται από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν είχε αναμιχθεί στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Κατερίνης. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Νταντάμη να ετοιμάζει ένα δυνατό ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, προσβλέποντας στη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά κλείνοντας το μάτι και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

⬛️ Δήμος Ηρακλείου:Τους ένωσε ο Ανδρέας;

Η κηδεία του αγωνιστή της Αριστεράς Ανδρέα Σαββάκη, το Σάββατο στο Ηράκλειο, έφερε στην πλατεία του Αγίου Τίτου ανθρώπους από όλους τους χώρους της Αριστεράς. Από το ΚΚΕ μέχρι τους παλιούς Ρηγάδες και από τη σημερινή ΛΑ.Ε. μέχρι τις… φυλές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα ψάχνει σε ΠΑΣΟΚικά νερά για τη μάχη στον δήμο. Στο περιθώριο της τελετής στήθηκαν πολλά πηγαδάκια. Ισως ο Σαββάκης, που έβλεπε ήδη από ψηλά, να έβαλε το χέρι του να λογικευτούν οι ινστρούχτορες της νομαρχιακής του κόμματος. Αν και μερικοί, ακόμα και στην κηδεία, μιλούσαν πιο άνετα με τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρά με τους δικούς τους συντρόφους.

Μ.Δ.

⬛️ Χριστούγεννα μέσα στα μπετά…

Κάποιοι το έλεγαν για αστείο. Τα έργα της πεζοδρόμησης στη λεωφόρο Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο ξεκίνησαν μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά έφτασε Πρωτοχρονιά και ακόμα η πλακόστρωση είναι ημιτελής. Η ζωή της πόλης μπορεί να γίνει όντως καλύτερη μετά την ολοκλήρωση του έργου, αλλά το στοίχημα των Χριστουγέννων χάθηκε ολοσχερώς. Μισός χρόνος για έναν δρόμο περίπου 350 μέτρων δεν είναι και η καλύτερη επίδοση που θα μπορούσε να πετύχει μια δημοτική αρχή. Μπορεί να φταίει ο εργολάβος, μπορεί ο καιρός αλλά μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα μεσολαβούν οι εκλογές και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός το ξέρει καλά.

Μ.Δ.

Περιφέρεια Κρήτης
Αριστερά και οικολογία… last year

Δεν στέγνωσε το μελάνι από την πρόβλεψη της προηγούμενης εβδομάδας για το μέλλον της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κρήτης...

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η φαραωνική επένδυση «Elounda Ηills» στο Λασίθι.

Παρά τις διαμαρτυρίες για την τεράστια αλλοίωση του περιβάλλοντος και την προκλητική ιδιωτική πολεοδόμηση, η παράταξη Αρναουτάκη ψήφισε «ναι» όπως επίσης και η παράταξη της Ν.Δ. (Αλ. Μαρκογιαννάκης).

«Ναι» όμως ψήφισε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Κλάδο, επιβεβαιώνοντας από τώρα τη… διάχυσή της μέσα στην «Εθνική Κρήτης» όπως αρέσκεται να λέει ο περιφερειάρχης. Βουρ για την «ανάπτυξη» λοιπόν, με όποιο κόστος.

Και όσο για την Αριστερά και την οικολογία... last year.

Μ.Δ.

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
O Φ. Γκανούλης επικεφαλής οικολογικού ψηφοδελτίου

Ομόφωνα επικύρωσε το πανελλαδικό συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων την απόφαση της Περιφερειακής Οργάνωσης του κόμματος να υποστηριχτεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο πολιτικός μηχανικός και συνεκπρόσωπος του κόμματος, Φίλιππος Γκανούλης.

Θα τεθεί επικεφαλής πράσινου και οικολογικού ψηφοδελτίου, αλλά ταυτόχρονα θα αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις σε όλο το προοδευτικό πολιτικό φάσμα.

Δήμος Κύμος- Αλιβερίου
«Μάχη» από τα παλιά

Ακόμη ένα επεισόδιο στην παλιά εκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Θανάση Μπουραντά και τον Δημήτρη Θωμά θα παιχτεί και στις προσεχείς εκλογές στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Το συγκεκριμένο δίδυμο, οι σχέσεις του οποίου ήταν ιδιαίτερα έντονες και καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, θα επιχειρήσει να διεμβολίσει η προερχόμενη από τη Ν.Δ., Βάσω Παππά, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να βρει απέναντί της και ακόμη έναν υποψήφιο από τη «γαλάζια» παράταξη.

Γ.Δ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
Η εταιρεία χρυσού προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στις δημοτικές εκλογές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια...
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
​Ηξεις αφήξεις από Μπουτάρη στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» όχι μόνο για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την υποψηφιότητά του! Για πρώτη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να...
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη άνοδος της συντηρητικής παράταξης με τρεις δεξιούς να «ανεβαίνουν στο βάθρο» των δημοτικών εκλογών. ● Στις πιο εύπορες περιοχές του κέντρου και του Ε΄ διαμερίσματος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά το δίδυμο...
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας