Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταθερά «κατά της οικογενειοκρατίας»

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταθερά «κατά της οικογενειοκρατίας»

  • A-
  • A+

Ετυμολογική προσωποποίηση του νεποτισμού (από το λατινικό nepos, ιταλικά nipote = ανιψιός) αποτελεί η επιλογή Μητσοτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, είναι μόλις 34 ετών και αποτελεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. κίνηση με άλλους στόχους, αφού η μάχη για την Περιφέρεια είναι ήδη χαμένη. Αν και δηλώνει «κατά της οικογενειοκρατίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει έναν ανιψιό για να κατευνάσει το μένος του θείου Μαρκογιαννάκη εναντίον του.

Και ήταν ο ίδιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης που σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη Νέα Τηλεόραση Χανίων) είχε βάλει στο τραπέζι το όνομα του ανιψιού του.

Τότε ακριβώς που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του υποσχέθηκε προεδρία οργανισμού ή ΔΕΚΟ όταν εκλεγεί προκειμένου να τον βγάλει από το ψηφοδέλτιο, ο ίδιος, αφού επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της οικογενειοκρατίας, είχε πει επί λέξει: «Του είπα, έχω και έναν ανιψιό. Είναι καλό παιδί και θα γίνει καλός βουλευτής. Το ενδιαφέρον σου, που υπήρχε παλιά, υπάρχει ακόμα; Του το είπα δύο φορές και δεν μου απάντησε».

Στο μεσοδιάστημα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε πως τον ζητούν πολλοί από πολλά κόμματα και πως θα κατεβεί ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο των Χανίων άλλου κόμματος ώστε να μπει στη Βουλή. Ετσι, πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος θυμήθηκε τον ανιψιό και τον έχρισε υποψήφιο περιφερειάρχη.

Ο θείος είδε την παγίδα που του στήνεται και αντέδρασε την επόμενη μέρα στρεφόμενος εμμέσως ακόμα και κατά του ανιψιού του (και κατά της οικογενειοκρατίας βεβαίως…):

«Οι βουλευτικές εκλογές διαφέρουν από τις περιφερειακές. Προσωπικά, σ’ αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται μόνον στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Οπως επανειλημμένα δε έχω τονίσει, απευθυνόμενος σε όλους τους Χανιώτες, απέναντί μου θα έχω κυρίως την οικογενειοκρατία, την αχαριστία και την πολιτική ανεντιμότητα. Στον αγώνα αυτό που δίνω κανείς εκβιασμός δεν θα σταθεί εμπόδιο. Το τελευταίο είναι για τον πρόεδρο της Ν.Δ.».

Ενα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε στην Κρήτη, πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον του πολίτη και φυσικά για να παταχθεί η… οικογενειοκρατία.

Μία παράταξη ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα μάτια του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη έχει ήδη σχεδόν επισημοποιηθεί. Την εβδομάδα που πέρασε ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε από το Ρέθυμνο «όχι απλά για μια στήριξη αλλά για μια συνεργασία διαφορετικών χώρων», που δημιουργεί ένα κοινό «μέτωπο». Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά για όσους έχουν παρακολουθήσει τα θέματα της Περιφέρειας είναι απορίας άξιο πώς θα προχωρήσει η συνεργασία ειδικά σε περιβαλλοντικά θέματα, όπου πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε πιο αμυντική στάση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, το θέμα της αλόγιστης επέκτασης των ανεμογεννητριών κτλ. Επί της ουσίας, το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από τις θέσεις του για τα περιβαλλοντικά.

Μάλλον όμως και η απάντηση εύκολη είναι, αφού ήδη η κυβέρνηση συμφωνεί περισσότερο με την πρακτική της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, παρά με τους δικούς της ανθρώπους στο νησί.

Μ.Δ.

Δήμος Χανίων: δύο υποψήφιοι από την οικογένεια και το ίδιο κόμμα

Θα διαβάσετε στο προηγούμενο ρεπορτάζ για τις ενδοοικογενειακές πολιτικές συναλλαγές στην Κρήτη με την υποψηφιότητα του ανιψιού Μαρκογιαννάκη στην Περιφέρεια. Και στον Δήμο Χανίων όμως εξυφαίνεται μια ενδοοικογενειακή κόντρα στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη στήριξή του στον Αρη Παπαδογιάννη, νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, «σφήνα» στο γαλάζιο στρατόπεδο μπαίνει ο πρώην νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, που αντλεί ψήφους από τον ίδιο ακριβώς χώρο. Ο κ. Αρχοντάκης είναι άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, τόσο που κάνει κάποιους στα Χανιά να λένε πως κάθε ένα από τα δύο αδέλφια κατεβάζει τον δικό του υποψήφιο…

Ο κ. Αρχοντάκης κινείται και από προσωπική φιλοδοξία, την οποία όμως σίγουρα θα μπορούσε να ανακόψει αν ήθελε η Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτός αν έχει γίνει άλλη συμφωνία για την τελική ευθεία προς τις κάλπες…

Μ.Δ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΚΡΗΤΗ: Χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρεια
Αρνητικό είναι το πρόσημο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και στην Κρήτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επικράτηση από τον πρώτο γύρο του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη
ΚΡΗΤΗ: Χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρεια
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
Αντιδράσεις από μερίδα του συστήματος της Ν.Δ. στην Αττική έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του κόμματος για την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Το 1/3 των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στην...
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας