Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γόνιμες συνθέσεις

Αριστερά: Απ. Καλογιάννης. Πάνω δεξιά: Ρ. Καραλαριώτου Π. Κρίκης Ν. Γαμβρούλας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γόνιμες συνθέσεις

  • A-
  • A+

Ο δήμαρχος των συνθέσεων! Κάλλιστα μπορεί να αποδοθεί αυτός ο τίτλος στον Απόστολο Καλογιάννη, δήμαρχο Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιο. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος θα αποτελέσει τον πρώτο υποψήφιο που προέρχεται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά και θα λάβει στήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε συνέχεια της στήριξης που έχει ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Αποτελούν αυτές οι εξελίξεις προπομπό επόμενων συγκλίσεων μεταξύ των δύο κομμάτων; Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο τοπικός... σπόρος που έπεσε στη Λάρισα προ 4ετίας εξελίχθηκε σε έναν υγιή οργανισμό και πλέον απλώνει «κλαδιά» σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόσφατη απόφαση του διευρυμένου δημοτικού οργάνου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Λάρισα να εισηγηθεί την υποστήριξη του κ. Καλογιάννη, με τη θεσμική συνεργασία του προς συγκρότηση «αυτοδιοικητικού κινήματος» για πολλούς αποτελεί για πολλούς φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο γεννήθηκε η «Συμπαράταξη Λαρισαίων».

Πρόκειται για την παράταξη του σημερινού δημάρχου που συγκροτήθηκε από τη συνένωση τριών δημοτικών κινήσεων: «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), «Λαρισαίων Πόλις» (ΠΑΣΟΚ), «Πράσινη Πόλη» (Οικολόγοι Πράσινοι).

Ο ανένταχτος αριστερός -μετά τη διαγραφή του από το ΚΚΕ το 1988 δεν εντάχθηκε ξανά σε κάποιο κόμμα- Απ. Καλογιάννης αναδείχθηκε επικεφαλής της «Συμπαράταξης» με εκλογικές διαδικασίες, μέσα από ένα σώμα 500 εκλεκτόρων. Κέρδισε τον Δήμο Λάρισας, αλλά και τις εντυπώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μοντέλο τής «από τα κάτω» συγκροτημένης «Συμπαράταξης» διαμόρφωσε μια δυναμική που συζητείται ακόμη σε αυτοδιοικητικούς κύκλους της χώρας.

Ως υποψήφιος το 2014, είχε στηριχθεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους.

Σήμερα, η πλειονότητα του κόσμου της Λάρισας που στηρίζει ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκεται κοντά στη «Συμπαράταξη», περιγράφουν τοπικές πηγές. Αλλωστε, οι συσχετισμοί στο διευρυμένο δημοτικό όργανο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν σχεδόν καθολικοί υπέρ της στήριξης Καλογιάννη: 37 υπέρ - 4 κατά. Κυρίαρχο επιχείρημα της μειοψηφίας υπέρ της αυτόνομης καθόδου αποτέλεσε ο «στρατηγικός στόχος να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

Μετά τη λήψη της απόφασης αντέδρασε ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος -και πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- Εκτ. Νασιώκας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη δεν αφορά την παράταξή του, αλλά «εκείνα τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αποφάσισαν να παραχωρήσουν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας βορά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε συνέχεια αυτής της σκληρής δήλωσης ήρθε στο προσκήνιο ένα νέο πρόσωπο. Ο λόγος για τον 28χρονο Νίκο Γαμβρούλα που φέρεται να κινείται προς το να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, εκφράζοντας μια ομάδα νέων ανθρώπων και έχοντας αναφορές στους διαφωνούντες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ορισμένοι επιμένουν να θεωρούν μια δύσκολη υπόθεση τη συγκρότηση ψηφοδελτίου από τον συγκεκριμένο μειοψηφικό χώρο.

Προς το παρόν διαμορφώνεται το εξής σκηνικό: μόλις τρεις οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο κ. Καλογιάννης να εκφράζει τον προοδευτικό η Ρένα Καραλαριώτου τον συντηρητικό με την επίσημη υποστήριξη της Ν.Δ. μάλιστα, κατεβαίνει εκ νέου υποψήφια δήμαρχος, χωρίς να έχει όμως αυτή τη φορά υπόλοιπες τις τρεις «γαλάζιες» παρατάξεις που της αφαίρεσαν δυνάμεις το 2014.

Αν και προσώρας θεωρείται ότι έχει συσπειρωμένο το ακροατήριό της, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να βρει αντιπάλους «εκ των δεξιών της» από πρόσωπα που πρόσκεινται στη «σαμαρική» Δεξιά.

Ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΚΚΕ θα αποτελέσει ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Πέτρος Κρίκης, ένας «αγωνιστής της ζωής και των στίβων», όπως έχει περιγραφεί από τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ο Κώστας Μπασδέκης υποψήφιος του ΚΚΕ

Τον υποψήφιο περιφερειάρχη και τους υποψήφιους δημάρχους για τη Στερεά Ελλάδα θα παρουσιάσει το ΚΚΕ σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη Στερεά Ελλάδα θα είναι το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης, ο οποίος θα αντικαταστήσει το μέλος του Π.Γ., Γιώργο Μαρίνο, που ήταν υποψήφιος στη Στερεά Ελλάδα στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Αλλαγές στους επικεφαλής ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναμένεται να υπάρξουν και σε αρκετούς δήμους της Στερεάς Ελλάδας.

Γ.Δ.

Με συμβολισμούς

Από την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου επέλεξε ο δήμαρχος Στυλίδας και γνωστός ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος να ξεκινήσει την προεκλογική του πορεία για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι συμβολισμοί όμως δεν περιορίστηκαν στην επιλογή της τοποθεσίας. Ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η κίνηση να προλογίσει τον Απόστολο Γκλέτσο ο γνωστός δικηγόρος της Λαμίας, Γιώργος Δουμάς.

Κάτι που προσέδωσε διαφορετικό κύρος στην υποψηφιότητα, αλλά και παράλληλα τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σ’ ένα διαφορετικό κοινό, ένα κοινό που αποτελεί κυρίως πεδίο της Νέας Δημοκρατίας: την τοπική αστική τάξη.

Από τα υπόλοιπα της εκδήλωσης, ξεχωρίζουν η επίδειξη ετοιμότητας με την παρουσίαση των ονομάτων συνολικά 37 υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, η επιθετική τακτική απέναντι στη σημερινή περιφερειακή αρχή και οι αναφορές για αποκαλύψεις στη συνέχεια, η ξεκάθαρη διευκρίνιση υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς βέβαια και ο χορός του Απόστολου Γκλέτσου υπό τους ήχους του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»!

Γ.Δ.

Θήβα
Ανοίγει τον δρόμο

Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε γνωστή ο δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ. και έχει συμπληρώσει δύο θητείες στην ηγεσία του δήμου. Ηδη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχει εκφράσει τη θέλησή του να είναι υποψήφιος ο νυν αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Γιώργος Αναστασίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Θηβαίων, Ηλία Τραμπάκουλου.

Γ.Δ.

Βόλος: με χρυσαυγίτες

Ο Αχ. Μπέος κόβει την κορδέλα. Αριστερά στη φωτογραφία ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος

Αντιδράσεις προκαλεί στον Βόλο η πρόσφατη κοινή παρουσία του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ηλία Παναγιώταρο, στα εγκαίνια βιβλιοθήκης στο Ορφανοτροφείο Βόλου. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ουδείς από τη δημοτική αρχή ενοχλήθηκε ή αντέδρασε για τους δύο χρυσαυγίτες, αντιθέτως στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνονται όλοι χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Οταν κουμάντο κάνει το μαύρο μέτωπο...

Δ.Κ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φεύγουν και καταγγέλλουν
Μαζικά χαρακτηριστικά σχηματίζουν οι αποχωρήσεις από το «στρατόπεδο» του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου. Τελευταία ανεξαρτητοποίηση ήταν αυτή του Γιάννη Τζούβελη, ένα τα παλαιότερα στελέχη της Ν.Δ....
Φεύγουν και καταγγέλλουν
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι 9 εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ
​Οι πετυχημένες συνταγές ξαναδοκιμάζονται! Σε αυτήν την τακτική λίγο-πολύ θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα πρόσωπα που θα στηρίξει στις επικείμενες εκλογές σε δήμους της Δ. Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής του...
Οι 9 εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
Αντιδράσεις από μερίδα του συστήματος της Ν.Δ. στην Αττική έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του κόμματος για την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Το 1/3 των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στην...
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας