• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.6°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 21.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 23.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.1°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  0 BF
  82%

Αριστερά: Ελένη Αλειφέρη Μαρία Οικονομάκου Βασίλης Κοσμόπουλος. Στο κέντρο: Νίκος Πατσαρίνος. Δεξιά: Βαγγέλης Ξυγκώρος Θανάσης Βασιλόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινό γνώρισμα η... διχόνοια

 • A-
 • A+

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα των υποψηφίων για τον Δήμο Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής υπάρχει πληθώρα υποψηφίων (περισσότεροι από 12), κάποιοι εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά τους και κάποιοι άλλοι έχουν δημοσιοποιήσει τις σκέψεις τους να κατεβούν στις εκλογές.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Στη Ν.Δ. η νομαρχιακή οργάνωση ανέδειξε τον Θανάση Βασιλόπουλο (αντιδήμαρχο καθαριότητας επί δημαρχίας Π. Νίκα), με την Πειραιώς ωστόσο να επιθυμεί την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, γιατρού στο νοσοκομείο της πόλης.

Στον χώρο της Κεντροδεξιάς υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι οι οποίοι φαίνεται ότι επιθυμούν να αγνοήσουν τα κελεύσματα της Πειραιώς και να προχωρήσουν ανεξάρτητα.

Ο λόγος για τη Μαρία Οικονομάκου (πρώην αντιδήμαρχο κοινωνικών υπηρεσιών) και την πρώην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, την οποία δημοσιεύματα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φέρουν να έχει τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα δεν είναι πόσοι ερίζουν για την υποψηφιότητα, αλλά το ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Μέχρι στιγμής το μοναδικό όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νίκου Πατσαρίνου. Κι εδώ όμως υπάρχει διχογνωμία, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου τον θέλουν και κάποιοι άλλοι όχι.

Μάχη υποψηφίων έχουμε και στην Κεντροαριστερά. Βασικό φαβορί φέρεται να είναι ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος, «παλιά καραβάνα» στην Αυτοδιοίκηση, καθώς ήταν υποψήφιος δήμαρχος τόσο το 2006 όσο και το 2010.

Στα βασικά του ατού είναι ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την τοπική Εκκλησία. Τον στηρίζει το μισό ΚΙΝ.ΑΛΛ. και φαίνεται πως βρίσκεται μισό τουλάχιστον βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται να λάβουν το χρίσμα.

Υποψήφιοι φέρονται να είναι και οι Μανώλης Μάκαρης (υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές), ενώ θετικά ακούγεται και η υποψηφιότητα του προέδρου του επιμελητηρίου της πόλης, Βαγγέλη Ξυγκώρου, που κάποια δημοσιεύματα τον θέλουν να κατεβαίνει με τη στήριξη ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ φαίνεται πως θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του 2014, αυτήν του Δημήτρη Οικονομάκου. Δικαίωμα στο όνειρο της εκλογής φαίνεται να διατηρεί και μια αυτόνομη ομάδα που ονομάζεται «Καλαμάτα 2030» και η οποία απαρτίζεται από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.ά., η οποία προτάσσει την υποψηφιότητα μιας γυναίκας, της Τόνιας Κουζή.

Τέλος, ο εθνικιστικός-ακροδεξιός χώρος θα έχει δύο υποψηφίους που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, αλλά έχουν αποχωρήσει απ’ αυτήν.

Ο πρώτος είναι ο νυν ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης και ο δεύτερος, ο Γιώργος Δημητρούλιας με την κίνηση «Ελληνική Δράση».

Ιωάννινα
Συνεργασίες αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Θωμάς Μπέγκας - Μωυσής Ελισάφ

Προοδευτικό δημοκρατικό περιεχόμενο στην επόμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών ψάχνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, όπως ανακοί­νωσε ύστερα από πολύωρες διαδικα­σίες το προηγο­ύμενο Σαββατο­κύριακο, από τις οποίες δεν έλειψαν και οι εντάσεις όταν φάνηκε ότι απομακρύνεται η προοπτική αυτόνομης καθόδου με την παράταξη που είχε συγκροτηθεί το 2014 (είχε επιτύχει το αξιοσημείωτο 14,83%).

«Η απόφασή μας είναι να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το πλατύ μέτωπο που θα εγγυηθεί αυτή την προοπτική και να αναζητήσουμε σε ισότιμη βάση τις κρίσιμες προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να δώσουν μια νέα προοπτική στα Γιάννενα», λέει η απόφαση που εκδόθηκε, κάτι που σημαίνει ότι πλέον έχει δύο δυνατότητες συμμαχίας και συνεργασίας: με την παράταξη του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα ή με την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ. Σκηνικό που αντικατοπτρίζει και την εικόνα που είχε δημιουργηθεί μετά τον Σεπτέμβριο με τα διλήμματα που είχαν και έχουν τα στελέχη για το τι πρέπει να γίνει.

Θεωρητικά τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε και πώς κατέληξαν οι πρωτοβουλίες διαλόγου που θα πάρει η δημοτική παράταξη, αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν διαμορφώσει ήδη μια πρώτη φυσιογνωμία.

Θολό τοπίο για τη βάση της Ν.Δ.

Νηνεμία στα της Ν.Δ. για τον Δήμο Ιωαννιτών, την εβδομάδα που πέρασε. Πράγμα λογικό, αφού την προηγούμενη ξέσπασε… η καταιγίδα. Η Τατιάνα Καλογιάννη, επιλογή του κόμματος, συνέχισε τις επαφές της για το ψηφοδέλτιο, αλλά η βάση της Ν.Δ. είδε και τις άλλες επιλογές να ξεδιπλώνονται. Ο Νίκος Γκόντας, δήμαρχος την περίοδο 2002-2010 και μετά επικεφαλής της αντιπολίτευσης που συσπείρωνε το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος (34,96% το 2014), ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει κανονικά με τη δική του παράταξη. Αλλά και ο Αρης Μπαρτζώκας που προέρχεται από την Κεντροδεξιά (8,25% το 2014) ανασύνταξε την παράταξή του και προχωρά στην υποψηφιότητά του. Ψηφοφόροι της Ν.Δ. ψηφίζουν ήδη από το 2014 τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα που την περασμένη Κυριακή έκανε την πρώτη του παραταξιακή εμφάνιση, ενώ κάποιοι άλλοι ψηφοφόροι καλοβλέπουν τη νέα υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ. Η επιτομή της πολυκερματισμένης ψήφου, η Ν.Δ. στα Γιάννενα.

Φιλήμων Καραμήτσος

Πέντε στηρίξεις ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Γιώργος Θωμάς, Γιάννης Βούρος, Θωμάς Στάικος

Πέντε επιπλέον πρόσωπα που πρόκειται να στηρίξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ανακοί­νωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατόπιν απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του. Πρόκειται για πέντε υποψή­φιους δημάρχους και συγκεκρι­μένα τον Γιώργο Θωμά στον Δήμο Χαλανδρίου, τον Γιάννη Βούρο στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας (στήριξη που αναμενόταν καθώς ο ίδιος υπήρξε βουλευτής στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου), τον Θωμά Στάικο στον Δήμο Λαμιέων, τον Θέμη Παπαθεοφάνους στον Δήμο Σάμου και τον Λέανδρο Χατζηανδρέου στον Δήμο Νάξου.

Δυτική Ελλάδα
Με τη στήριξη της ΛΑ.Ε. ο Χατζη­λάμπρου

Εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι ο Βασίλης Χατζη­λάμπρου. Η παράταξή του «Αντί­σταση Πολιτών» θα στηρι­χθεί από τη Λαϊκή Ενότητα.

Τόσο ο κ. Χατζηλάμπρου όσο και περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα.

Το 2014, οπότε είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν ποσοστό 16,81%, έλαβαν την τρίτη θέση των εκλογών και εξέλεξαν τέσσερις έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.

Σητεία
Δεν πέρασε του Πλακιωτάκη

Αρχικά κατήγγειλε τα εμπόδια που έβαζε στην υποψηφιότητά του ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. στο Λασίθι και αποχώρησε από την κούρσα. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ο Γιώργος Ζερβάκης επανήλθε έπειτα από παρακίνηση ομάδων πολιτών, φορέων και κινήσεων από την περιοχή που στηρίζουν την προσπάθειά του.

Ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης δεν πήρε θέση (αν και πρόκειται για υποψηφιότητα που προσβλέπει κυρίως στις «γαλάζιες» ψήφους).

Ο ίδιος ο Γ. Ζερβάκης πάντως υποσχέθηκε τη διεξαγωγή ενός έντιμου και πολιτισμένου προεκλογικού αγώνα...

Μ.Δ.

Συνωστισμός στη Φαιστό

Πέντε υποψήφιοι, που μπορεί να γίνουν μέχρι και… εννιά, μάλλον είναι πολλοί για έναν μικρό δήμο όπως της Φαιστού, με λιγότερους από 25.000 κατοίκους.

Στη μάχη των εκλογών θα κατέλθουν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Νικολακάκης, η πρώην δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη, αλλά και ένας ακόμα δημοτικός σύμβουλος από την ίδια παράταξη, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Από κοντά και ένας εκδότης, ο Γιάννης Μαθιουδάκης της τοπικής εφημερίδας «Αποψη του Νότου».

Σίγουρα ακόμα μία υποψηφιότητα θα προστεθεί από το ΚΚΕ (προφανώς η Γενοβέφα Χουστουλάκη), ενώ ακόμα τρία ονόματα ακούγονται έντονα στα καφενεία των Μοιρών, του Τυμπακίου και του Ζαρού που συναποτελούν τον «καλλικρατικό» δήμο.

Μ.Δ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η διχόνοια γεννά υποψηφίους
Σε υπόθεση μεταξύ πρώην συνεργατών εξελίσσονται οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Χαλκιδέων, όπου παράλληλα ξεχωρίζει η διάσπαση της Ν.Δ. με τρεις «γαλάζιες» υποψηφιότητες, αλλά και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να...
Η διχόνοια γεννά υποψηφίους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τρεις η Ν.Δ.
Σε δύσκολη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ακόμη πιο προβληματική κατάσταση για τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσονται οι διεργασίες σχετικά με τους υποψήφιους δημάρχους για τον Δήμο Λαμιέων. Το κυβερνών κόμμα...
Ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τρεις η Ν.Δ.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μια υποψηφιότητα καταλύτης εξελίξεων
Πρόωρα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Ιωαννιτών. Από το καλοκαίρι καταγράφηκαν οι πρώτες κινήσεις, ενώ μια νέα υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, αυτή του καθηγητή Ιατρικής του Παν....
Μια υποψηφιότητα καταλύτης εξελίξεων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
Αντιδράσεις από μερίδα του συστήματος της Ν.Δ. στην Αττική έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του κόμματος για την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Το 1/3 των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στην...
Αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. ο Πατούλης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας