Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πετάει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπουτάρης

Ο Γιάννης Μπουτάρης με τον Νίκο Ταχιάο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πετάει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπουτάρης

  • A-
  • A+

Μέσα σε μια στιγμή (;) χθες ο Γιάννης Μπουτάρης και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν από τη βελούδινη συμμαχία στο… πέταγμα του γαντιού από τον δήμαρχο, ο οποίος ανήγγειλε: «Ή στηρίζετε την “Πρωτοβουλία” ή αντίο».

Ολα μοιάζουν παράδοξα μέσα στο πυκνό κουβεντολόι στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις επόμενες δημοτικές εκλογές και, κυρίως, για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν ενός μεγάλου -αν προκύψει- αντιδεξιού μετώπου.

Κανένας δεν περίμενε χθες ότι ο κ. Μπουτάρης θα απαντούσε στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο.

Αλλά επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν από το περιβάλλον του δημάρχου ότι το «αλλιώς αντίο» ήταν μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες.

Γι’ αυτό, λένε, μετά τη συνάντηση του δημάρχου με την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου βγήκε ανακοίνωση στην οποία απλώς αναφερόταν ότι «συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός κοινού προοδευτικού μετώπου».

Υστερα ήρθε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έλεγε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη λογική των χρισμάτων και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε τοπικό επίπεδο από τις αυτοδιοικητικές ομάδες που πρόσκεινται στο κόμμα», όριζε ωστόσο καθαρά ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου μπορεί να συνεχίσει την κληρονομιά Μπουτάρη και έπλεκε το εγκώμιό της:

«Η κ. Νοτοπούλου έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει μιλήσει με όλους τους φορείς και έχει πλέον πλήρη γνώση των ζητημάτων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Εχει δυναμισμό, καθαρό και φρέσκο πρόσωπο και είναι αυτό που έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος της χώρας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ανακύκλωσης παλαιών και κουρασμένων προσώπων».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Μέχρι εδώ όλα καλά, πρόσθεσε όμως πως «είχε προκριθεί η στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη ως ενός επιτυχημένου δημάρχου (…) νομίζω η κληρονομιά αυτού του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου υπάρχει».

Η προσωποποίηση του «χρίσματος», όμως, έκανε τον Γιάννη Μπουτάρη να αντιδράσει σχετικά με την υποψηφιότητα Νοτοπούλου:

«Οι κομματικοί υποψήφιοι εμένα με στεναχωρούν. Ο πρωθυπουργός είπε κάποια στιγμή να ηγηθώ ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου προκειμένου να μην αλλάξει χέρια ο δήμος. Εκείνο που μετράει πρώτα για μένα είναι ότι εμείς ως “Πρωτοβουλία” δεν ανεχόμαστε κομματικές υποψηφιότητες. Επιπλέον έγινε ένα λάθος, δεν ξέρω αν είναι λάθος ή εσκεμμένο, ένα μέλος της νομαρχιακής (σημ.: ο κ. Σκουρλέτης είχε κάνει τη δήλωση) είπε ότι ο Τσίπρας στηρίζει Μπουτάρη και όχι “Πρωτοβουλία”. Αυτό είναι λάθος. Μπουτάρης και “Πρωτοβουλία” είναι το ίδιο πράγμα. Ή στηρίζετε “Πρωτοβουλία” ή αντίο». Επειτα από αυτό, τι να περιμένουμε στη σημερινή μάζωξη κεντροαριστερών συνδυασμών και υποψηφίων που έχει καλέσει ο δήμαρχος;

Ερώτηση για ΕΝΦΙΑ

Τα «φυσιολογικά» χθες ήταν λίγα. Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από τον κ. Ταχιάο να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ και σχολίασε πως «μας ενοχλεί η στενά κομματική αντίληψη από πλευράς της Ν.Δ. ότι έρχεται να χρίσει τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης».

Μετά τη συνάντηση Μπουτάρη-Ταχιάου ο δεύτερος είπε ότι θα συνεχίσει τα θετικά έργα της διοίκησης του δημάρχου, αλλά παράλληλα σημείωσε πως «κάθε δήμαρχος βάζει διαφορετικό χρώμα στην πόλη, βάζει ένα διαφορετικό κομμάτι από τον εαυτό του. Αυτό είναι κατανοητό και ξεκαθαρίσαμε ποιες είναι οι διαφορές μας και πού συμφωνούμε».

«Εδειξε τις προθέσεις του ο κ. Ταχιάος για έναν καλό προεκλογικό αγώνα χωρίς χτυπήματα κάτω από την κοιλιά. Με ένα ανοιχτό μυαλό βλέπει τα πράγματα γενικότερα» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης. Ο κ. Ταχιάος επανέλαβε για την κ. Νοτοπούλου ότι δεν τη γνωρίζει, μιλά μόνο για τον εαυτό του καθώς «δεν προέκυψα out of the blue στην πόλη».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μπουτάρης: «Φτάνουν δύο θητείες»
Η εποχή Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης τελείωσε και η επόμενη θα γεννηθεί με πολιτική... καισαρική. Ο Γιάννης Μπουτάρης, μέσα σε κλίμα σοκ, αμηχανίας και απροσποίητης κατήφειας, ανακοίνωσε χθες βράδυ στους...
Μπουτάρης: «Φτάνουν δύο θητείες»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
Με πολλά ερωτήματα και φυσικά ενστάσεις από την πλευρά των δυσαρεστημένων έγινε δεκτή, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη δημοσκόπηση που αφορά τους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης ●...
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σφήνα στη βεντέτα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ
Μια... βεντέτα μεταξύ νυν και πρώην δημάρχου, αλλά και ένας νέος υποψήφιος που εισέρχεται στον αυτοδιοικητικό στίβο έχοντας κάνει μια δυναμική εκκίνηση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του προεκλογικού...
Σφήνα στη βεντέτα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Βούγιας, ο «εκλεκτός» του Μπουτάρη
​Οι παλιές καλές φιλίες αλλά και αντιπαλότητες δεν ξεχνιούνται στη Θεσσαλονίκη, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου. Οι «φιλοφρονήσεις» που αντάλλασσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Γιάννης Μπουτάρης με τον...
Βούγιας, ο «εκλεκτός» του Μπουτάρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως για τον δεύτερο γύρο, καθώς οι ήδη 12 υποψήφιοι μπορεί να φτάσουν και τους 20 ● Η απλή αναλογική, η τοποθέτηση επιχειρηματιών και αθλητικών...
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε την παράταξή του «Αλληλεγγύη»
Χωρίς καμιά αναφορά στο μακεδονικό ζήτημα, δίχως απαντήσεις σε καταγγελίες αντίπαλων παρατάξεων, αιχμές ή νύξεις έστω για συνυποψηφίους του, χωρίς τη μεγάλη έκπληξη σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους, αλλά με...
Ο Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε την παράταξή του «Αλληλεγγύη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας