• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 17.5°C / 20.1°C
    0 BF
    70%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.4°C / 18.9°C
    0 BF
    64%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 18.4°C / 21.0°C
    2 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.7°C / 14.9°C
    3 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    67%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 18.2°C
    1 BF
    67%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 14.1°C
    2 BF
    58%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 18.6°C / 20.6°C
    1 BF
    83%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.8°C / 22.1°C
    4 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    1 BF
    82%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 20.7°C
    3 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.1°C / 16.6°C
    4 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.9°C / 20.9°C
    2 BF
    60%
  • Λάρισα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    0 BF
    63%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.6°C / 18.5°C
    1 BF
    100%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.8°C
    2 BF
    55%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 17.7°C / 20.3°C
    2 BF
    64%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 17.1°C / 17.3°C
    0 BF
    82%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.2°C / 18.9°C
    2 BF
    71%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    1 BF
    69%

Από αριστερά: Γιάννης Σπιλάνης Στρατής Ζαφείρης Δημήτρης Σεβαστάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσωπο-κλειδί για τον ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Μια νέα εκλογική πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο -τουλάχιστον σε επίπεδο υποψηφιοτήτων- έχει πέσει στο τραπέζι με τα ονόματα υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος.

Πρόκειται για τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, το όνομα του οποίου ακούγεται πλέον και για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη, δίπλα σε αυτά των Ιωάννη Σπιλάνη και Στρατή Ζαφείρη που μέχρι τώρα η επιλογή ενός εκ των δύο θεωρούνταν δεδομένη για τη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, που δεν χωρούν αμφισβήτηση, η κρούση στον βουλευτή Σάμου έχει ήδη γίνει, χωρίς ο ίδιος να την έχει απορρίψει, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο των επιπλέον συζητήσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή όταν το κόμμα ανακοινώσει την τελική του επιλογή.

Το όνομα του εν ενεργεία βουλευτή και καθηγητή στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έπεσε στο τραπέζι μόλις τις τελευταίες ημέρες και μέχρι τώρα συζητείται αποκλειστικά στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη των τοπικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόλις την Τετάρτη το βράδυ, συγκλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Μυτιλήνης και συζήτησε τις δύο άλλες επιλογές, χωρίς κανείς να είναι ενημερωμένος για τη διερευνητική πρόταση που έχει απευθύνει το κόμμα στον Δημήτρη Σεβαστάκη και φαντάζει πλέον ως μια ισχυρή πιθανότητα να είναι αυτός η τελική επιλογή.

Πρόθεση μάλιστα αυτών που αποφασίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το συγκεκριμένο όνομα να μην μπει στη βάσανο της κρίσης από τις τοπικές οργανώσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «πρόκειται για βουλευτή... Οπότε...»

Πάντως να σημειωθεί ότι τυχόν επιλογή Σεβαστάκη ενδεχομένως να δημιουργήσει καραμπόλες, μετακινώντας τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους για την Περιφέρεια σε θέσεις όπως του υποψηφίου δημάρχου Μυτιλήνης, θέση που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιμετωπίζει έλλειμμα ενδιαφερόμενων (αντίστοιχα και στη Χίο), ή ακόμα και σε θέση υποψηφίου βουλευτή στην τριεδρική Λέσβο.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του Σαμιώτη βουλευτή για τη θέση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα είναι η πρώτη στην οποία ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα κατάγεται εκτός Λέσβου που, λόγω πληθυσμιακής υπεροχής σε σχέση με τα άλλα νησιά, έχει «συνηθίσει» σε υποψηφίους με εντοπιότητα από εκεί. Δεδομένο που, αν ανατραπεί, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από το ευρύ εκλογικό κοινό της Λέσβου.

Παράλληλα η επιλογή αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει και αρνητικό κλίμα στις βουλευτικές εκλογές στη μονοεδρική Σάμο, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του κόμματος στη Χίο «θα πρόκειται για αυτοκτονική επιλογή του κόμματος» όσον αφορά το συγκεκριμένο σκέλος.

Βόλος
Φιλότεχνος

Λογοτεχνικές ανησυχίες -εκτός από την πολιτική και τον Δήμο Βόλου- διαθέτει ο Απόστολος Παντσάς, ένα από τα πρόσωπα που συζητιούνται για να στηριχτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ο γιατρός στο επάγγελμα και διατελέσας αντιδήμαρχος στο παρελθόν, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το νέο του βιβλίο «99+1 ράμματα, μεταλλικά» (εκδόσεις ΗΒΗ), που αποτελεί μια σύνθεση ποιημάτων και διηγημάτων.

Η εκδήλωση ωστόσο μετατράπηκε σε πεδίο πολιτικής ζύμωσης για τα τεκταινόμενα στην πόλη, με παρόντες μεταξύ άλλων τον πρώην δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, τους πρώην αντιδημάρχους Ηλία Ξηρακιά, Σούλα Μπαρτζιώκα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και πολιτευτές άλλων κομμάτων. Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν ο κ. Παντσάς εκτός από φιλότεχνος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος.

Δ.Κ.

Δημοσκόπηση

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων διαδικτυακής δημοσκόπησης για τον υποψήφιο δήμαρχο Βόλου βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Η μέτρηση, την οποία διενεργεί η εταιρεία Vox Pop Analysis, θα έχει διάρκεια μέχρι σήμερα, οπότε και τα ευρήματα θα αξιολογηθούν σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει.

Στη λίστα με τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων βρίσκονται οι Απόστολος Παπαδούλης (έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον στηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Απόστολος Παντσάς, πρώην αντιδήμαρχος, Ιάσονας Αποστολάκης και Φωτεινή Κοκκινάκη, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και Χρήστος Βενέτης, γιατρός.

Στη δημοσκόπηση έχουν συμπεριληφθεί για τυπικούς λόγους και τα ονόματα της Νάνσυς Καπούλα, υποψήφιας προερχόμενης από τον χώρο της Ν.Δ., και του Αχιλλέα Μπέου.

Δ.Κ.

Λαμία
Κομματικοί ή «αντιφρονούντες»;

Σε δύσκολη θέση έφερε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τον Δήμο Λαμιέων του πρώην αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θωμά Στάικου. Μια κίνηση που στα κεντρικά του κόμματος θα προτιμούσαν να μην έχει γίνει, καθώς αρκετά τοπικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκονται ήδη από το 2014 στον συνδυασμό του νυν δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν μαζί του. Οπότε, στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι «αντιφρονούντες» θα πρέπει κανονικά να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τη νυν αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας με την παράταξη του Μπακογιάννη, Φανή Παπαθωμά, η οποία διαγράφηκε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επειδή αρνήθηκε να είναι υποψήφια με την Κατερίνα Μπατζελή, παραμένοντας στην παράταξη με επικεφαλής τον Φάνη Σπανό. Βέβαια στην περίπτωση του Δήμου Λαμιέων υπάρχει λύση: να μη θεωρηθεί κομματική η υποψηφιότητα του Θωμά Στάικου και το ζήτημα να τελειώσει εκεί.

Γ.Δ.

Συνδυασμός με γερές βάσεις

Αν δεν ξέρετε τον Σωκράτη Ελ Γκαμαλί, να σας πληροφορήσουμε πως πρόκειται για έναν από τους «πρωταγωνιστές» του ριάλιτι Power of love. Και καλά, τον Σωκράτη ίσως να μην τον ξέρετε, αλλά ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου με τον συνδυασμό «Πολίτες σε δράση» σίγουρα δεν θα το γνωρίζετε. Βέβαια, θα μου πείτε, τι τύχη να έχει ο άνθρωπος στις επικείμενες εκλογές. Φαντάζομαι καλύτερη από τον επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργο Γιαννακόπουλο, που στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Κ.Μ.

❓ Κουίζ

Ποιος «γαλάζιος» δήμαρχος ετοιμάζεται να «πολεμήσει» υπογείως την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη; Θεωρείται δημοφιλής και προτίθεται να «στείλει» πολύ κόσμο από τον πυκνοκατοικημένο δήμο που διοικεί προς άλλους υποψηφίους. Με λίγα λόγια, δύναται να «κόψει» πολλές ψήφους από τον «εκλεκτό» της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής.

Στ.Ζ.

Ηλιούπολη: Αριστερή Πρωτοβουλία

Ακόμη μία φορά θα δώσει το «παρών» στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών η δημοτική κίνηση Ηλιούπολης «Αριστερή Πρωτοβουλία». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα. Ο λόγος για τον Γιώργο Σόφη, μέλος της Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ, με πολυετή εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στ.Ζ.

 
? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
Την απόλυτη συντριβή βίωσαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα σε Λέσβο και Χίο. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων τα ψηφοδέλτια δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στον δεύτερο γύρο.
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανετη νίκη Μουτζούρη
Ο «αντάρτης», προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., πήρε τελικά τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έναντι της επίσημης «γαλάζιας» υποψήφιας Χριστιάνας Καλογήρου. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στην...
Ανετη νίκη Μουτζούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Τα φώτα σβήνουν σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες»
Το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει σοβαρές υστερήσεις στην απορρόφηση και κυρίως στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων, εθνικών και ευρωπαϊκών, σχολιάζει στην ΕΦ.ΣΥΝ. ο υποφήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης
«Τα φώτα σβήνουν σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φουρτούνες στη Ν.Δ.
Αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. φέρνουν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες σε δήμους και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, απειλώντας την εκλογική συνοχή των ψηφοφόρων. Με νωπή ακόμη τη διαγραφή του προέδρου της ΝΟΔΕ...
Φουρτούνες στη Ν.Δ.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει Γαληνό!
Και επίσημα πλέον διεκδικεί τη θέση του δημάρχου ο Σπύρος Γαληνός στη Λέσβο. Ο εν ενεργεία δήμαρχος ανακοίνωσε την τελική του απόφαση στην κοπή της πίτας του Δήμου Λέσβου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σιγουριά που...
Το αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει Γαληνό!
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο «γαλάζιος» αντάρτης φέρνει φουρτούνες
​Πονοκέφαλο προξενεί στη Ν.Δ. η υποψηφιότητα του Κ. Μουτζούρη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σήκωσε αντάρτικο και έσπευσε να ανακοινώσει την κάθοδό του στον...
Ο «γαλάζιος» αντάρτης φέρνει φουρτούνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας