Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σήμερα το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σήμερα το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ

  • A-
  • A+

Με την ψηφοφορία επί των τελικών προτάσεων από όλα τα κόμματα πέφτει σήμερα η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ. Η Επιτροπή αμέσως μετά θα παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βούτσης, η συζήτηση επί του πορίσματος στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό αίτημα με την υπογραφή 60 βουλευτών, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως με την κοινή παραδοχή ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό και ασύδοτο, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις τόσο ως προς τα αίτια όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα πρέπει να καταλογισθούν, εμφανίστηκαν την Παρασκευή τα κόμματα κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας έκανε λόγο για πυλώνα διαπλοκής, πολιτικού συστήματος - τραπεζών - ΜΜΕ, που αποδεικνύεται μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών των τραπεζών, τις πορισματικές εκθέσεις της ΤτΕ και το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη.

Όπως είπε ο κ. Λάππας, στο πόρισμα του κόμματός του «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» ενώ καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων, ο κ. Λάππας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας από το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, για το σύνολο των 401 εκατ. ευρώ τα οποία πήραν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης.

«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί εσαεί, να υπάρχει ως κηλίδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αναλάβουν τα δύο κόμματα μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Αν κοιταχτούμε στον καθρέφτη, θα σπάσει ο καθρέφτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις δανειοδοτήσεις ΜΜΕ, ο κ. Λάππας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη, καθώς, όπως είπε, ενώ διαπίστωναν μεγάλες ζημιές και αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, αντί να υλοποιήσουν περιοριστική πολιτική έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και κατά παράβαση των νομικών διατάξεων και των τραπεζικών πιστοδοτικών κανόνων.

«Υπάρχει σοβαρό αποδεικτικό υλικό, ότι τραπεζικά στελέχη προχώρησαν σε αθρόες δανειοδοτήσεις χωρίς να τηρούν τους τραπεζικούς κανόνες. Αυτή η πρακτική κατά παράβαση των σύννομων κανόνων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα ότι όλες οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες έγιναν μετά την 31η Μαρτίου 2016 που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης αντέτεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμα μύθος του κατέρρευσε και ότι στην Εξεταστική ακυρώθηκαν οι θεωρίες του για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής.

«Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που όπως λέγατε έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις» τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν έκνομες ενέργειες στο χώρο του Τύπου; Αν θέλατε όμως λύση θα φέρνατε ως κυβέρνηση, μια ρύθμιση για το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Γιατί δεν το κάνατε;»

Ακόμα, ο κ. Βορίδης μίλησε για αμηχανία που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, πήρε τα δάνειά του με πανομοιότυπες συμπεριφορές και με τις ίδιες εκχωρήσεις που υπέγραψαν και άλλα κόμματα και σημείωσε ότι είναι το μόνο κόμμα που ζήτησε ειδική μεταχείριση και κούρεψε κατά 60% το χρέος του.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής οι ποινικές ευθύνες που δεν συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα. Ανέκυψαν προβλήματα για συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μηδενικά ευρήματα κατά τα λοιπά», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτογκόλ με τις θεωρίες του περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ.

«Στην Εξεταστική αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τα δάνεια των ΜΜΕ. Μόνο ο διευθυντής της Αυγής είπε ότι κάναμε παρέμβαση για να πάρει δάνειο η εφημερίδα Αυγή. Κατέρρευσε λοιπόν όλη αυτή η φιλολογία σας περί τριγώνου διαπλοκής. Σας μένει μόνο η απόπειρα να δανειοδοτήσετε κανάλι, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και ότι δεν λέτε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στην οφ σορ εταιρεία που έχει την Αυγή», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος που κατέληξε λέγοντας: «Θέματα και προβλήματα υπάρχουν. Όμως, το βασικό σας σκεπτικό αποδείχθηκε μια ακόμα φιλολογία».

Ξεχωριστό πόρισμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος γιατί, όπως είπε, έχει διαφορετική άποψη και δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα.

«Οι εργασίες της Εξεταστικής επιβεβαίωσαν τις βασικές μας εκτιμήσεις ότι αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού. Σκοπό είχε, να ενισχύσει το ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, ώστε να συγκαλύπτονται οι πολιτικές σας που υπηρετούν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές και φορτώνουν τις ανάγκες της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ήταν ο μόνος που κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος του, υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του αλλά και με 15 συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί, όπως αναφέρεται, το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να υπάρχει.

«Για το επονομαζόμενο τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος - τραπεζών και ΜΜΕ, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα και απτά αποδεικτικά στοιχεία, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις από αναφορές μαρτύρων, οι οποίοι παραδέχθηκαν εμμέσως ότι υφίσταται ένα τέτοιο πλαίσιο» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα του Ποταμιού.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρης Καμμένος μίλησε, μεταξύ άλλων, για ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο να αποδειχτεί στο πόρισμα η τριγωνική σχέση της διαπλοκής ωστόσο όπως είπε «θα υπάρξουν σοφοί εισαγγελείς που θα αναγνώσουν τι λέμε και ότι υπάρχει το δια ταύτα».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών - ΜΜΕ - κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».

ΒΟΥΛΗ
Στο αρχείο δικογραφίες για τα δάνεια των ΜΜΕ
Στο αρχείο έχουν ήδη τεθεί οι περισσότερες υποθέσεις με τα δάνεια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία ερεύνησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Παραγγελία...
Στο αρχείο δικογραφίες για τα δάνεια των ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Συμφωνούν για το πρόβλημα, διαφωνούν για τις ευθύνες
Από σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε η συζήτηση στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ επί της πρότασης της πλειοψηφίας για το πόρισμα. Τα κόμματα να συμφωνούν ότι το σύστημα ήταν...
Συμφωνούν για το πρόβλημα, διαφωνούν για τις ευθύνες
ΒΟΥΛΗ
Τα αδικήματα και το τρίγωνο της διαπλοκής
Καταγράφηκαν μαρτυρίες με τις οποίες «η κουρτίνα σηκώθηκε», ήλθαν στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη αλλά και την έκταση του φαινομένου της διαπλοκής στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται στο...
Τα αδικήματα και το τρίγωνο της διαπλοκής
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.
Ο Θανάσης Σκορδάς, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2012 στην πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα... πληρώσει...
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας