• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 22.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 27.7°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψηφίζουν την κύρωση των Οδηγιών

Ευρεία πλειοψηφία κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών

 • A-
 • A+

Την θετική γνώμη της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής αποσπά το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο οποίος έχει στόχο την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη πέντε οδηγίες, οι οποίες αφορούν την αρχή της ισότητας, την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης, ενώ περιλαμβάνει και μια αυτοτελή ρύθμιση, η οποία αφορά στη σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διεύρυνση της αρχής κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, ο έλεγχος της εφαρμογής της οποίας περνάει πλέον στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το σύμφωνο συμβίωσης

Στη διεύρυνση αυτή των λόγων διακρίσεων στους χώρους εργασίας εντάσσεται και η προσθήκη της «οικογενειακής κατάστασης», που εξισώνει τους τύπους γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης.

Ως λόγοι διάκρισης αναγνωρίζονται και οι όροι «κοινωνική κατάσταση» και «χρόνια ασθένεια», όπου στο προστατευτικό πλέγμα «αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας» εντάσσεται και η «οροθετικότητα».

Ετσι λοιπόν η εφαρμογή της αρχής κατά των διακρίσεων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, αφορά τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την αναπηρία ή τη χρόνια ασθένεια, την οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου και έχει σημασία ότι η αρμοδιότητα του ελέγχου της εφαρμογής της αρχής ίσης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας περνάει και πάλι στον Συνήγορο του Πολίτη. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ν. 3304/2005, στην κατεύθυνση της πληρέστερης εναρμόνισης με την ενωσιακή νομοθεσία.

Ευρεία πλειοψηφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψηφίζουν την κύρωση των Οδηγιών, έχοντας διατυπώσει επιμέρους παρατηρήσεις προς συζήτηση και προτάσεις, η Χ.Α. καταψηφίζει, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται.

«Όχι» από ΑΝΕΛ στα άρθρα 3,4

Κατά την πρώτη συνεδρίαση (15/11) επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ., δια του εισηγητή του, Κ. Κατσίκη, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4 του πρώτου μέρους το σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης» και ότι «ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Πολυνομοσχέδιο κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών
Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εισάγεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο οποίος έχει στόχο την αποτελεσματική διερεύνηση...
Πολυνομοσχέδιο κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών
ΒΟΥΛΗ
Περιορίζουν τα δικαιώματα προσφύγων οι τροπολογίες Μουζάλα
Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος κατέθεσε τροπολογίες που αφαιρούν σημαντικές δικονομικές εγγυήσεις και δικαιώματα των προσφύγων και...
Περιορίζουν τα δικαιώματα προσφύγων οι τροπολογίες Μουζάλα
ΒΟΥΛΗ
Ισονομία, αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα
Ιστορική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο που ψήφισε κατά πλειοψηφία το σύμφωνο συμβίωσης κλείνοντας τον κύκλο της οπισθοδρόμησης. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική...
Ισονομία, αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης
Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που προβλέπει την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Mε μόνη έκπληξη τη στάση του Κ. Ζουράρι, που δεν ακολούθησε τη «γραμμή» των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπερψήφισε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση της ιθαγένειας, εγκρίθηκε επί της αρχής του και κατά πλειοψηφία...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Live το σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη εν μέσω κατακραυγής
Συνεχίζονται οι θυελλώδεις αντιδράσεις για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, τις συντάξεις self service και την κατάργηση κυριακάτικης αργίας για εκπαιδευτικούς. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ και...
Live το σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη εν μέσω κατακραυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας