• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολυνομοσχέδιο κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών

 • A-
 • A+

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εισάγεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο οποίος έχει στόχο την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο μάλιστα περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της αρχής κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, ο έλεγχος της εφαρμογής της οποίας περνάει πλέον στον Συνήγορο του Πολίτη.

Οσον αφορά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού αποτελεσματικής διερεύνησης τέτοιων περιστατικών αυθαιρεσίας, αποτελεί αίτημα πολλών εθνικών και διεθνών οργάνων προστασίας δικαιωμάτων, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Και το αίτημα αυτό σχετίζεται βέβαια με το πλήθος των περιστατικών αυθαιρεσίας ενστόλων και σωφρονιστικών υπαλλήλων που έχει δει το φως της δημοσιότητας, με τις καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τέτοιες υποθέσεις και με την ελλειμματική διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες αποτελούν πρωτοβουλία του τέως -πλέον- γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, ο μηχανισμός αυτός θα διερευνά περιστατικά που αφορούν ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, καθώς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών αναλαμβάνει η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Μάλιστα ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει τη δυνατότητα να δρα και αυτεπαγγέλτως, καθώς και να έχει πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για σχετικά στοιχεία με την εξεταζόμενη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα υποκαθιστά τον δικαστικό και πειθαρχικό έλεγχο των περιστατικών αυθαιρεσίας, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά.

Οσον αφορά την εφαρμογή της αρχής ίσης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας, με το σχετικό νομοσχέδιο διευρύνονται οι κατηγορίες οι οποίες αναγνωρίζονται ως λόγοι διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Σε αυτές προστίθενται -ανάμεσα σε άλλες- η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου. Τη διεύρυνση αυτή χαιρετίζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και ζητά να αναγνωριστούν οι κατηγορίες αυτές και σε άλλα πεδία της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Το σύμφωνο συμβίωσης

Στη διεύρυνση αυτή των λόγων διακρίσεων στους χώρους εργασίας εντάσσεται και η προσθήκη της «οικογενειακής κατάστασης», που εξισώνει τους τύπους γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης.

Ως λόγοι διάκρισης αναγνωρίζονται και οι όροι «κοινωνική κατάσταση» και «χρόνια ασθένεια», όπου στο προστατευτικό πλέγμα «αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας» εντάσσεται και η «οροθετικότητα».

Ετσι λοιπόν η εφαρμογή της αρχής κατά των διακρίσεων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, αφορά τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την αναπηρία ή τη χρόνια ασθένεια, την οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου και έχει σημασία ότι η αρμοδιότητα του ελέγχου της εφαρμογής της αρχής ίσης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας περνάει και πάλι στον Συνήγορο του Πολίτη. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ν. 3304/2005, στην κατεύθυνση της πληρέστερης εναρμόνισης με την ενωσιακή νομοθεσία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ευρεία πλειοψηφία κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών
Την θετική γνώμη της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής αποσπά το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο οποίος έχει στόχο την αποτελεσματική...
Ευρεία πλειοψηφία κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα βασανιστήρια δεν κάνουν διακρίσεις...
Συγκλονίζει η καταγγελία αλλά κυρίως τα πειστήρια για τα βασανιστήρια που υπέστη στο Τμήμα Ασφαλείας της Πάτρας πολίτης που δεν ανήκει σε ευάλωτες κατηγορίες αλλά σε οικογένεια της οποίας δύο μέλη υπηρετούν...
Στα βασανιστήρια δεν κάνουν διακρίσεις...
ΒΟΥΛΗ
Περιορίζουν τα δικαιώματα προσφύγων οι τροπολογίες Μουζάλα
Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος κατέθεσε τροπολογίες που αφαιρούν σημαντικές δικονομικές εγγυήσεις και δικαιώματα των προσφύγων και...
Περιορίζουν τα δικαιώματα προσφύγων οι τροπολογίες Μουζάλα
ΒΟΥΛΗ
Ισονομία, αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα
Ιστορική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο που ψήφισε κατά πλειοψηφία το σύμφωνο συμβίωσης κλείνοντας τον κύκλο της οπισθοδρόμησης. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική...
Ισονομία, αξιοπρέπεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης
Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που προβλέπει την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Mε μόνη έκπληξη τη στάση του Κ. Ζουράρι, που δεν ακολούθησε τη «γραμμή» των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπερψήφισε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση της ιθαγένειας, εγκρίθηκε επί της αρχής του και κατά πλειοψηφία...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας