Ραντεβού το μεσημέρι της Πέμπτης (15.00) στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκειμένου να διεξαχθεί ο έκτος κατά σειρά γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, τελικά αναβλήθηκε, καθώς μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και επήλθαν αλλαγές στο κορυφαίο όργανο της Βουλής που πρέπει με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 να πάρει τις σχετικές αποφάσεις για τις ανεξάρτητες αρχές.
Ειδικότερα, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Κώστας Γαβρόγλου ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και επομένως η Επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει για να εκλέξει νέο προεδρείο.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για το ΕΣΡ παραμένει αβέβαιο, καθώς οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις προβλέπουν νέο ναυάγιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, λόγω μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα σημειώθηκε πρόοδος, καθώς η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση συγκέντρωσε, εκτός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., και τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Η πρόταση προέβλεπε στην προεδρία του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, στην αντιπροεδρία τον Νίκο Κιάο και μέλη τους Βασίλη Μουλόπουλο, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλη Καραποστόλη, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα, Γιάννη Τζαννετάκο.
Αρνητική παραμένει η στάση της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας διαμηνύουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας, δεν σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε κανένα πρόσωπο, εάν πρώτα δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στην Πειραιώς δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να σχηματιστεί ΕΣΡ με την πλειοψηφία των μελών του να πρόσκειται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ έχουν προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρουμάνο.
Το ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισε τις τροπολογίες Παππά την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας την έντονη διαφωνία του τέως προέδρου του, Ευάγγ. Βενιζέλου, έχει ζητήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει νέα πρόταση για το ΕΣΡ από μηδενική βάση.
Το Ποτάμι από την πλευρά του έχει αποφασίσει στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα του καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου, εκτός εάν κατατεθεί από τον πρόεδρο της Βουλής ενωτική πρόταση που θα έχει τη συμφωνία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Σημειώνεται ότι οι ψήφοι των ΚΚΕ και Χ.Α. δεν συνυπολογίζονται στην επίτευξη πλειοψηφίας, γιατί θεωρούνται παγίως αρνητικοί, ενώ η ψήφος της Ενωσης Κεντρώων δεν είναι απαραίτητη εάν συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
Από την αντιπολίτευση πάντως αφήνουν αιχμές για τη στάση του προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας ότι επιλέγει να προτείνει δημοσίως ονόματα, αντί να καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων στο γραφείο του για συνεννοήσεις επί της ουσίας. Αλλωστε, αυτό σύστησε και ο –πιο συναινετικός– Βαγέλης Μεϊμαράκης (Ν.Δ.) την προηγούμενη Δευτέρα, εκφράζοντας την... αλληλεγγύη του στον Ν. Βούτση με την ιδιότητα του πρώην προέδρου του Σώματος.
Ο Ν. Βούτσης, παρόλο που κινείται σε εμφανώς πιο συμβιβαστικούς τόνους σε σχέση με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, επιμένει και εκείνος από την πλευρά του στον αριθμό των τεσσάρων αδειών και κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι εφόσον σκοπίμως δεν συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ, διαπράττει «συνταγματικό ατόπημα».
Σε συνέντευξή του («Αγορά»), ο πρόεδρος του Σώματος άφησε πάντως ένα παραθυράκι συνεννόησης: «Εγώ, πάντως, προσωπικά χρεώνομαι να σας πω ότι θεωρώ επαρκείς τις τέσσερις άδειες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πίεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θα συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες, οι οικονομικοί, οι τεχνολογικοί και οι άλλοι, για να καθοριστεί το νέο τηλεοπτικό φάσμα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας