Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πέτυχα γιατί συγκρούστηκα με τη διαπλοκή»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πέτυχα γιατί συγκρούστηκα με τη διαπλοκή»

  • A-
  • A+

Αγνοια για τα οικονομικά του ομίλου που προεδρεύει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όλα τα δάνεια που έχει λάβει εξυπηρετούνται κανονικά, δήλωσε ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης κατά την εξέτασή του στην επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ο κ. Αναστασιάδης εμφάνισε τον εαυτό του «διωκόμενο», υποστηρίζοντας ότι έχει υποστεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο μετά τον Εμφύλιο, ενώ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Επιπλέον, κατήγγειλε τη διαπλοκή, αλλά δεν είπε ονόματα διότι δεν είναι στον χαρακτήρα του και ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο, «ειδικά τώρα με τις διώξεις που υφίσταται η Ορθόδοξη Εκκλησία μας».

Αποκαλυπτικό ήταν δε το σημείο όπου λογοδότησε με κατανόηση στον Ηλία Κασιδιάρη για τη δημοσιογραφική, καλή ή κακή κάλυψη της Χρυσής Αυγής από το έντυπο και ηλεκτρονικό «Πρώτο Θέμα».

Τα κυριότερα αποσπάσματα από τους διαλόγους:

Θέμος Αναστασιάδης: Ουδεμία σχέση έχω με τα οικονομικά και τις τράπεζες. Δεν ξέρω τίποτα. Δεν έχω δει τραπεζίτη. Φωνάξτε τον λογιστή μου. Εγώ δημοσιογράφος είμαι. Γιατί τέτοια επιμονή να έρθω; Για εντυπώσεις; Είμαι μικρομέτοχος στο «Πρώτο Θέμα», δεν ξέρω πόσες μετοχές έχω. Είμαι πρόεδρος της επιχείρησης...

■ Είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που έρχεται εδώ. Ο μόνος ενεργός δημοσιογράφος και στην εφημερίδα και στην τηλεόραση και παντού. Πρώτη φορά οι πολιτικοί ρωτάνε τους δημοσιογράφους...

■ Δεν έχει ξαναγίνει παρέμβαση πρωθυπουργού ο οποίος στη Βουλή δήλωσε ότι θα πάω τελικά στην Εξεταστική της Βουλής... Και ότι θα δούμε το πόρισμα της Βουλής και θα γελάσουμε...

■ Ο πρωθυπουργός έχει βγάλει πόρισμα και τα έχει βάλει μαζί μου. Γιατί τέτοια διαφορετική μεταχείριση;

■ Τα δάνειά μας έχουν εγγυήσεις και όλα εξυπηρετούνται κανονικά...

■ Αν με προσβάλλουν οι ερωτήσεις σας, δεν θα απαντώ. Εχω και απόφαση δικαστηρίου που το λέει. Γιατί βλέπω ότι γίνεται μπούλινγκ σε βάρος των μαρτύρων. Οχι ότι έχω κανένα πρόβλημα με το μπούλινγκ...

■ Διακομματικά μας διώκουν... Με εισαγγελείς, αγωγές, μπούκαραν στα γραφεία και στα σπίτια μας. Δεν περιμέναμε να διαλύσετε τόσα συγκροτήματα με τον... αγώνα σας κατά της διαπλοκής. Συγχαρητήρια. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή. Να προσέξετε τη νέα διαπλοκή.

■ Ηταν μαγικό αυτό που συνέβη. Οπως εσείς. Από το 3 πήγατε στο 37%. Το κόμμα ήταν ανέτοιμο. Διαλύσατε το πολιτικό σκηνικό. Το ίδιο κάναμε και εμείς με το «Πρώτο Θέμα». Ξεκινήσαμε με πολύ λίγα λεφτά. Πήγαμε να βγούμε και κανείς δεν μας τύπωνε. Το 2005 δεν νομίζω ότι πήρα δάνειο... Μόνο ο «Ριζοσπάστης» μάς τύπωσε. Εμπρός τυπωθείτε, μας είπε, η «Τυποεκδοτική». Και από εκεί βγήκαν τα λεφτά να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα το ύποπτο. Σας έχουν απαντήσει αυτοί που μας δώσανε τα δάνεια. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο.

■ Είναι μια μορφή δανειοδότησης η ίδρυση της ενδιάμεσης αναπτυξιακή εταιρείας μου (2007) που με δάνεισε για να αγοράσω...

Σπ. Λάππας:...18.000.000 για τις μετοχές που ήδη κατείχατε.

Θ. Αναστασιάδης: Είναι παράνομο;

Σπ. Λάππας: Γιατί δεν πήρατε δάνειο απ’ ευθείας ως «Πρώτο Θέμα» αφού είχατε τις καλές προϋποθέσεις; 250 χιλιάδες φύλλα πουλάγατε... Δώστε μου απάντηση.

Θ. Αναστασιάδης: Εσείς ανεχθήκατε... τον Βαρουφάκη τόσο καιρό.

Σπ. Λάππας: Η ΤτΕ λέει ότι ποτέ στο Ε9 δεν εμφανίζατε περιουσία. Ποιες προσωπικές εμπράγματες εγγυήσεις; Γιατί αποδεσμεύτηκαν 4,5 εκατ. ευρώ, αφού δεν είχατε εγγυήσεις;

Θ. Αναστασιάδης: Το θέμα ξεφεύγει του αντικειμένου σας και του δικού μου. Δεν είναι επιλήψιμο... Μας έχουν κυνηγήσει όλες οι κυβερνήσεις. Το κυλικείο της εφημερίδας έχει γίνει καφενείο εφοριακών και άλλων ελεγκτών. Αν υπήρχε κάτι θα το είχαν βρει... Ο πρωθυπουργός όμως έχει βγάλει πόρισμα. Είναι ειδικό θέμα αυτή η μορφή δανειοδότησης δεν είναι τίποτα σατανικό...

Σπ. Λάππας: Αγοράσατε και τις μετοχές της «Πήγασος» και έχετε τώρα το 44% των μετοχών...

Θ. Αναστασιάδης: Το μέσα κομμάτι είναι και πιο μικρό στο φαινόμενο Μπάμπουσκα. Ατυχούμε καμιά φορά στην επιλογή των συνεταίρων μας. Δεν γινόταν δουλειά με τον κ. Μπόμπολα.

■ Παίρνουμε λιγότερη κρατική διαφήμιση απ’ όση μας αναλογεί. Το 2016 πρωταθλητής διαφημίσεων ήταν το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή». Εκεί να στείλετε τους εισαγγελείς. Υπάρχει βαριά κομματική διάκριση.

■ Εμείς δουλεύουμε εθελοντικά. Από μεράκι δουλεύουμε...

■ Το «Πρώτο Θέμα» δεν μπορεί να το κλείσει κανείς. Να μη χαίρεται κανείς ότι θα μας κλείσει. Υπάρχει κυβερνητική αδιαφορία για τους ανέργους των ΜΜΕ.

■ Από τις εφημερίδες που έκλεισαν και από το «Αλτερ» πολλοί δημοσιογράφοι ήρθαν σε μας. Εχουμε και Συριζαίους.

■ Δεν κατοικώ στην Ελβετία. Εδώ είμαι.

■ Κάποιοι εκδότες πάντοτε και τώρα είχανε διαφορετική μεταχείριση. Αυτή είναι η διαπλοκή. Εμείς δεν έχουμε μπουλντόζες.

■ Η «Αυγή» παίρνει πολλαπλάσια κρατική και τραπεζική διαφήμιση από τον «Ριζοσπάστη», αν και ο «Ριζοσπάστης» έχει 5πλάσια κυκλοφορία.

Γ. Μαυρωτάς: Υπάρχει ασυμβίβαστο εκδότη-εργολήπτη δημόσιων έργων;

Θ. Αναστασιάδης: Εμείς πήγαμε μπροστά ενάντια στη διαπλοκή. Αν θέλαμε θα είχαμε 5 καράβια και 10 μπουλντόζες και θα παίρναμε πολλά μικρά περιφερειακά έργα. Αυτό είναι το κόλπο και θα το δείτε σε λίγο που θα βγει...

Δ. Καμμένος: Πόσα λεφτά βάλατε; Σας ζητούσαν οι τράπεζες παραπάνω;

Θ. Αναστασιάδης: Εχουμε βάλει χρήματα, πάντα μας ζητάνε να βάλουμε κι άλλα οι τράπεζες. Εχουμε αυξήσει το προσωπικό μας. Δεν απολύουμε. Προσλαμβάνουμε.

■ Εγώ δεν είμαι μέρος της διαπλοκής διότι δεν έχω σχέση με το Δημόσιο. Γνωρίζω 5-6 διαπλεκόμενους και τώρα βγήκαν και άλλοι. Διαπλοκή με την εξουσία θα υπάρχει, εκτός αν πάρετε μέτρα. Κάτι παραπάνω έμαθα για τη διαπλοκή από τον Γιώργο Μπόμπολα.

Αν. Καββαδία: Μην ανησυχείτε, κ. Αναστασιάδη. Κανείς δεν θέλει να σας κλείσει. Και έχει προκύψει ότι τα κανάλια τα κλείνουν οι μέτοχοί τους. Εσείς γράφετε για τα γκουλάγκ του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα άλλα κίτρινα και ξεπλύματα φασιστών. Πώς ένας απλός δημοσιογράφος σαν και σας έχει φτάσει να έχει τόσες καταθέσεις στις τράπεζες... Σχεδόν 5 εκατ. ευρώ είναι το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσετε σε λίγο.

Θ. Αναστασιάδης: Ο κάθε δημοσιογράφος έχει τη δική του σχολή. Συναλλαγές δεν κάνουμε, ούτε εκβιασμούς. Για όλες τις κατηγορίες έχω αθωωθεί με βούλευμα και έχω έρθει σε συμβιβασμό και έχω πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Επί 25 χρόνια έχω περάσει από διευθυντικές θέσεις στον Τύπο και έχω κάνει και τηλεόραση. Ετσι μάζεψα τα χρήματα. Οι φορολογικές μου δηλώσεις έχουν ελεγχθεί 300 φορές.

■ Δεν έχουμε καμιά σχέση με κανέναν πολιτικό. Ο μόνος που ήρθε στην εφημερίδα το 2013 ήταν ο κ. Τσίπρας.

■ Οταν κάθε λίγο και λιγάκι ο πρωθυπουργός κατηγορεί το «Πρώτο Θέμα», είναι λογικό να μην έχουμε την αντιμετώπιση που μας αξίζει από τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Δ. Σταμάτης: Σας πήρε κανείς από τη Ν.Δ. να σας πιέσει για όσα γράφετε; Οπως σήμερα ο πρωθυπουργός σάς εκβιάζει από το βήμα της Βουλής.

Θ. Αναστασιάδης: Οχι, ποτέ σε τέτοιο βαθμό. Είμαι στόχος, αλλά δεν παθαίνω τίποτα. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε το μαύρο στα κανάλια, θα αγωνιστούμε.

■ Υφίσταται όντως διαπλοκή. Ο λόγος της επιτυχίας μας ήταν ακριβώς η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Δεν θα κατονομάσω τους ανταγωνιστές μου, μην επιμένετε.

Αν. Καββαδία: Επί ώρες μάς νουθετεί ο κ. Αναστασιάδης και με θράσος εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες και υπονοούμενα για να μας πει ότι όλοι είμαστε ίδιοι και διαπλεκόμενοι.

Θ. Αναστασιάδης: Εγώ πιστεύω ότι θα πάω σπίτι μου και δεν θα σκάσει καμιά βόμβα δίπλα μου όπως στο σπίτι της κ. Τσατάνη, και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα βγουν... στοιχεία όπως έγινε με τον δικαστή του ΣτΕ από ανεξέλεγκτα κέντρα εκβιασμών.

■ Υπάρχει πρόβλημα με τη σημερινή αθλιότητα της «Αυγής». Με σόκαρε πραγματικά. Είναι άκρως επικίνδυνο.

Μ. Βορίδης: Ο πρωθυπουργός στη Βουλή σάς έκανε την τιμή να αναφερθεί στο έντυπό σας επικριτικά. Αισθάνεσθε πολιτικά διωκόμενος;

Θ. Αναστασιάδης: Το «Πρώτο Θέμα» είναι υπό διωγμόν. Ζούμε σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, θεσμικά και παρακρατικά από τον «Ρουβίκωνα». Με στοχοποιούν. Αλλά εντάξει τώρα... με τον πρωθυπουργό. Κάθε βδομάδα η κυβέρνηση έβγαζε ανακοινώσεις κατά της εφημερίδας μας και μετά οι τρομοκράτες τα αντέγραφαν, αλλά δεν λέω ότι υπάρχει σύνδεση...

Χρ. Παπαδόπουλος: Ακολουθείτε τη δημοσιογραφική δεοντολογία; Δεν έχετε διαπιστώσει ότι η εφημερίδα σας δίνει γραμμή με τα όποια δημοσιεύματά της, σε κόμματα; Κάποτε ήταν το ανάποδο... Συνδέετε τον «Ρουβίκωνα» με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπατε ότι η «Αυγή» παίρνει πακτωλούς χρημάτων από διαφήμιση.

Θ. Αναστασιάδης: Εντάξει τώρα, με τον «Ρουβίκωνα»... Είπα κάτι παραπάνω. Η «Αυγή» παίρνει πιο πάνω από τον «Ριζοσπάστη» που έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Σ. Φάμελλος: Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον «Ρουβίκωνα» ή την τρομοκρατία, όταν όλος ο κόσμος ξέρει για τις μολότοφ στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη.

■ Γιατί πήρατε δάνειο 18 εκατ. αφού πήγαινε πολύ καλά η εταιρεία του «Πρώτου Θέματος»;

Θ. Αναστασιάδης: Για ανάπτυξη, επέκταση.

Σ. Φάμελλος: Ποιοι ήταν οι διαπλεκόμενοι εναντίον των οποίων βγήκατε ως εφημερίδα απέναντι;

Θ. Αναστασιάδης: Δεν θα πω ονόματα. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Τα πέντε τελευταία χρόνια είναι κερδοφόρο το «Πρώτο Θέμα» και θα συνεχίσουμε και θα αγωνιστούμε να σώσουμε και τα κανάλια που πάτε να κλείσετε. Ευχαριστώ που με καλέσατε.

ΒΟΥΛΗ
ΤτΕ: Μission Ιmposible
Ενώπιον της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων στα ΜΜΕ, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος κατάθεσε ότι τα δάνεια ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. δεν πρόκειται να γυρίσουν ποτέ και ότι...
ΤτΕ: Μission Ιmposible
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.
Ο Θανάσης Σκορδάς, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2012 στην πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα... πληρώσει...
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
«Πληρώσαμε πάρα πολλά, είμαστε πλούσιοι και ψυχαγωγικοί»
Στην εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλης,δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο μισθός του στο ΑΛΤΕΡ «ήταν περίπου 12.000 ευρώ το μήνα. Δεν θυμάμαι πολύ καλά». Σημείωσε ότι...
«Πληρώσαμε πάρα πολλά, είμαστε πλούσιοι και ψυχαγωγικοί»
ΒΟΥΛΗ
«Μην ξύνετε πληγές»...
Δόξασε τον εαυτό του καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ, ενώ έδωσε και συγχωροχάρτι στη διαπλοκή....
«Μην ξύνετε πληγές»...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ανεπίτρεπτο οφσάιντ Στουρνάρα
«Διαφωτιστικός» διάλογος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. «Τα καταγγελμένα δάνεια σε όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 317 εκατομμύρια ευρώ... επί συνόλου 3,17 δισ. ευρώ», είπε ο διοικητής της ΤτΕ,...
Ανεπίτρεπτο οφσάιντ Στουρνάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας