Με διαδικασίες - εξπρές και παρά τις γκρίνιες και από κυβερνητικούς βουλευτές υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, καθώς και 42 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες, ενόψει της πιθανής διάλυσης του νομοθετικού Σώματος λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου. Από τους αρμόδιους φορείς έχει χαρακτηριστεί ως δασοκτόνο, ενώ βουλευτές έκαναν λόγο για ρουσφετολογικές διατάξεις.
Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες υπερψηφίστηκαν τελικά σε σύνολο ογδόντα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με αφορμή το επίσης ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, που επικαιροποιεί το νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα.
Μπροστά στον πρωτοφανή όγκο των τροπολογιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υιοθετήθηκε χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν πριν την έναρξη των ψηφοφοριών. Από τη Χρυσή Αυγή, δεν μετείχε κανείς εκπρόσωπος στις ψηφοφορίες. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο, ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε δηλώσει πως το κόμμα του καταψηφίζει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, όπως και στην Ολομέλεια, είχαν επιφυλαχθεί για τις διατάξεις που δεν είχαν τύχει διαβούλευσης εκ μέρους του υπουργείου (άρθρα 7-14), ενώ είχαν διατυπώσει και έντονες επιφυλάξεις για το επίμαχο άρθρο 12 που μεταξύ άλλων νομιμοποιούσε στην πράξη παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων της περιόδου 1975-2007 από αγρότες. Μετά τις διπλές αλλαγές που επέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, στο άρθρο 12, οι ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψήφισαν το σύνολο του νομοσχεδίου.
Οι αλλαγές στο άρθρο 12, (ρητή αναφορά απαγόρευσης κτισμάτων στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, κατάργηση της διάταξης περί ακύρωσης των «μη πραγματοποιήσιμων αναδασώσεων» μετά από πενταετία κ.ά.) έκαμψαν και την Δημοκρατική Αριστερά, η οποία δήλωσε «παρών» στο άρθρο, ενώ υπερψήφισε και άλλα οκτώ.
Από τις 42 τροπολογίες που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οκτώ υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της πλειοψηφίας, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δώδεκα καταψηφίστηκαν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και 18 από τη ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε επίσης «παρών» σε έξι τροπολογίες, ενώ οι ΑΝ.ΕΛΛ. σε δεκατρείς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας