• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 22.1°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μην ξύνετε πληγές»...

 • A-
 • A+

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά, ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο και κατέθεσε χθες επί εννιά και πλέον ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

«Είναι χαρά και τιμή που με καλέσατε» είπε και ανέλυσε από ένα κείμενό του την κρίση: «Η δραματική μείωση της ρευστότητας, το τέλος του εξωτερικού δανεισμού και τα capital controls ευθύνονται για την κρίση του τραπεζικού συστήματος με τα “κόκκινα” δάνεια. Από το 2008 ξεκινά η κρίση. Και ευτυχώς έγινε η αλλαγή του πλαισίου της ευρωπαϊκής εποπτείας, με αυστηρούς νέους κανόνες και καθορισμό αυξημένων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εμείς όμως πετύχαμε την πλήρη προστασία των καταθέσεων. Και πλέον με το κεντρικό πλαίσιο του τραπεζικού ελέγχου της Ε.Ε. θα γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος των χορηγήσεων».

Βοήθησε όσο μπορούσε...

Υστερα ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε για τα πάντα χωρίς να τσακωθεί με κανέναν, αλλά αντίθετα, απάντησε όπως έπρεπε για να βοηθήσει όσο μπορούσε τα ΜΜΕ και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που άλλωστε τον είχαν επιλέξει για υπουργό Οικονομικών.

«Δεν σχολιάζω τι είπε και δεν ξέρω τι εννοεί με τον όρο “δάνειο με αέρα” ο κ. Ψυχάρης». «Πιστεύετε ότι ένας εισαγγελέας θα μας λύσει τα προβλήματα;».

«Η Αττικής πήγαινε στα βράχια και η ΤτΕ έλαβε εποπτικά μέτρα και τοποθέτησε ικανή διοίκηση». «Είμαι θιασώτης της άποψης οι εκλογές να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια».

«Δεν το ξέρω το δάνειο του “Κήρυκα Χανίων”, είναι όμως από τα δάνεια που η ΤτΕ θα ψάξει. Εάν έχει λεφτά και δεν το πληρώνει επί 10 χρόνια, τότε είναι στρατηγικός κακοπληρωτής». «Το σύμπαν συμφωνεί ότι η ΤτΕ μας κράτησε στο ευρώ... Μην ξύνετε πληγές».

Κρίση ανάλογα με την εποχή

Γ. Στουρνάρας: Τα «κόκκινα» δάνεια των ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 25% στο σύνολο του δανεισμού του κλάδου, από τους χαμηλότερους της αγοράς. Καταγγελμένα είναι τα 317 εκατομμύρια. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά το άριστο είναι εχθρός του καλού. Η κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται στην εποχή που ελήφθη. Μετά το 2010 ουσιαστικά σταμάτησαν τα δάνεια των κομμάτων.

Σ. Λάππας: Μέχρι το 2020 εκχωρήθηκαν τα ίδια μελλοντικά λεφτά από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για να πάρουν διαφορετικά δάνεια. Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι δεν θα τα έδινε ο ίδιος.

Γ. Στουρνάρας: Νομίζω ότι αυτό που έγινε επιτρέπεται. Δεν με ενδιαφέρει τι είπε ο κ. Προβόπουλος.

Σ. Φάμελλος: Μόνο μία από τις 5 τράπεζες, είπε ο κ. Πουλόπουλος της Πειραιώς, έχει καταγγείλει τα 200 εκατ. ευρώ δάνεια σε ΜΜΕ.

Γ. Στουρνάρας: Τα στοιχεία μου είναι του Ιουνίου 2015...

Σ. Φάμελλος: Να το διευκρινίσουμε... Μόνο ο ΔΟΛ το 2014 πήρε 98 εκατ. ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: Μόνο ο νέος δανεισμός αναφέρεται... Σύνολο οφειλών 9 ομίλων, λέει το χαρτί, 844 εκατ. ευρώ. Ο νέος δανεισμός 229 εκατ. ευρώ δόθηκε μετά το 2010 και έως το 2015. Αρα τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν πριν την κρίση.

Σ. Φάμελλος: Χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, αναχρηματοδότηση ίσως, και το factoring;

Σπ. Λάππας: Η κ. Παπαγιαννίδου μάς είπε ότι πριν αποστείλει τη διακοπή χρηματοδότησης η ΤτΕ στην Αττικής, είχε διαρρεύσει στον Τύπο και αυτό αν το ήξερε ο κ. Πάσχας, θα πήγαινε στον εισαγγελέα. Κι έτσι έφυγαν 50 εκατ. σε μια μέρα. Πριν συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο της ΤτΕ.

Γ. Στουρνάρας: Η Αττικής πήγαινε στα βράχια και η ΤτΕ πήρε εποπτικά μέτρα...

Δ. Σταμάτης: Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση μαζί με τα capital controls πόσο κόστισε; Είχατε πει πάνω από 85 δισ. ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν επιβεβλημένη.

Δ. Σταμάτης: Ο ν. 4146/13 έλεγε για την αποενοχοποίηση των μελών Δ.Σ. τραπεζών ότι δεν αφορά κόμματα, έτσι δεν είναι;

Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ.

Δ. Σταμάτης: Υπήρχε ανησυχία για την Αττικής από τότε που είμαστε μαζί υπουργοί. Και κόντρα με τον κ. Σελιανάκη του Ταμείου των Μηχανικών, γι’ αυτό προτείνατε τον Γκίκα Μάναλη. Και με τον Καλογρίτσα, όλα καλά;

Γ. Στουρνάρας: Εμείς βλέπουμε «Τοξότης», όχι Καλογρίτσα. Εκεί βρήκαμε και υποτιμολογήσεις, όπως και σε πολλά άλλα δάνεια σε κατασκευαστικές. Τα επιτόκια ήταν ευνοϊκά σαν να ήταν η Μάικροσοφτ.

Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο Mega

Α. Λοβέρδος: Γιατί δεν δίνετε άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Mega για τους μισθούς των εργαζομένων;

Γ. Στουρνάρας: Είναι κάτι που το συζητάμε και είναι μέσα στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση σύντομα για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την αναβίωση των επιχειρήσεων.

Α. Καββαδία: Τι εννοείται ότι δεν καταλαβαίνετε το δάνειο με αέρα του κ. Ψυχάρη;

Γ. Στουρνάρας: Το κοιτάζει ήδη ο κ. Πάσχας, που ελέγχει την τράπεζα που του το έδωσε.

Α. Καββαδία: Να κοιτάμε το μέλλον, είπατε. Δηλαδή, ό,τι έγινε, έγινε;

Γ. Στουρνάρας: Αυτός ο τόπος έχει υποφέρει από εξεταστικές και δεν πιστεύω σε εξεταστικές. Εγώ έγινα υπουργός Οικονομικών γιατί με κάλεσαν τρία κόμματα. Είμαι ανεξάρτητος και δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες.

Χρ. Παπαδόπουλος: Τι έγινε με τις τραπεζικές καταθέσεις που φύγανε; Τι έκανε η ΤτΕ; Την εποχή εκείνη της μαζικής φυγής είχατε εργαλεία για να τις σταματήσετε. Θυμάστε τι έλεγε ο Αδωνις και η Ντόρα Μπακογιάννη. Καθημερινά τότε γινόταν ψάρεμα πελατών μέσα στις τράπεζες από ανώτατα και ανώτερα στελέχη για να διώχνουν λεφτά στο εξωτερικό...

Γ. Στουρνάρας: Τα περισσότερα λεφτά νομίζω ότι βρίσκονται κάτω από τα στρώματα... Μήπως έφταιγα εγώ για ό,τι έκανε και έλεγε ο τότε υπουργός Οικονομικών; Τον Φεβρουάριο 2015, πρώτα κόπηκε η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για την αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά κόπηκε και η ρευστότητα, με αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Προβόπουλος: Ο καλύτερος δυνατός τραπεζικός κόσμος
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εποπτικό ρόλο, οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια νόμιμα και έγιναν και... κάποια ανθρώπινα λάθη. Αυτά ισχυρίστηκε σε γενικές γραμμές ο πρώην διοικητής της ΤτΕ στην κατάθεσή του στην...
Προβόπουλος: Ο καλύτερος δυνατός τραπεζικός κόσμος
ΒΟΥΛΗ
Ο Γ. Προβόπουλος επιχειρεί να αθωώσει τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια
Αφού διάβασε αυτάρεσκα τον απολογισμό του στη θέση του ανώτατου τραπεζίτη της χώρας και διαφήμισε την πολιτική του πλατφόρμα, ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος είπε ότι: «Οσο ήμουν εγώ,...
Ο Γ. Προβόπουλος επιχειρεί να αθωώσει τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
Η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με...
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Μέσα Δεκεμβρίου το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ-κόμματα
Πλησιάζει η ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε ΜΜΕ και κόμματα με το χρονικό περιθώριο να προσδιορίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μέσα Δεκεμβρίου το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ-κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας