Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβόπουλος: Ο καλύτερος δυνατός τραπεζικός κόσμος

«Όλα καλά, έγιναν και κάποια ανθρώπινα λάθη...»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προβόπουλος: Ο καλύτερος δυνατός τραπεζικός κόσμος

  • A-
  • A+

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εποπτικό ρόλο, οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια νόμιμα και έγιναν και... κάποια ανθρώπινα λάθη. Αυτά ισχυρίστηκε σε γενικές γραμμές ο πρώην διοικητής της ΤτΕ στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να  αναδείξει τη δική του προσφορά εκτιμώντας ότι «όλα έγιναν καλώς».

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (2008-2014) κατέθετε για περίπου οκτώ ώρες και υπεραμύνθηκε των ενεργειών και των προσπαθειών του προσθέτοντας ότι μπορεί να έγιναν και κάποια ανθρώπινα λάθη, αλλά οι αποφάσεις του έσωσαν τη χώρα.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επιρρίψει ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα, βγάζοντας τις τράπεζες από το κάδρο των ευθυνών σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχε ένα business plan για την έξοδο από την κρίση».

Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα για το ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, υποστήριξε ότι ποτέ η χώρα δεν είχε ένα «business plan», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την χορήγηση δανείων σε κόμματα με εγγυήσεις τις μελλοντικές τους επιχορηγήσεις για το 2020.

«Η θητεία μου συνέπεσε με την σοβαρότερη μεταπολιτευτική κρίση, που ήταν πυκνή σε γεγονότα, με μεγάλες αβέβαιες συνθήκες, μη εξασφαλισμένη επαρκή ρευστότητα τραπεζών και μέσα σε κατάσταση πανικού.

Να σώσω τη χώρα

Αποθεώνοντας τον... εαυτό του ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε ότι προσπάθησε να μην «ανοίξει η πόρτα της κολάσεως». 

«Πήρα αποφάσεις που έσωσαν τη χώρα από τον κατακλυσμό. Είναι ανθρώπινο να έγιναν και λάθη. Οι μπανανόφλουδες ήταν εξάλλου καθημερινές. Όλα όμως κρίνονται εκ του μεγάλου αποτελέσματος, όχι του μικρού, και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες. Το ατύχημα που θα οδηγούσε τη χώρα σε κατάρρευση το αποφύγαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεση και συμπλήρωσε «η ΤτΕ ενεργεί ως επόπτης βάσει της νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων. Εκ του αποτελέσματος μπορείτε να την κρίνετε. Η χώρα πέρασε “θύελλα”, “τσουνάμι” και στάθηκε όρθια. Κανένας καταθέτης δεν είχε απώλεια. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα. Με την άσκηση κατάλληλης εποπτείας, συνέβαλε και αποσόβησε σοβαρούς κινδύνους».

Φταίνε οι πολιτικοί

«Είμαστε σήμερα σε περίοδο που χάσαμε το 26% του ΑΕΠ και το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουμε πού θα πάει η χώρα. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλο επιβαρυντικό στοιχείο σε όλους τους τομείς», τόνισε. Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, αντίθετα από άλλες χώρες, δεν είχε καταρτίσει ποτέ ένα «business plan».

«Δεν υπήρξε ποτέ ένα business plan, για αυτό δεν βγήκαμε από την κρίση. Μας έλεγαν πάντα οι «τροϊκανοί» τι θα κάνουμε. Υπήρχε πάντα διαίρεση αντί για μόνιασμα. Είχατε διαιρέσει τον κόσμο σε πράσινους και βένετους. Δεν έγινε ποτέ παραγωγική συζήτηση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε άλλες χώρες η κοινωνία έδειξε εικόνα μεγαλύτερης συμφιλίωσης και σώθηκαν», υποστήριξε.

Η ΤτΕ είχε ρόλο εποπτικό

Απάντωντας στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτές για τις ευθύνες της ΤτΕ ο κ. Προβόπουλος περιορίστηκε στο να πεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει εποπτικό ρόλο, ενώ απάντησε αρνητικά στο αν ένας διοικητής της ΤτΕ μπορεί να παρέμβει στη χορήγηση δανείων.

Ο κ. Προβόπουλος επέμεινε επίσης, ότι η ΤτΕ λειτούργησε «μέσα σε ένα εποπτικό πλαίσιο, ώστε να έχουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια και να καλύπτουν τους κινδύνους», και ότι «όλες οι τράπεζες τήρησαν την πιστοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο του εσωτερικού τους κανονισμού».

«Οι τράπεζες κινήθηκαν βάσει διεθνών κανόνων και βάσει του νομικού πλαισίου. Τη στιγμή που χορηγήθηκαν τα δάνεια, είτε σε κόμματα είτε σε μέσα ενημέρωσης, τηρήθηκαν όλες οι πιστοδοτικές διαδικασίες, ανεξάρτητα αν πάσχουν ή όχι.

Για την ΑΤΕ και τα δάνεια σε κόμματα

Η ΤτΕ όταν έκανε τον πρώτο έλεγχο και διαπίστωσε ότι η ΑΤΕ χαρακτήριζε τα δάνεια στα κόμματα, «δάνεια χαμηλού κινδύνου», την υποχρεώσαμε να τα μετατρέψει σε υψηλού κινδύνου» είπε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε «οι όποιες αποφάσεις των τραπεζών, έστω και αν εκ των υστέρων αποδείχθηκαν λάθος, πάρθηκαν με τρόπο που δείχνει ότι σεβάστηκαν τις εσωτερικές διαδικασίες. Τώρα αν ήταν σωστές ή καλές οι αποφάσεις τους, είναι άλλο θέμα».

«Θεωρείτε ότι η ΤτΕ λειτούργησε σύμφωνα με την αποστολή της; Υπήρχαν πορίσματα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν, όπως για παράδειγμα στο ΑΛΤΕΡ, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε αδυναμία αποπληρωμής τους, και ήταν κακό υπόδειγμα. Γιατί δεν έγινε πιο έμπειρη η ΤτΕ ώστε να παρέμβει για τα δάνεια σε άλλα μέσα ενημέρωσης;» ρώτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία.

«Τέτοια πορίσματα είναι εμπιστευτικά και είναι εσωτερικής χρήσεως. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Οι κανόνες και η μεθοδολογία είναι κοινές. Αν ένας μέτοχος δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την περιουσία του, ουδείς τρίτος μπορεί να του πει εκείνο ή το άλλο», απάντησε ο κ. Προβόπουλος

Παράλληλα υποστήριξε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μικρότερο ποσοστό επισφαλειών από ότι άλλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία. Επεσήμανε δε, ότι τα «κόκκινα δάνεια» είναι σήμερα της τάξεως των 100 δις ευρώ σε σύνολο 200 δις ευρώ που είχαν χορηγηθεί, σημειώνοντας ότι είχαν δοθεί ακόμα και «διακοποδάνεια» την εποχή της ευμάρειας.

Σε ερώτηση ποιος έχει ευθύνη για τη σύνταξη ενός πορίσματος, απάντησε ότι την έχει αυτός που το συντάσσει - και σημείωσε ότι «η συνήθης διαδικασία είναι κάνει κουβέντα με τους προϊσταμένους του, για να βγάλει πιο ακριβές συμπέρασμα». Ο διοικητής μιας τράπεζας, δέχεται απλά τα πορίσματα, πρόσθεσε.

Δεν είμαστε δικαστές

Ο κ. Προβόπουλος, τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα δεν είναι δικαστική αρχή για να καταλογίσει ευθύνες για δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες, και ότι όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δόλο και βαριά αμέλεια, αμέσως στέλνονται στον εισαγγελέα που είναι και ο αρμόδιος για τον καταλογισμό τους.

Νόμιμα τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και... λάθος

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ειδικότερα αυτά που έλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι τα δάνεια αυτά δεν ήταν παράνομα - ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι ήταν λάθος να χορηγούνται με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις του 2020.

«Νομίμως χορηγήθηκαν από πλευράς εσωτερικών κανονισμών. Σε μια εποχή όμως κατάρρευσης, πώς έρχεσαι και δίνεις μελλοντικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2020; Το δικαιοπρακτικό δικαίωμα προβλέπει για το μέλλον ενός κόμματος που είναι μια 4ετής κοινοβουλευτική θητεία. Όταν χορηγούνται με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις για το 2020, αυτές δεν θεωρούνται προβλέψιμες», επεσήμανε.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τον έλεγχο επικινδυνότητας δανείου σε ένα κόμμα, υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός του ως «υψηλού κινδύνου», δεν σημαίνει και ότι απαγορεύεται η χορήγηση του.

«Οι χορηγήσεις δίνονται με βάση τους κανόνες της Βασιλείας που έχουν ακόμα και τώρα μηδέν κινδύνους στα κόμματα. Δεν άλλαξαν οι κανόνες, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν τώρα», απάντησε.

Ο κ. Προβόπουλος, πάντως, εύχεται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά δεν θέλησε να προβλέψει αν θα το κάνουν.

«Δεν μπορώ να απαντήσω, με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Θα ευχόμουν να τα πληρώσουν. Δεν ξέρω την τσέπη του κάθε κόμματος και αν μπορεί να πληρώσει. Θα κάνω μια κρίση, με κάθε επιφύλαξη. Με τις σημερινές δημοσιονομικές δυσκολίες και με την αβεβαιότητα που υπάρχει, αυτά τα δάνεια είναι εκ των πραγμάτων επισφαλή» είπε χαρακτηριστικά.

Όλα καλά και με την Proton Bank

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, σχετικά με την πώληση της “Proton Bank” στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο κ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΤτΕ να εγκρίνει την άδεια. Τόνισε δε, ότι ο ίδιος ήταν που έστειλε όλα τα στοιχεία του πορίσματος στις αρμόδιες αρχές για να ελεγχθούν - και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή ο κ. Λαυρεντιάδης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανακριβή τα όσα ανέφερε ο κ. Λάππας, ότι υπήρχε αρνητική εισήγηση της αρμόδιας εποπτικής υπηρεσίας της ΤτΕ για να αγοραστεί από τον κ. Λαυρεντιάδη η τράπεζα.

Ο κ. Λάππας διάβασε εισήγηση της διεύθυνσης εποπτείας του πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ, η οποία ήταν αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί η άδεια στον κ. Λαυρεντιάδη, για τρεις λόγους:

Πρώτον διότι ότι ήταν αυξημένος ο κίνδυνος για την Τράπεζα, δεύτερον, διότι ψευδώς υποστήριζε ο κ. Λαυρεντιάδης ότι δεν είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ και τρίτον διότι δεν είχε πάρει άδεια για να φέρει λεφτά από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.

«Πράγματι είχε γράψει κάποιος μικρούς ενδοιασμούς. Όμως η τελική εισήγηση είχε υπογραφεί από όλους», αντέτεινε ο κ. Προβόπουλος.

Τόνισε δε, ότι ο κ. Λαυρεντιάδης πήρε την άδεια γιατί έδειξε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ έκανε λόγο για «ομοβροντία επιθέσεων» σε βάρος του όταν ο κ. Λαυρεντιάδης οδηγήθηκε στη φυλακή για την υπόθεση παράνομων δανειοδοτήσεων από την Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εξεταστικής επιτροπής, την  Πέμπτη 6 Οκτωβρίου καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος του Mega, Ηλίας Τσίγκας και ακολουθεί την ερχόμενη Τρίτη 11, την Οκτωβρίου ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, την άλλη Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης και μάλλον την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου καταθέτει το αφεντικό του ANT1, Μίνως Κυριακού.

ΒΟΥΛΗ
«Μην ξύνετε πληγές»...
Δόξασε τον εαυτό του καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ, ενώ έδωσε και συγχωροχάρτι στη διαπλοκή....
«Μην ξύνετε πληγές»...
ΒΟΥΛΗ
Στην εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων ο Γ. Προβόπουλος [LIVE]
Το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου πέρασε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος προκειμένου να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σειρά για...
Στην εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων ο Γ. Προβόπουλος [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
Η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με...
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Μέσα Δεκεμβρίου το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ-κόμματα
Πλησιάζει η ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε ΜΜΕ και κόμματα με το χρονικό περιθώριο να προσδιορίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μέσα Δεκεμβρίου το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ-κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας