Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O βασικός... αμέτοχος Τζίγκερ

Ο Γ. Βαρδινογιάννης, μιλώντας στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ότι για την κατάρρευση του καναλιού ευθύνονται οι άλλοι μέτοχοι και η διοίκηση του «Τηλέτυπου»

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

O βασικός... αμέτοχος Τζίγκερ

  • A-
  • A+

Χθες στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, εκ μέρους του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειάς του, τόνισε -όπως και οι ανταγωνιστές του στα ΜΜΕ- ότι μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει από την τσέπη του με 88 εκατ. ευρώ τα ΜΜΕ που διαθέτει και ότι κανείς «δεν μπορούσε να προβλέψει το δραματικό βάθος και την έκταση της οικονομικής ύφεσης».

Κανείς «δεν πίστευε ότι η διαφημιστική αγορά θα έπεφτε κατά 80%», ότι «πολλά ΜΜΕ θα επιβιώνουν με αθέμιτο τρόπο εδώ χρόνια μόνο από τον δανεισμό τους» και ότι «θα αποτελούν πλέον πηγή αιμορραγίας για τους επιχειρηματίες τους».

Επειδή όμως ειδικά τα ΜΜΕ του Ομίλου Βαρδινογιάννη αντιπροσωπεύουν «ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου που ασχολείται κυρίως με τη ναυτιλία και τα πετρέλαια», είναι ακόμα σε θέση να τα στηρίζει και έχει σχέδια για το μέλλον του STAR που έχει επενδύσει 27.000.000 σε νέες τεχνολογίες.

«Η εκπομπή του STAR δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί, αυτός είναι ο σκοπός μας, χωρίς βεβαίως να παραβιάζει τον νόμο, με τρόπους που μελετάμε και θα ανακοινώσουμε μετά όμως την απόφαση του ΣτΕ» είπε.

Ωστόσο για τις δραματικές εξελίξεις στην «Τηλέτυπος Α.Ε.» (την εταιρεία που κατέχει το MEGA), έκανε σαφές μέσα από την αναλυτική παρουσίαση των λόγων της κατάρρευσης του άλλοτε μεγάλου καναλιού ότι πλέον δεν του κάνει κέφι.

Επιβεβαίωσε ότι παραμένει ο... βασικός αμέτοχος και εκεί τα πράγματα σοβάρεψαν, ειδικά όταν ο κ. Βαρδινογιάννης άφησε να εννοηθεί ότι εκεί στο Mega κουμάντο με τα δάνεια και τα οικονομικά έκανε η διοίκηση της εταιρείας (και οι διευθυντές της) και όχι οι μέτοχοι.

Και ότι για την κατάρρευση του καναλιού ευθύνονται οι κατά νόμο υπεύθυνοι του «Τηλέτυπου», τους οποίους η επιτροπή της Βουλής οφείλει να εξετάσει αυτοπροσώπως για όλες τις λεπτομέρειες που εκείνος δεν γνωρίζει.

Είπε μεταξύ άλλων: «Το Mega δεν αντιμετώπισε σωστά την κρίση». «Αν το Mega δεν είχε αντικειμενική ενημέρωση και είχε πολιτική γραμμή, ρωτήστε τους διευθυντές δημοσιογράφους, εγώ δεν φτιάχνω ειδήσεις, ούτε τις παρακολουθώ, δεν είναι η δουλειά μου».

«Οι άλλοι μέτοχοι -Ψυχάρης και Μπόμπολας- που είναι και εξειδικευμένοι στα ΜΜΕ, σε σχέση με μας, ευθύνονται». «Δεν κατάλαβα γιατί δεν συμμετείχαν οι άλλοι μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), όπως έγινε το 2013, ποιος τους εμπόδισε;»

Αλλά είπε και ότι «εμείς δεν θέλουμε να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, όπως το 2013 με την ΑΜΚ». «Αν μπορούσα να προβλέψω την κρίση του Mega, θα το είχα κλείσει πριν οι τράπεζες δεσμεύσουν τα λεφτά του και έτσι να μην μπορούν να πληρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι του καναλιού». «Αν μια άδεια καναλιού αξίζει σήμερα 70.000.000 ευρώ, τότε το Mega θα αξίζει 150.000.000 ευρώ με τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό και τις ταινιοθήκες του».

Υψηλό το τίμημα

Για τη χαμηλή οικονομική προσφορά του STAR κατά την πρόσφατη δημοπρασία για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, εξήγησε ότι η εταιρεία του και οι οικονομικοί του σύμβουλοι εκτίμησαν ότι μέχρι 15.000.000 ευρώ θα είχε νόημα να επενδύσει κάποιος λογικός για να αποκτήσει την άδεια σήμερα και εν συνεχεία να λειτουργήσει με άλλα κεφάλαια ένα καλό και απαιτητικό κανάλι σε μια αγορά συρρικνωμένη που δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα.

Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε αν και με ποιο τρόπο οι υπερθεματιστές θα καταφέρουν να αποσβέσουν κάποτε τα λεφτά που υπόσχονται ότι θα δώσουν με δεδομένο ότι θα χρειάζονται κάθε χρόνο 25 εκατ. ευρώ τα κανάλια επί δέκα χρόνια, όσος χρόνος δηλαδή απαιτείται για να ολοκληρωθεί η απόσβεση μιας κανονικής επένδυσης.

Πάντως παραδέχτηκε ότι έπρεπε κάποτε να γίνει ο διαγωνισμός να μπει μια τάξη στην προσωρινότητα 27 ετών που απειλούσε τις επενδύσεις μας, αλλά με άλλο τρόπο και πλήρη έλεγχο των «πόθεν έσχες», και ότι τελικά ήταν επιτυχία της κυβέρνησης το τίμημα των 246 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε.

Η φράση του για την έκταση της διαπλοκής των ΜΜΕ στην Ελλάδα ήταν προσεκτική και ειρωνική ταυτόχρονα: «Εγώ δεν γνωρίζω πολλά, αλλά για να σας απασχολεί τόσο εδώ στη Βουλή, φαντάζομαι ότι θα υπάρχει διαπλοκή».

ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.
Ο Θανάσης Σκορδάς, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2012 στην πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα... πληρώσει...
Θ. Σκορδάς: Θα πληρωθούν (κάποτε) όλα τα δάνεια της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
«Πώς θα επιβιώσουν τα 4 κανάλια με τα λεφτά που θα δώσουν για τις άδειες;»
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη εξυπηρετεί τα δάνειά της, πληρώνει στην ώρα της όλες τις υποχρεώσεις της, έχει επενδύσει 27.000.000 σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγκερ) στην...
«Πώς θα επιβιώσουν τα 4 κανάλια με τα λεφτά που θα δώσουν για τις άδειες;»
ΒΟΥΛΗ
Ενας αυτοδημιούργητος εκδότης κατά της διαπλοκής
Το αφήγημα του επικεφαλής του Ομίλου των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ήταν γοητευτικό, αλλά και διαφωτιστικό για την εικόνα...
Ενας αυτοδημιούργητος εκδότης κατά της διαπλοκής
ΒΟΥΛΗ
«Ο Βαρδινογιάννης με τον Ψυχάρη κλείνουν το MEGA»
Ο Φώτης Μπόμπολας ήταν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή πολύ πιο μαζεμένος από τον Γ. Αλαφούζο. Ηπιος με την κυβέρνηση, αυστηρός με τους συνεταίρους του και τον Μαν. Καψή, είπε ότι «δεν έχει ιδέα» για τις...
«Ο Βαρδινογιάννης με τον Ψυχάρη κλείνουν το MEGA»
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας