Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Στούμπος: Βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Δ. Στούμπος: Βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Ο ισχυρός μέτοχος της «Αυγής» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Δημήτρης Στούμπος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει το 40%, τη στιγμή που ουδείς άλλος μέτοχος ξεπερνάει το 3% (υπάρχει σχετική ασφαλιστική δικλίδα).

Όσο για τα δάνεια που έχει λάβει η εφημερίδα:

Το μόνο δάνειο που υφίσταται και εξυπηρετείται κανονικά είναι από την Εθνική, το πήραμε το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή και με διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας τον Δημήτρη Βίτσα, ήταν συνολικού ύψους 1.200.000 ευρώ και σήμερα είναι 930.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε, τα κύρια έσοδα της «Αυγής» δεν είναι από κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά είναι κυρίως από συνεισφορές βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δίνονται.

Αν και σημείωσε ότι «η “Αυγή” δεν είναι όργανο κόμματος...», παραδέχθηκε ότι μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει, υπήρξε στήριξη του Συνασπισμού με τη μορφή εγγυητικής επιστολής προς την Εθνική Τράπεζα. Επίσης, απέφυγε να αποκαλύψει ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα πίσω από την κυπριακή εταιρεία που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής» με το ποσό των 100.000 ευρώ. 

Όσο για τα περί κρατικής διαφήμισης, ο κ. Στούμπος δήλωσε: 

Ανεβάσαμε την διαφήμιση χτυπώντας κατευθείαν την πόρτα όχι μόνο τραπεζών αλλά και μικρών καταστηματαρχών. Η διαφήμιση ανέβηκε, αλλά είναι ελάχιστη. Είχαμε 250.000 και ανέβηκε το 2015, στο 1 εκατομμύριο ευρώ... Η προσπάθειά μας ήταν να αυξήσουμε τα διαφημιστικά έσοδα και γι' αυτό πήραμε και δύο πρόσωπα. Όταν προσπαθείς μπορείς να έχεις έσοδα. Για παράδειγμα είχαμε μεγάλο μερίδιο - δυσανάλογο με το μερίδιο της κυκλοφορίας μας - στην αγορά των ισολογισμών. Αν δείτε συγκριτικά τα μεγέθη η διαφήμιση είναι ανάλογη της κυκλοφορίας μας.

Ν.Δ.: Διαπλοκή και συναλλαγή

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κατάθεση του κ. Στούμπου. Σε σχετική δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε πως «σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο».

Και συμπλήρωσε τα εξής: 

Αποκαλύφθηκε ότι στην Αυγή, στο καθημερινό “Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως” και “λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή.

Σήμερα, ομολόγησαν ότι η Αυγή:

  • Έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι.
  • Πήρε δάνειο με μόνη εγγύηση την κυκλοφορία της.
  • Πήρε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πήρε πολλαπλάσιες διαφημίσεις από τις τράπεζες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση.
  • Πήρε αγνώστου ύψους διαφήμιση από κρατικές ΔΕΚΟ.

Σήμερα, αποδείχθηκε ότι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία. Οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια. Τη γνωρίζουν, όμως, όλοι οι Έλληνες.

ΣΥΡΙΖΑ: Φωνάζει ο κλέφτης

Απαντώντας στη Ν.Δ., το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:

Η Ν.Δ., το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά, που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει μέχρι να γίνει πρόεδρος της ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα που έχει φεσώσει ακόμα και τους ιδιοκτήτες των γραφείων που ενοικίαζε στη Συγγρού, έχει το θράσος να κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή για ύποπτες πρακτικές και αδιαφάνεια. 

Θα τους συνιστούσαμε περισσότερη προσοχή και μελέτη των ισολογισμών της εφημερίδας, του μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής, καθώς και των στοιχείων για το δάνειό της που αποπληρώνεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στις επόμενες "επιχειρηματικές" του κινήσεις, αφού ο ίδιος έχει μετοχές στον  Κήρυκα Χανίων και χρωστά σε τράπεζα 700.000 ευρώ που δεν αποπληρώνονται. Όσο για τις οφσόρ, καλό είναι να απευθυνθεί στον στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τεχνογνωσία.

Αυγή: Επιτέλους, η Ν.Δ. ανακάλυψε τη διαπλοκή

Απάντηση στη Ν.Δ. έδωσε και η εφημερίδα «Αυγή». Στο σχετικό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, το βράδυ της Τετάρτης, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η Ν.Δ. “κατάπιε” την κατάθεση του εκδότη των “Παραπολιτικών” Γ. Κουρτάκη για το τηλεφώνημα Σαμαρά σχετικά με τον... “παναθηναϊκάκια” εισαγγελέα - Αναμένονται οι απαντήσεις για το απλήρωτο δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη προς την Τράπεζα Πειραιώς από τον “Κήρυκα Χανίων”, στον οποίο ήταν μέτοχος ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ.».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Παρά τις αναλυτικές απαντήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της “Αυγής”, Δ. Στούμπου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, η Ν.Δ. επέλεξε χθες βράδυ να διαστρέψει εκ νέου την πραγματικότητα για να ισχυριστεί μέσω του εκπροσώπου της ότι “στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο”.

“Αποκαλύφθηκε ότι στην 'Αυγή', στο καθημερινό 'Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως' και 'λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ', όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή” επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος, καταλήγοντας στο... συμπέρασμα ότι “στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία”. Μάλιστα, εμφανιζόμενος σαν... θεματοφύλακας των αξιών της Αριστεράς, τόνισε για την εφημερίδα ότι “οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια”, για να καταλήξει πως “τη γνωρίζουν όμως όλοι οι Έλληνες”.

Να απαντήσουμε και πάλι στην προπαγάνδα της Ν.Δ. δεν έχει νόημα. Ας επισημάνουμε μόνο ότι έπρεπε να μεταβεί ο Δ. Στούμπος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να σχολιάσει η Ν.Δ. κάποια από τις τρανταχτές αποκαλύψεις της. Η Ν.Δ. “κατάπιε” την κατάθεση του εκδότη των “Παραπολιτικών” Γ. Κουρτάκη για το τηλεφώνημα Σαμαρά σχετικά με τον... “παναθηναϊκάκια” εισαγγελέα, δεν είπε ποτέ κουβέντα για την ομολογία του Παν. Ψυχάρη ότι πήρε δάνεια με... “αέρα”, δεν “είδε” την κατάθεση Αλαφούζου, ούτε την παραδοχή του Φ. Μπόμπολα για την ευθύνη των εκδοτών ως προς το αδιέξοδο του Mega. Ούτε την πείραξε η προκλητική άρνηση του εκδότη Θ. Αναστασιάδη να καταθέσει. Όπως επίσης ακόμη αναμένονται οι απαντήσεις για το απλήρωτο δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη προς την Τράπεζα Πειραιώς από τον “Κήρυκα Χανίων”, στον οποίο ήταν μέτοχος ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ.!

ΒΟΥΛΗ
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
Η υπόθεση του πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος» και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Επ. Ανταγωνισμού τη μονοπωλιακή του θέση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
Σε συντονισμένη αντεπίθεση, στον επικοινωνιακό πόλεμο που της γίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα, πέρασε η κυβέρνηση από το Σάββατο με στόχο όχι τη Ν.Δ. αλλά τα έντυπα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τον...
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τα «ΝΕΑ» πήραν πίσω τη σπέκουλα για τον Μπαλαούρα
Για ακόμη μία φορά εφημερίδα που έκανε πολιτική σπέκουλα κατά πολιτικού αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα δημοσιεύματά της. Τα «Νέα» είχαν βγάλει στα... μανταλάκια τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ...
Τα «ΝΕΑ» πήραν πίσω τη σπέκουλα για τον Μπαλαούρα
ΒΟΥΛΗ
Απάντηση Κοντονή στα περί χάριτος σε «έμπορο ναρκωτικών»
Απάντηση σε δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να χαρίζει ποινές και πρόστιμα σε έμπορο ναρκωτικών έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπ. Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Όπως τονίζει, πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις...
Απάντηση Κοντονή στα περί χάριτος σε «έμπορο ναρκωτικών»
ΒΟΥΛΗ
Μήνυμα Αχτσιόγλου σε εκδότες
Αυστηρή προειδοποίηση προς τους εκδότες ότι θα διεξαχθεί πλήρης έλεγχος για τις συνθήκες χρεοκοπίας του πρακτορείου διακίνησης εντύπων «Ευρώπη», αλλά και για τον μονοπωλιακό ρόλο του εναπομείναντος πρακτορείου...
Μήνυμα Αχτσιόγλου σε εκδότες
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το οποίο ρυθμίζει θέματα τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, καθιερώνει τον γραμμικό...
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας