• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.2°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%

«Ο Βαρδινογιάννης με τον Ψυχάρη κλείνουν το MEGA»

 • A-
 • A+

Ο Φώτης Μπόμπολας, επικεφαλής της «Πήγασος» («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», περιοδικά, ιστοσελίδες, με συμμετοχή 32,7% στην «Τηλέτυπος» του MEGA, σε πρακτορεία διανομής, ιστοσελίδες, στο STOIXIMAN, σε εκτυπώσεις, σε τηλεοπτικές παραγωγές και εισαγωγή ταινιών, σίριαλ κ.λπ.), ήταν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή πολύ πιο μαζεμένος από τον «φιλελεύθερο-αντικρατιστή» ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γ. Αλαφούζο – που εξετάστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Λιγομίλητος ο κ. Μπόμπολας, ήπιος, ίσως και φιλικός προς την κυβέρνηση, η οποία ορθώς, κατά την άποψή του, ξεκαθαρίζει επιτέλους το τοπίο των καναλιών, ελέγχει τα δάνεια των ΜΜΕ και δεν «φιμώνει» ούτε απειλεί κανέναν. 

Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τους ώς τώρα συνεταίρους του στο MEGA, από τους οποίους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος για να απαλλαγεί, όπως άφησε να εννοηθεί, απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο σταθμός κατέβηκε στον διαγωνισμό για τις άδειες με καταγγελθέντα δάνεια πολλών δεκάδων εκατομμυρίων από τις τράπεζες.

Εντύπωση προξένησε το ότι αναφερόταν στο MEGA σε αόριστο χρόνο και ξεκαθάρισε ότι το MEGA δεν το κλείνει αυτός, που ακόμα θέλει να το στηρίξει, αλλά το κλείνουν οι Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης και φυσικά όχι η κυβέρνηση – ή οι τράπεζες που το στήριζαν και το στηρίζουν ώς τώρα με όποιο τρόπο μπορούσαν.

«Αδειασε» με χοντροκομμένο τρόπο τον διευθυντή ειδήσεων του καναλιού Μανώλη Καψή, διαφωνώντας απόλυτα με όσα εκείνος ισχυρίζεται δημόσια, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από την «Τηλέτυπος», και ήταν πολύ προσεκτικός από νομική άποψη με το δικό του αφήγημα για τη χρεοκοπία των ΜΜΕ, τα οποία, κατ' αυτόν, ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με οποιαδήποτε... διαπλοκή ή λαϊκή απαξίωση. 

Δεν παίρνει «γραμμή» 

Δήλωσε ότι ακολουθεί «πάντοτε προοδευτική γραμμή» το «Εθνος», από τότε που ξανακυκλοφόρησε το 1981 από τον πατέρα του Γιώργο, ο οποίος είχε ήδη σχέση με τις εκδόσεις και είχε αποχωρήσει από τον κατασκευαστικό τομέα, και εκ πεποιθήσεως ο κ. Μπόμπολας είναι «υπέρ του πλουραλισμού και της αντικειμενικής ενημέρωσης» –και όχι, λ.χ. όπως ο κ. Αλαφούζος, υπέρ ενός καναλιού νεοφιλελεύθερης γνώμης και σκληρής αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής τοποθέτησης.

Για το περιεχόμενο των ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές του MEGA είπε ότι ο ίδιος δεν είχε ανάμειξη ούτε δέχτηκε ποτέ πιέσεις από κανένα πολιτικό κόμμα.

Τη δημοσιογραφική ευθύνη την είχαν οι διευθυντές δημοσιογράφοι και δεν θα μπορούσε ποτέ να παρέμβει στις εκπομπές ή στο ύφος ή στις απόψεις του Γιάννη Πρετεντέρη, όπως υπογράμμισε.

Ως προς τους μισθούς των γνωστών golden boys & girls του καναλιού και τις πολυτελείς αμοιβές των μελών της διοίκησης της «Τηλέτυπος», ήταν μεν υψηλές, αλλά αυτές ήταν οι τρέχουσες τιμές της αγοράς. 

«Χρωστούν και σε μένα» 

Ο κ. Μπόμπολας, με λίγα λόγια, αποχαιρέτησε... το MEGA, αφού οι ώς τώρα συνεταίροι του δεν βάζουν λεφτά, χρωστάνε κάπου 10.000.000 ακόμα και στον ίδιο («Ανωση») και τα δάνεια του σταθμού έχουν καταγγελθεί νομίμως από τις τράπεζες, ανατρέποντας την έως τώρα ισορροπία του κλάδου των ΜΜΕ.

Κράτησε ωστόσο και μια πισινή ως προς την έκβαση των ενστάσεων και των δικαστικών προσφυγών κατά του νόμου για την αδειοδότηση και κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Επέμεινε ότι την περίοδο της ανάπτυξης που οι εταιρείες των Μέσων, και οι δικές του και το MEGA, είχαν κέρδη και τεράστιους τζίρους (200 εκατ.) οι τράπεζες ορθώς έδιναν ό,τι δάνειο ήθελαν οι επιχειρηματίες, χωρίς καμία εγγύηση.

Αλλά μετά ήρθε η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η πτώση των διαφημιστικών εσόδων (-75%) και των πωλήσεων των χάρτινων εκδόσεων και ακριβώς –όπως έχει ισχυριστεί παλαιότερα ένας «ειδικός νομικός συνεργάτης» του Στ. Ψυχάρη στο «Βήμα» (28.2.206) και τις προάλλες στη Βουλή ο Γιάννης Αλαφούζος– ήρθε η κατάρρευση και χρειάστηκαν τεράστια μετοχοδάνεια, δάνεια νέα για να αναχρηματοδοτήσουν τα παλιά, δάνεια για λειτουργικούς σκοπούς, «πάγωμα» των παλιών δανείων για να μην «κοκκινίσουν» ποτέ και να παίρνουν κανονικά πιστοποιητικά τραπεζικής ενημερότητας. 

«Οσο αντέξω...» 

Ο κ. Μπόμπολας, εν αντιθέσει με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ και τη δεξιά αντιπολίτευση, δεν θεωρεί ότι οι τράπεζες είναι τρομοκρατημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και γι' αυτό δεν δίνουν πια λεφτά στα ΜΜΕ, πιέζοντάς τα λογοκριτικά.

Είπε ότι τώρα θέτουν αυστηρά κριτήρια οι τράπεζες γιατί ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά και τους τόκους τους και ζητούν λογικά περισσότερες εγγυήσεις, συγκεκριμένα ενέχυρα με πραγματικές αξίες, προσημειώσεις για να αναδιαρθρώσουν τα παλιά μεγάλα χρέη, αρκεί οι μέτοχοι να συμμετέχουν κι αυτοί στη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεών τους.

Αυτός, λέει, έχει βάλει στα χρόνια της κρίσης 30.000.000 ευρώ και έφερε από μια offshore του Παναμά με την επωνυμία «Rostovar Capital» 4,5 εκατομμύρια (με 2% επιτόκιο) για να στηρίξει την «Πήγασος».

Δεν χρωστάει στο Δημόσιο, δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του αδελφού του, Λεωνίδα, στον κατασκευαστικό τομέα και τις νομικές περιπέτειές του στην Κύπρο και εδώ, όπως δεν γνωρίζει και τίποτα για τη διαχείριση του MEGA.

Τον Ηλία Τσίγκα να ρωτήσετε, είπε στους βουλευτές.

Αγωνίζεται να κρατήσει τις θέσεις εργασίας στην «Πήγασος» και θα βάζει λεφτά όσο αντέχουν οι δυνάμεις του για να πληρώνει τους εργαζομένους του, εφόσον βεβαίως και οι τράπεζες τον στηρίξουν με ρυθμίσεις ανάλογες με εκείνες που πέτυχε, λ.χ., ο Στ. Ψυχάρης για τον ΔΟΛ (ή εν πάση περιπτώσει του πρόσφεραν ή τράπεζες). 

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο κ. Μπόμπολας, όπως είπε πολλές φορές, αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι «Πήγασος» και «Τηλέτυπος» και αν τελικά οι τράπεζες θα πάρουν κάποτε στο μέλλον πίσω τα λεφτά τους ή αν θα τα... ξαναανακεφαλαιοποιήσουμε εμείς υπέρ τραπεζών.

Εκείνος πάντως έχει καταθέσει business plan στις τράπεζες, είναι έτοιμος να ξαναμειώσει το «εργατικό κόστος» και θα δούμε...

Και μη λησμονούμε ότι τα θαλασσοδάνεια των τελευταίων χρόνων στα ΜΜΕ συνολικά φτάνουν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πόσα απ' αυτά θα πληρωθούν; 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
«Πώς θα επιβιώσουν τα 4 κανάλια με τα λεφτά που θα δώσουν για τις άδειες;»
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη εξυπηρετεί τα δάνειά της, πληρώνει στην ώρα της όλες τις υποχρεώσεις της, έχει επενδύσει 27.000.000 σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγκερ) στην...
«Πώς θα επιβιώσουν τα 4 κανάλια με τα λεφτά που θα δώσουν για τις άδειες;»
ΒΟΥΛΗ
Ενας αυτοδημιούργητος εκδότης κατά της διαπλοκής
Το αφήγημα του επικεφαλής του Ομίλου των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ήταν γοητευτικό, αλλά και διαφωτιστικό για την εικόνα...
Ενας αυτοδημιούργητος εκδότης κατά της διαπλοκής
ΒΟΥΛΗ
Π. Ψυχάρης: «Με αέρα πήραμε τα δάνεια»
Αισιόδοξος για την επιβίωση στο μέλλον και του MEGA και του ΔΟΛ, εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης...
Π. Ψυχάρης: «Με αέρα πήραμε τα δάνεια»
ΒΟΥΛΗ
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
Σε μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη πάνω στον πολιτικό διάλογο των ημερών εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορούσε το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των...
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας