Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κόκκινα» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ και κόμματα

Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων και ΜΜΕ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Κόκκινα» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ και κόμματα

  • A-
  • A+

Η «Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» αποκαλύπτει το μέγεθος της έκθεσης των συστημικών τραπεζικών σε κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ΜΜΕ, με τα νούμερα να προκαλούν ίλιγγο.

Η Εξεταστική Επιτροπή συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργου Πουλόπουλου.

Σύμφωνα με τον εξεταζόμενο μάρτυρα τα δάνεια των κομμάτων που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 246 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ έχουν καταγγελθεί. Στα ΜΜΕ το νούμερο αγγίζει τα 202 εκατ. ευρώ (έχουν καταγγελθεί) ενώ άλλα 76 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Σε ότι αφορά τα κόμματα ο Γ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε ότι η δυνατότητα αποζημίωσης είναι εξαιρετικά δυσχερής για την τράπεζα αφού τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μόνο σε ένα ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τα δάνεια της ΝΔ που έχουν καταγγελθεί ανέρχονται στα 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ στα 108 εκατ. ευρώ.

Ο Γεώργιος Πουλόπουλος, επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα ποσά των δανειοδοτήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας κατά τα προηγούμενα έτη και αυτά πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το 2012.

Δυσχερής είναι η κατάσταση και στα δάνεια των ΜΜΕ. Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί αφορούν το Alter (110 εκατ. ευρώ), το Mega (48 εκατ. ευρώ) και με μικρότερα ποσά στις εκδόσεις Τεγόπουλου και Λυμπέρη.

Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς για ένα δάνειο στην εφημερίδα «Κήρυκας των Χανίων». Η εφημερίδα έλαβε το 2005 δάνειο ύψους 300 χιλ. ευρώ χωρίς να το αποπληρώσει μέχρι και σήμερα. Η σύμβαση καταγγέλθηκε το Δεκέμβριο του 2015 χωρίς η τράπεζα να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Ερωτήσεις και απάντηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, δέχτηκε σωρεία ερωτημάτων από τους βουλευτές μεταξύ άλλων και: Γιατί τον Νοέμβριο του 2007 η Πειραιώς ενέκρινε δάνειο 21 εκατ. ευρώ στην «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» ιδιοκτησίας Θ. Αναστασιάδη (40%), Μ. Τριανταφυλλόπουλου (40%) και Αν. Καραμήτσου (20%), ώστε τα 18 εκατ. από το συγκεκριμένο ποσό να αξιοποιηθούν για την αγορά των μετοχών της εταιρείας «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε.», την οποία κατείχαν τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσοστά επί του μετοχικού κεφαλαίου;

Γιατί τον Μάιο του 2010 η τράπεζα ενέκρινε 15ετές δάνειο στην εταιρεία «Νέο Θέμα των Δημοσιογράφων - Εκδόσεις Α.Ε.» ιδιοκτησίας Αναστασιάδη (50%) και Καραμήτσου (50%)για να αποκτήσει το 70% της εταιρείας «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» από την «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» κι ενώ το δάνειο των 18 εκατ. παραμένει σε εκκρεμότητα;

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας απάντησε πως το δάνειο του «Πρώτου Θέματος» είναι ενημερωμένο. 

Η Alpha δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο σε κόμματα

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κατέθεσε ότι το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alfa Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο σε κόμματα.

Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «Τηλέτυπος», με την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την Πέμπτη αναμένεται να προσέλθει για στοιχεία εκπρόσωπος της Attica Bank. 

 

 

ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Με ψήφους 11 έναντι 10 οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα (θαλασσο)δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν λίγο, αποφάσισαν να κλείσει τυπικά η εξέταση νέων μαρτύρων, καθώς...
Κλείνει η λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΒΟΥΛΗ
Live η κατάθεση του Στρατή Λιαρέλη στην Εξεταστική
Με την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΝΤ1 συνεχίζονται οι εργασίες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα των τραπεζικών δανείων σε μέσα ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα....
Live η κατάθεση του Στρατή Λιαρέλη στην Εξεταστική
ΒΟΥΛΗ
«Εγώ δεν παρακολουθώ ειδήσεις»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κατάθεση του Γιάννη Βαρδινογιάννη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε ότι αναμένει τη δικαίωση από το...
«Εγώ δεν παρακολουθώ ειδήσεις»
ΒΟΥΛΗ
Εξεταστική καλεί εκ νέου Αναστασιάδη
Μετά την αδυναμία του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» να παραστεί την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αυτοπρόσωπη παρουσία του, σε ημερομηνία που θα ορίσει ο ίδιος. Η...
Εξεταστική καλεί εκ νέου Αναστασιάδη
ΒΟΥΛΗ
«Ο Βαρδινογιάννης με τον Ψυχάρη κλείνουν το MEGA»
Ο Φώτης Μπόμπολας ήταν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή πολύ πιο μαζεμένος από τον Γ. Αλαφούζο. Ηπιος με την κυβέρνηση, αυστηρός με τους συνεταίρους του και τον Μαν. Καψή, είπε ότι «δεν έχει ιδέα» για τις...
«Ο Βαρδινογιάννης με τον Ψυχάρη κλείνουν το MEGA»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας