Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και ακάλυπτοι και ωραίοι!

Και ακάλυπτοι και ωραίοι!

  • A-
  • A+

Τo «κουτί της Πανδώρας» φαίνεται πως θα ανοίγει κάθε φορά που τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των δανειακών συμβάσεων των κομμάτων και των ΜΜΕ θα σηκώνουν ένα από τα 70 και πλέον χαρτοκιβώτια τραπεζικού υλικού που στοιβάζονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 1ου ορόφου της Βουλής.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, όπως τουλάχιστον καταγράφηκαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα περί «προνομιακής μεταχείρισης» των μεγάλων επιχειρήσεων Τύπου από τους τραπεζικούς ομίλους.

Που, σύμφωνα τουλάχιστον με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς, εξακολούθησαν και μέσα στην περίοδο της κρίσης να διευκολύνουν τα ΜΜΕ με ευνοϊκούς όρους στοχεύοντας στην επιβίωσή τους, και μάλιστα αρκετές φορές σε αντιδιαστολή με την κείμενη αντιμετώπιση των τραπεζών προς τους άλλους επιχειρηματικούς φορείς.

«Η πολιτική και η οπτική γωνία με την οποία η τράπεζα βλέπει ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης είναι στην ουσία και στη φιλοσοφία της παρόμοια με αυτήν που βλέπει μια οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση», επέμεινε, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που εξετάστηκε χθες από την επιτροπή - θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς (αύριο Πέμπτη), της Eurobank (την Τρίτη, 5 Ιουλίου) και της Alpha Bank (την Πέμπτη 7 Ιουλίου).

Οι... εξαιρέσεις

Εξηγώντας ο ίδιος τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού δεχόταν σωρεία ερωτημάτων για τις «εξαιρέσεις» του και κυρίως τις περιπτώσεις του ΔΟΛ, της «Πήγασος» και του «Τηλέτυπου», χρειάστηκε να επαναλάβει πως «η τράπεζα έχει την επιλογή είτε να τραβήξει το σωληνάκι στον δανειολήπτη είτε να κάνει αναδιάρθρωση στο δάνειο για να είναι βιώσιμη η αποπληρωμή του».

Σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσόν προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, επικαλούμενος το σχετικό πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος πρόσθεσε ότι οι «ακάλυπτοι κίνδυνοι» κινούνται μεταξύ 50% και 90%.

«Οι τράπεζες, δηλαδή, δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις…», σχολίασε.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, συνολικά τα δάνεια των ΜΜΕ στην Εθνική Τράπεζα ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ.

Η αξία των εξασφαλίσεων είναι το 35%, των θετικών εξασφαλίσεων 150 εκατομμύρια και οι προβλέψεις που έχει εγγράψει η τράπεζα είναι 227 εκατομμύρια.

Ειδικότερα για τα μεγάλα συγκροτήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση εμφανίζουν την «Πήγασος» να έχει ακάλυπτο το 88% των κεφαλαίων, ο ΔΟΛ το 70% και το «STAR» το 82%.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ερωτημάτων που έμειναν αναπάντητα αλλά και των αντιφάσεων που εντοπίστηκαν (για τον λόγο αυτόν άλλωστε η Βουλή κάλεσε εκ νέου τον διευθύνοντα της Εθνικής να επανέλθει στην Επιτροπή με αναλυτικότερα στοιχεία) αφορούσαν τον ΔΟΛ και την «Πήγασος», όπως προέκυψε από τη ρητή διαβεβαίωση του κ. Φραγκιαδάκη, ότι μετά το 2011 η τράπεζα δεν δανειοδότησε κανένα ΜΜΕ.

Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλος και Γ. Θεοφύλακτος αντέκρουσαν τον Λεων. Φραγκιαδάκη υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι η «Τηλέτυπος» εκταμίευσε δάνειο από την Εθνική τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η τράπεζα συμμετείχε τον 2016 σε δάνειο που δόθηκε στην «Πήγασος» με 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος, ρωτώντας τον εκπρόσωπο της τράπεζας εάν επρόκειτο για γεγονός που «παραβιάζει τους κανόνες».

Ο κ. Φραγκιαδάκης επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι επρόκειτο για δάνειο 80 εκατ. ευρώ που αφορούσε την αναχρηματοδότηση παλαιότερων οφειλών, σημειώνοντας μάλιστα: «Η πρωτεύουσα διάθεση και η επιδίωξή μας είναι να μην αναχρηματοδοτούμε τόκους. Τώρα, εξαιρέσεις μπορούν να συμβούν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες…».

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία οφείλει συνολικά στο τραπεζικό σύστημα 156 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση του ΔΟΛ

Απαντώντας, δε, στη Γιώτα Γκοτζομπόλη, που τον ρώτησε γιατί η τράπεζα «στην περίπτωση του ΔΟΛ δεν φρόντισε να πάρει εμπράγματες εξασφαλίσεις» προβάλλοντας ως παράδειγμα την αντίθετη τακτική στην περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», ο κ. Φραγκιαδάκης υπεραμύνθηκε του «ορθού τρόπου» με τον οποίο, όπως είπε, η τράπεζα έχει χειριστεί το θέμα, ενημερώνοντας πως πλέον της ανήκει το κτίριο της Μιχαλακοπούλου (17 εκατ.).

Νωρίτερα, πάντως, ένταση προκάλεσε η καταγγελία της Ν.Δ. για το μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή».

Ο Κ. Τζαβάρας και ο Ν. Μηταράκης, συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για οffshore εταιρεία που εμφανίζεται να κατέχει το 2,93% των μετοχών της εφημερίδας.

Ο Λεων. Φραγκιαδάκης δεν τοποθετήθηκε, απάντησε μόνον ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει ως αυτοτελή εταιρεία κάθε ΜΜΕ.

ΒΟΥΛΗ
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
Σε μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη πάνω στον πολιτικό διάλογο των ημερών εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορούσε το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των...
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
ΒΟΥΛΗ
Δανεικά κι αγύριστα στα ΜΜΕ
Την προνομιακή μεταχείριση που είχαν οι επιχειρήσεις του συστημικού Τύπου από τις τράπεζες επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος της Πειραιώς, έπειτα από τα στελέχη της Εθνικής, της Eurobank και της...
Δανεικά κι αγύριστα στα ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
85 εκατ. ευρώ τα δάνεια της Eurobank στα ΜΜΕ
Tο πρόβλημα που εντοπίζεται στον φάκελο του MEGA για τις τηλεοπτικές άδειες από την έλλειψη τραπεζικής ενημερότητας επιβεβαιώθηκε χθες στη Βουλή από την πλευρά της Eurobank, κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής...
85 εκατ. ευρώ τα δάνεια της Eurobank στα ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
Ο Γιάννης Δρόσος φέρνει αξιολογήσεις στην ΕΡΤ
Ψύχραιμος και λακωνικός στάθηκε απέναντι σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο νέος διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης, πριν πάρει την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και...
Ο Γιάννης Δρόσος φέρνει αξιολογήσεις στην ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
Στην προετοιμασία της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται το ΕΣΡ, ενώ διαβουλεύεται ταυτόχρονα με το υπουργείο για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου, ώστε να...
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Συντονισμένοι στη συχνότητα των καναλαρχών
Δύσπεπτος για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ο νέος τρόπος αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, αφού με κάθε ευκαιρία οι βουλευτές τους καταγγέλλουν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για...
Συντονισμένοι στη συχνότητα των καναλαρχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας