• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 6.3°C
  4 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.3°C
  5 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.7°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 6.0°C
  5 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.0°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα τροπολογία για Ρωμανό στη Βουλή

 • A-
 • A+

Δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (Τρίτη) η συζήτηση και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου που αφορά και την τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό. Ακόμα και την ύστατη στιγμή γίνονται προσπάθειες να ενσωματωθούν οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης για το επίμαχο ζήτημα.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποσχέθηκε μόνο  να υλοποιηθεί πολύ σύντομα η δυνατότητα παρακολούθησης των σπουδών με «βραχιολάκι» και κάλεσε το Ρωμανό να πειστεί να διακόψει την απεργία πείνας. Έκρινε τις τροπολογίες ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ ως παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και μέμφθηκε τους συνηγόρους Ρωμανού που δεν έχουν ακόμα καταθέσει αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης. 

Αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, με διευκρινιστική ερώτηση, αναφέρθηκε σε νέα τροπολογία του Γιάννη Πανούση, με τον υπουργό Αθανασίου να σημειώνει πως θα την εξετάσει. Σε αυτήν προβλέπεται αρχικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στη συνέχεια «βραχιολάκι», όταν αυτό θα είναι έτοιμο. 

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται.

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

1.    Σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του.

2.    Με κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της φοίτησης και των εξετάσεων του επιτυχόντος, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών κράτησης και της νομικής θέσης του κρατουμένου.

3.    Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 55 Ν. 2776/99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι παρεμβάσεις βουλευτών για το θέμα Νίκου Ρωμανού 

Σ. Κοντονής (ΠΑΣΟΚ): Η υπόθεση Ρωμανού είναι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο παιδί που σημαδεύτηκε από τη βίαιη συμπεριφορά ενός κρατικού οργάνου. Να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για να έχει τη δυνατότητα των σπουδών αυτός είναι ο κανόνας να νομοθετήσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο και να συνεχίσει αυτό το παιδί τις σπουδές του. Η μέχρι σήμερα στάση πυροδότησε ένταση αλλά η χθεσινή σας δήλωση είναι θετική αλλά πρέπει να ψηφιστεί ότι οποιαδήποτε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας πρέπει να αποδίδεται. Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό παραβιάσουν τους όρους Μια γενναία απόφαση σε κάθε περίπτωση να δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και την τροπολογία Πανούση. Είναι θέμα ευθύνης να κρατηθεί στη ζωή που αισθάνεται δικαίως ότι αδικείται. 

Δ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ): Θα ήθελα να ξεκινήσω κι εγώ με το Ρωμανό. Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν ένα υπαρκτό λόγο μια αδυναμία του συστήματος. Χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να υποκαταστήσουμε τη βούληση της δικαιοσύνης εντοπίσαμε το κενό στο νόμο και πρέπει να ληφθούν όλα τα νομοθετικά μέτρα για την παροχή του δικαιώματος και της δυνατότητας στις σπουδές των κρατουμένων άσχετα από τους περιορισμούς της δικαιοσύνης. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο αλλά όλους τους κρατούμενους. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις για το θέμα δεν πρέπει όμως να γίνεται αφορμή για εκμετάλλευση και πολιτικές σκοπιμότητες. Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του συστήματος . Η συγκεκριμένη διάταξη υποχρεώνει την πολιτεία ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης δυνατότητα στους κρατούμενους να σπουδάσουν. Ελπίζω η απεργία του Ρωμανού να λήξει άμεσα να μπορέσει να σπουδάσει κι αυτός και όλοι όσοι το επιθυμούν  και στέλνω το μήνυμα ότι ωραίος αγώνας είναι αυτός που χτίζει κι όχι αυτός που γκρεμίζει. 

Μ. Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ): το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί σε μία μόνο τροπολογία. Ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου επιβάλλουν το δικαίωμα στη μόρφωση για κάθε άνθρωπο. Το ίδιο αυτονόητο είναι όλα τα κόμματα να απέχουν από εκμετάλλευση σε τέτοια θέματα. Παρεμβάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στα άκρα. Οφείλουμε να είμαστε νηφάλιοι. Ολοι μας είδαμε τα τελευταία επεισόδια. Δεν θα πρέπει να διδαχτούμε κάτι να γίνουμε λίγο πιο συνετοί και λιγότερο θεατρικοί. Πιστεύω ότι όσο και ο Σαμαράς τόσο και ο Τσίπρας το έκαναν από προσωπική ευαισθησία. Ακραίες δηλώσεις όμως υπήρξαν και από τις δύο μεριές. Χρειαζόταν ο Ρωμανός για να δούμε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τα βραχυολάκια, χρειαζόταν ο Ρωμανός για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες σπουδών στους κρατούμενους. Πώς υπονομεύει ο Ρωμανός τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος; Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατέφυγε σε ακραίες τοποθετήσεις ακόμα και της δικαιοσύνης. Δεν υπηρέτησαν τις ανάγκες των κρατουμένων αλλά τους κομματικούς σκοπούς. Ξεπεράσαμε το μέτρο. Προληπτική απόδοση ευθυνών για τις συνέπειες από αυτήν την απεργία πείνας και από τα δύο κόμματα. Για την τραγική κατάσταση ενός ανθρώπου αυτή η τακτική είναι ανήθικη. Οι ΑΝΕΛ δηλώνουμε πώς από μόνη της η τροπολογία δεν συνιστά λύση αλλά θα την ψηφίσουμε αφού τονίσουμε ότι χωρίς υποδομές δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Να κρατήσουμε το μέτρο και αν το κάνουμε θα είναι χρήσιμο στην κοινωνία που μας ακούει. 

Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ): Η τροπολογία για τις άδειες έχει κατατεθεί από μας αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα σήμερα και μόνο εσείς μπορείτε να το λύσετε. Να αλλάξουμε διαδικασία και δεχτείτε την τροπολογία να ψηφίσει η Βουλή αν είναι αδικαιολόγητη η άρνηση να μπορεί ο υπουργός να δίνει την άδεια μέχρι να ισχύσει το βραχιολάκι. Η πολιτεία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μια προληπτική επικινδυνότητα. 

Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ): Μετά και τη σημερινή απόρριψη πρέπει σήμερα να δοθεί λύση, χθες έπρεπε αλλά έστω και σήμερα. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του κρατούμενου να σπουδάζει ανεξάρτητα από τις πράξεις με τις οποίες διαφωνούμε. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει όπως η τροπολογία Πανούση. Δέσμευση για συντόμευση του μέτρου για το βραχιολάκι. Το συμπέρασμα είναι ένα: τρόποι επίλυσης υπήρχαν από την πρώτη στιγμή και δημιουργούνται ερωτηματικά και σέρνεται μια κατάσταση,  ρίχνεται λάδι στη φωτιά και  κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου. Εκτός αν το επιδιώκετε. Σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης δεν συμφωνούμε με μαθήματα εξ αποστάσεως και στόχος στόχο είναι να σπρωχτεί εκβιαστικά ο κάθε κρατούμενος σε αυτή τη λύση και να απορρίπτονται άδειες που θα χορηγούνται πλέον πολύ φειδωλά. Θα δίνονται με το σταγονόμετρο ενώ η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επανένταξη. Έχει και πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής. Θα στηρίζουν τα ΤΕΙ μαθήματα εξ αποστάσεως είναι δυνατόν. Καταψηφίζουμε και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. 

Ζ. Κωσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) :  Αν υπάρχει βούληση για πολιτική λύση είναι επιβεβλημένο να αποδεχτεί ο υπουργός μία εκ των τροπολογιών που υποβάλαμε. Η τροπολογία ΔΗΜΑΡ βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υπάρχει και σαν εναλλακτική λύση άλλη μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει στον υπουργό από Ανεξαρτήτους,  ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί άμεσα το θέμα Ρωμανού που όσο μιλάμε κινδυνεύει να πεθάνει. 

Α. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ): Οι άδειες για εκπαίδευση βοηθά στην κοινωνική επανένταξη. Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία είναι η απεργία του Ρωμανού. Σ' αυτό το σημείο μπορεί να λυθεί το θέμα. Ίσως το βραχιολάκι είναι μια λύση. Μας ζητήσατε να καταθέσουμε τη δική μας νομοθετική παρέμβαση. Έχουμε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις: η μία της ΔΗΜΑΡ (να αναλαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός αν απορρίπτει το αίτημα το Συμβούλιο). Η δική σας πρόταση δεν μπορεί να σταθεί. Όχι μόνο επειδή την απορρίπτει ο Ρωμανός, αλλά γιατί μια εκπαιδευτική διαδικασία δε νοείται μόνο εξ αποστάσεως, αλλά και γιατί η υποδομή δεν είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την εκπλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας. Προϋποθέτει μια 24ωρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, δε γίνεται στις φυλακές. Δεν μπορείτε να δώσετε τη δυνατότητα σε κρατουμένους να έχουν 24/7 πρόσβαση σε ίντερνετ. Η δική μας τροπολογία υποστηρίζει ότι πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς το κάθε αίτημα για χορήγηση αδειών. Να δίνεται η δυνατότητα στον κρατούμενο να σπουδάζει με βραχιολάκι. Ο εκπαιδευτικός Π. Δαμιανός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να το συνοδεύει. Σήμερα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια από τις δύο τροπολογίες, Η ΔΗΜΑΡ είναι η πρώτη επιλογή, η δική μας τροπολογία είναι συμπληρωματική. Κανένα άλλο περιθώριο, λύση άμεσα. 

Π. Παυλόπουλος (Ν.Δ.): Θα αναφερθώ σε δύο θέματα. Το ένα για την τροπολογία με αφορμή την απεργία πείνας του Ρωμανού. Κύριε υπουργέ είναι σημαντικό το ότι με δική σας πρωτοβουλία σε σας έλαχε το βάρος να λύσετε το ζήτημα. Η λύση σας δίνει την ευκαιρία να ακολουθήσετε την πιο σωστή με το άρθρο του συντάγματος. Η συζήτηση οφείλουμε σήμερα να είναι γόνιμη και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να στέκεται με την αναγκαία συναίνεση. Η κορύφωσή του ζητήματος δίνει τη δυνατότητα για πλήρη συναίνεση και νε συμβάλουμε με διάλογο στην καλύτερη λύση. Εμείς με τον ίδιο μας το λόγο έχουμε χρέος να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ακόμα και να διαφωνούμε με τις επιλογές του πρέπει να υπερασπιστεί τη ζωή του. Πρέπει να ζήσει αυτός ο άνθρωπος. Δυστυχώς είδα να προτρέπουν αυτόν τον άνθρωπο να τον προτρέπουν να συνεχίσει. Χωρίς ζωή όμως δεν υπάρχει χωρίς τη ζωή. Ανεξάρτητα από την απόφαση του κοινοβουλίου πρέπει να υπερασπιστεί τη ζωή του. Ο αμφίσημος λόγος δεν δίνει παράδειγμα. Ομόφωνα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα. 

Ι. Καράμπελας (ΝΔ) : Στην τροπολογία λύνεται το πρόβλημα της φοίτησης εξ αποστάσεως όλοι όσοι αδυνατούν να φοιτήσουν δεν θα στερηθούν τη γνώση. Η πρωτοφανής προσπάθεια καπηλείας της υπόθεσης Ρωμανού είναι κατακριτέα ο κρατούμενος δεν έχει δείξει καν μεταμέλεια. Πρόεδρος σας είναι ο πρόεδρος των καταλήψεων. 

Χ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) Να χαμηλώσουμε τους τόνους ακόμα και δικοί σας άνθρωποι συναινούν σε μια λύση π.χ. Παυλόπουλος, Ιωαννίδης, Σκανδάμης (διαβάζει την ανακοίνωση) Λοβέρδος αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε ολιγωρήσει και η λύση θα πρέπει να δίνει δικαιώματα σε όλους του κρατούμενους. Τα ίδια τα ιδρύματα σας έχουν τονίσει ότι αυτό είναι ανέφικτο. Σας το λέει ο κ. Φορτσάκης και ο πρόεδρος των ΤΕΙ. Έχετε το περιθώριο να δώσετε αυτή τη στιγμή μια λύση που θα διευκολύνεται όλους. Τα συμβούλια θα σταματήσουν να δίνουν άδειες. Ο άρειος Πάγος λέει ότι όταν ο κατάδικος είναι και υπόδικος υπερισχύει η καταδίκη. 

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Όλο το εύρος θα πρέπει να λέγεται. Η εικόνα που δίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το Συμβούλιο είναι ανάλγητο όπως και ο Υπουργός. Τακτικές άδειες δίνονται μετά τα 2/5 της ποινής. Αν δεν εκκρεμεί άλλη ποινική δίωξη αν δεν  υπάρχει κίνδυνος τελέσεως άλλων αδικημάτων. Το Συμβούλιο έχει αυτό το πλαίσιο κι έτσι αποφάσισε. Δεν έχει τις τυπικές προϋποθέσεις ο υπουργός και του ζητούσατε  να παρανομήσει; Για όλους ισχύει το πλαίσιο αυτό και λέγατε ψέμματα όταν μιλούσατε για ανάλγητη πολιτεία. Δεν μπορεί χωρίς προϋποθέσεις να πάρει άδεια ο κρατούμενος. Δεν θα εκτιμάται η επικινδυνότητα; Στην πραγματικότητα εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείστε με ένα εγκληματία διότι αισθάνεστε ιδεολογική συγγένεια. 

Ζ. Κωσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα διολισθήσουμε αλλά διευκρινίζουμε ότι τα περί 2/5 κλπ. δεν ισχύουν στις εκπαιδευτικές άδειες. Κανένα συμβούλιο δεν μίλησε περί επικινδυνότητας απλά επιφυλάχτηκε για την εξασφάλιση της παρουσίας του στο δικαστήριο. Σχετικά με το συγκεκριμένο αδίκημα το ίδιο το δικαστήριο αποφάνθηκε με βάση τους αυτόπτες μάρτυρες ότι δεν υπήρξε καμιά χρήση όπλων για να μην θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή γι αυτό και απηλλάγησαν από την αντίσταση κατά της αρχής. Καλούμε όλους να συνειδητοποιήσουμε την κοινή μας ευθύνη για μια ανθρώπινη ζωή. 

Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Δεν θα καταργήσουμε το Συμβούλιο των φυλακών.

Π. Κουρουπλής (ΣΥΡΙΖΑ): Είμαστε πατεράδες και μανάδες και σας το λέω εγώ που διώχτηκα ως φοιτητής με το νόμο περί τεντιμποϊσμού διότι διεκδικώντας το δικαίωμα να σπουδάσει ένας τυφλός έκανα μια πράξη. Ο Τσεβάς με αθώωσε τότε. Χρειάζεται να κάνουμε μια αυτουπέρβαση όλοι. Απαλλάσσουμε τους απατεώνες και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ομορφύνουμε τον πολιτισμό. Το δικαίωμα που δίνεται όταν η πολιτεία στηρίζει αυτό το θεσμό και ένα παιδί αποφασίζει να σπουδάσει αυτό δείχνει και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Με λόγια καταδικάζουμε όποιον θέλουμε αλλά όλοι μπορεί να κάνουμε κάτι και να βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Ο νόμος για το βραχιολάκι έχει ψηφιστεί και στα πλαίσια μιας ανθρώπινης επικοινωνίας να βγάλουμε αυτό το παιδί από αυτό το αδιέξοδο. Θα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Ειλικρινά ως πολίτης σας καλώ να το δούμε όλοι μαζί σε ένα τέτοιο πνεύμα κανείς δεν έχει να χάσει. 

Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ): Ξαναδιαβάζω τις δηλώσεις Σκανδάμη και Ιωαννίδη: Μια οριακή περίπτωση η υπόθεση Ρωμανού για την υπέρτατη αξία της ζωής. Είναι ψηφίδες σε ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο. Στην ίδια ψηφίδα και η συνάντηση με τον Ιερώνυμο. Το βασικό ρίσκο είναι ένα να πεθάνει αυτό το παιδί και πρέπει κάτι να κάνετε κι εσείς. Αν κόψει και το νερό σημαίνει ότι δεν έχει χρόνο ζωής. Ολοι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην εξ αποστάσεως μάθηση. Ακόμα και ο κ. Φορτσάκης το λέει. Η ελληνική φυλακή δεν έχει σαπούνι όχι κομπιούτερ! 2εκ. Πληρώνουμε για καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ετσι όπως το εισηγήστε θα περιοριστούν οι εκπαιδευτικές άδειες. Μια διάταξη στο παρά πέντε κι όταν κινδυνεύει να πεθάνει, χωρίς διαβούλευση με κάθε αρμόδιο. Δεν υπάρχει χρόνος. Με το που δεν επέστρεψε ο Ξηρός διώχτηκε το Συμβούλιο και κόπηκαν εντελώς οι άδειες. Πολιτικό μήνυμα δώσατε. Γιατί του Κωστάρη με άψογη συμπεριφορά του κόπηκαν οι άδειες; Δεν είναι πολιτικό μήνυμα ο ληστής με το καλάζνικοφ; Η ευθύνη πέφτει πάνω σας και αγωνιάτε κι εσείς για τη ζωή του. Να δεχτείτε τις τροπολογίες για να δοθεί λύση σήμερα. Ο υπουργός να μπορεί να παρέμβει υπέρ του κρατούμενου σε τέτοια περίπτωση. Η κοινωνία υπερασπίζεται αυτές τις τροπολογίες.

Χ. Αθανασίου (υπ. Δικαιοσύνης): Θα ξεκινήσω με την τροπολογία και θα πω μερικές σκέψεις. Έχει προβληθεί η άποψη ότι η ελληνική πολιτεία στέρησε τις άδειες στο Ρωμανό και εκδικείται το Ρωμανό. Δεν είναι αληθές αυτό η δημοκρατία δεν εκδικείται δεν τιμωρεί. Αναρωτιέμαι αν διαβάσανε όλοι αυτοί το ποινικό κώδικα. Η εκπαιδευτική άδεια δεν δίνεται αυτόματα. Αρμόδιο είναι το δικαστικό Συμβούλιο και ο Ρωμανός  είχε ελάχιστες δυνατότητες σύμφωνα με το νόμο κι όχι επειδή το ήθελε ο υπουργός. Θέλετε να τηλεφωνώ στους δικαστές και να επιβάλλω αποφάσεις; Έδωσε εξετάσεις και μπορεί σήμερα να μη δικαιούται άδεια και να την έχει μετά από ένα διάστημα. Ο κρατούμενος πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει. Να ξεκαθαριστεί αυτό. Το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα και να προστατεύσουμε όσους δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Ακόμα και χωρίς την υπόθεση Ρωμανού θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν την τροπολογία. Καθυστερήσαμε. Κλείνω την παρένθεση με μια ευχή. Κανείς δεν του ζήτησε δήλωση φρονημάτων αλλά θα ευχόμασταν απλά τη μετάνοια για την συγκεκριμένη πράξη του. Εύχομαι ακόμα και τώρα όλα όσα θέλει να κάνει  μπορεί να τα κάνει ζωντανός και εύχομαι να σταματήσει την απεργία. Καθυστέρησε το βραχιολάκι λόγω διαγωνισμού έχω ήδη υπογράψει τη σύμβαση και παρακάλεσα να γίνουν όλα γρήγορα για να επωφεληθούν όλοι οι κρατούμενοι. Θα το τρέξουμε γρήγορα. Για την τροπολογία της ΔΗΜΑΡ λέω ότι δεν μπορώ να υποκαταστήσω ως υπουργός τα δικαστικά όργανα. Σε καμιά χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Για τη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσα να τη δεχτώ αλλά την καλύπτουμε ήδη με τα βραχιολάκια. Πάλι μου ζητάτε να παρέμβω στη δικαιοσύνη. Δεν προβλέπεται αίτηση θεραπείας. Μπορεί να λυθεί το θέμα με τα βραχιολάκια είναι θέμα χρόνου και πρέπει να πειστεί ο κρατούμενος. Κατανοώ και ασπάζομαι όσα λένε οι δύο Γ.Γ. η ζωή είναι ύψιστο αγαθό. 

Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ): Δεν αφορά καταδίκη σε υπόδικους ο νόμος. Η υποδικία απορροφάται έχει κάνει λάθος το συμβούλιο δεν μπορεί ο υπόδικος να έχει χειρότερη μεταχείριση από τον κατάδικο έχουμε έκτακτη ανάγκη και μόνο γι αυτή την περίπτωση πρέπει να λύσετε το πρόβλημα σήμερα. 

Χ. Αθανασίου (υπ. Δικαιοσύνης): το 58 έχει ειδική ρύθμιση για τους υπόδικους. Αν υπάρχει ένταλμα προφυλάκισης μόνο δικαστικό όργανο μπορεί να το ανακαλέσει μετατρέποντας την προσωρινή κράτηση και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες και μετά μπορούσε να έχει γίνει και προσφυγή στο Συμβούλιο των φυλακών πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει. Λέω ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο και στο Ρωμανό αφού κριθεί ξανά από το Συμβούλιο

Ζ. Κωσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Έλπιζα να μη χρειαστεί να πώ αυτά που θα πώ και περίμενα με πολύ καλή πίστη να σας ακούσω γιατί αυτό που κρίνεται είναι η αξιοπιστία της πολιτείας απέναντι σε όσους έχει στην ευθύνη της δηλαδή τους κρατούμενους. Για ότι τους συμβαίνει η πολιτεία θα επωμιστεί τις συνέπειες για ότι τους συμβεί. Θα έπρεπε να αρθείτε στο ύψος της ευθύνης και ένας άνθρωπος κάνει 30 μέρες και ζητάει αυτό που όλοι μας τους οφείλουμε. Είναι εξαπάτηση αυτού του ανθρώπου που βάλατε στη διαδικασία να δώσει εξετάσεις και να περάσει και τώρα να ζητά να παρακολουθήσει τη διαδικασία κι εσείς να του το αρνείστε και να μας διαβάζεται επί λέξει τα ίδια που είπατε και προχτές. Έχουμε τεράστια ευθύνη και μετά την απόρριψη του αιτήματος δεν υπάρχει συναρμοδιότητα εμείς πρέπει να το λύσουμε η νομοθετική εξουσία. Καταθέσαμε δύο τροπολογίες και έχουν ευρεία αποδοχή που δίνει διέξοδο σε υπόθεση ζωής ή θανάτου. Ευχόμασταν να μην επιβεβαιώσετε τους χειρότερους φόβους μας. Ο αυταρχισμός που αγνοεί ακόμα και το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό εμείς το προβλέψαμε από την αρχή. Κλείσατε τη στρόφιγγα των αδειών κι ενώ το ευεργετικό αυτό μέτρο έχει σχεδόν απόλυτα σωστή εφαρμογή. Ο φόνος του Γρηγορόπουλου ήταν το πρώτο βίωμα σε αυτό το παιδί αλλά και αργότερα το βίωμα της υπεράσπισης του Κορκονέα να τον αναζητάει η αστυνομία καθημερινά στο σχολείο για να τον φέρει δια της βίας στη δίκη και το τρίτο όταν αφού παρανόμησε ξυλοκοπήθηκε μέχρι παραμορφώσεως στη σύλληψή του ενώ δεν παρουσίασε καμιά αντίσταση ή χρήση όπλων σύμφωνα με το δικαστήριο. Έχετε την ευκαιρία να παρέμβετε καταλυτικά και το έχετε κάνει εκεί που δεν χρειάζεται κι όταν αλλάζετε το νόμο για κρατούμενους για υπεξαίρεση  με μεγάλα ποσά οικονομικών εγκλημάτων. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια λύση μέχρι το τέλος. Σας καλώ να δεχτείτε την πρότασή μας να δέχονται τα Συμβούλια τα αιτήματα για εκπαιδευτικές άδειες όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Στην πρώτη τροπολογία προβλέπατε εξ αποστάσεως φοίτηση αν απορριφθεί το αίτημα αδείας, τώρα το παραλείψατε κι αυτό. Το ΤΕΙ σας απάντησε ότι η παρουσία του φοιτητή είναι απαραίτητη. Σας παρακαλώ να συλλογιστείτε το μήνυμα που εκπέμπετε απέναντι σε έναν άνθρωπο που έθεσε στη διάθεσή σας τη ζωής του. Περιμένω να επανεξετάσετε τη στάση σας και σας παρακαλώ να πάψετε να ρισκάρετε μια ανθρώπινη ζωή. 

Χ. Αθανασίου (υπ. Δικαιοσύνης): Η τροπολογία είναι η ίδια σε περίπτωση που δεν χορηγούνται άδειες. Προφανώς δεν προσέξατε όσα είπα για την περίπτωση Ρωμανού και ειδικά για τα βραχιολάκια.

Ζ. Κωσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Θα συγκεκριμενοποιήσουμε αν θέλετε την τροπολογία για να τη δεχτείτε. 

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε στη νέα τροπολογία, με τον υπουργό Αθανασίου να σημειώνει πως θα την εξετάσει. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Έντασης συνέχεια στη Βουλή μετά τη φίμωση Πολάκη
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλας έκανε λόγο για «τρομοκρατία» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρείου».
Έντασης συνέχεια στη Βουλή μετά τη φίμωση Πολάκη
ΒΟΥΛΗ
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζητά και ο πρώην υπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να μην εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
Ενα από τα βασικά θέματα που ανέδειξε η διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ήταν τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά το σχετικό αίτημα που...
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
ΒΟΥΛΗ
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
Η υπόθεση του πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος» και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Επ. Ανταγωνισμού τη μονοπωλιακή του θέση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
ΒΟΥΛΗ
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
Παραδόθηκε και σήμερα παρουσιάζεται στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εντοπίζονται βάσιμες ενδείξεις για πολλαπλές αδιαφανείς...
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας