Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπολιτευτικά «πυρά» παρά τη στήριξη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντιπολιτευτικά «πυρά» παρά τη στήριξη

  • A-
  • A+

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση, τα προωθούμενα μέτρα και το προσφυγικό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και κατηγορώντας την ότι παίζει ξανά το έργο της διαπλοκής και της λάσπης.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι το κόμμα της υπερψήφισε την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί, όπως είπε, «τίποτα δεν φοβάται και τίποτα δεν έχει να κρύψει».

Παράλληλα, επέκρινε τη Ν.Δ. ότι σφυρίζει αδιάφορα και σιωπά στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει χωρίς αστερίσκους θέματα της οικονομίας.

«Η χώρα βυθίζεται και εσείς συνεχίζετε το βιολί σας. Παίζεται ξανά το έργο της διαπλοκής, της λάσπης και της κοκορομαχίας. Δεν θα σας σώσει όμως καμία λάσπη κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η πραγματικότητα είμαι αμείλικτη και δεν συμψηφίζεται ούτε με το λαϊκισμό ούτε με τη ρητορική ούτε με τα νταϊλίκια. Δεν σας σώζει τίποτα από την κατακραυγή του ελληνικού λαού. Είστε μια κυβέρνηση που ψάχνετε να βρείτε ένα κρυψώνα να κρύψετε τα ψέματα και τις κοροϊδίες σας», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα ότι πανηγυρίζει για την απόφαση του Ντράγκι να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες σημειώνοντας ότι ανάσα στη χώρα θα έδινε αν αφορούσε τα ομόλογα.

Η ίδια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι «το έργο της επιτυχούς διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει ούτε με στολή παραλλαγής». «Κατεβάστε την παράσταση αυτή πριν αυτή η κωμωδία εξελιχθεί σε νέα τραγωδία για την Ελλάδα», είπε.

«Αυτή η Εξεταστική θα ασχοληθεί με θέματα που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια. Πρέπει να δίνουμε καθαρές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπήρξαν κάκιστα υπερδανεισμοί», όμως, όπως είπε, «αφορούσαν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενη στα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ήδη ορισμένα τα ερευνά η δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι «στόχος μας θα πρέπει να είναι να μην επαναληφθούν στο μέλλον». Και προσέθεσε:

«Είναι εύκολες οι καταγγελίες περί διαπλοκής. Εμείς την βλέπουμε, με στελέχη και υπουργούς όμως της κυβέρνησης σας να βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι πίστας. Γι’ αυτό και δεν μας πείθετε όταν μιλάτε για διαφάνεια. Ονειρεύεστε ένα καθεστωτικού τύπου έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στ. Θεοδωράκη: «Προσχηματική πρωτοβουλία»  

Για «προσχηματικές πρωτοβουλίες» που μόνο στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα «να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις πολιτικής- μίντια- τραπεζών, οι οποίες επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία και νοθεύουν την ενημέρωση», επισημαίνοντας πως ο αμαρτωλός εναγκαλισμός πολιτικής - μίντια - τραπεζών έχει χαράξει την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη.

«Τράπεζες που βοηθούν ΜΜΕ, ΜΜΕ που βοηθούν πολιτικούς, πολιτικοί που βοηθούν τραπεζίτες» προσέθεσε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να «βγάζει μπροστά αρχετυπικούς μπαμπούλες» και να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία, προσθέτοντας «κι όχι μόνο τα στοιχεία για τους μη συνεργάσιμους».

«Φέρτε στοιχεία κι αφήστε τις μπαταριές. Σταματήσετε την επέλαση του νέου κομματισμού και του αυταρχισμού στη Δικαιοσύνη, πάψτε να λαϊκίζετε για τη δήθεν ηθική σας ανωτερότητα. Αυτά διαιωνίζουν την ατιμωρησία και εκτρέφουν το λαϊκισμό» είπε ο κ. Θεοδωράκης ζητώντας διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες καθώς και διαφάνεια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, και στην κρατική διαφήμιση».

Όπως ωστόσο, είπε όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. δε θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, καθώς τόνισε ότι το κομματικό κράτος του χθες, το κομματικό κράτος του σήμερα, είναι αυτό που γεννά και θα συνεχίσει να γεννά αμαρτωλά τρίγωνα και αμαρτωλές χρηματοδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ζήτησε να κοπούν τα κονδύλια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας των δημοσίων υπηρεσιών. Σημειώνοντας πως υπάρχουν εφημερίδες και site που ζουν από την εύνοια του κόμματος, ανέφερε ότι μια στρατιά τέτοιων Μέσων υποστηρίζουν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ., όπως είναι «οι Λαζόπουλος - Βαξεβάνης».

«Ποιος τους θρέφει όλους αυτούς;» απηύθυνε το ερώτημα και πρόσθεσε πως αποκαλύφθηκε ότι εκδότες εφημερίδων και διαχειριστές site έχουν προσληφθεί στο υπουργείο Αμύνης, στο υπουργείο Τύπου.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δ. Κουτσούμπας: «Επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού»

Ως «επιχείρηση αποπροσανατολισμού» του λαού ενόψει του επικείμενου «πακέτου μέτρων» που «σφαγιάζει» τα λαϊκά δικαιώματα, χαρακτήρισε Δημήτρης Κουτσούμπας τη συζήτηση.

Μάλιστα, έκανε λόγο για προσπάθεια συσκότισης του χαρακτήρα και των αιτίων «της αντιλαϊκής επίθεσης» όταν κυριαρχεί η θεώρηση ότι για όλα φταίει η ανορθολογική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι σχέσεις διαπλοκής με τα κόμματα που κυβέρνησαν και με τα ΜΜΕ.

Παρότι ο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ  δήλωσε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, καθώς όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα να γίνει αυτός ο έλεγχος αλλά να γενικευτεί και για το πλήθος των θαλασσοδανείων που έχουν δοθεί σε μεγάλους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους και για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από το κράτος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα.

Αιτιολόγησε πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις, πριν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ετοίμαζαν «σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και μπαράζ μέτρων κατά του λαού», χρησιμοποιούσαν τον αποπροσανατολισμό, την άσφαιρη αντιπολίτευση και έφτιαχναν εξεταστικές επιτροπές που «δήθεν θα έβαζαν το μαχαίρι στο κόκαλο, άλλαζαν την ατζέντα ή προσπαθούσαν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης». «Είναι σίγουρο πλέον, γιατί το τρικ αυτό έχει πολυχρησιμοποιηθεί, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως μέσα από τις διάφορες επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης. Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές, τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τους ομίλους, τα γνωστά ΣΔΙΤ κ.λπ.

Εκτίμησε δε, πως μέσα σε αυτό το «αλισβερίσι» εκτρέφονται και τα διάφορα σκάνδαλα, ενώ συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τη σημερινή βαθιά κρίση, «που επιδιώκει την έξοδο από αυτήν με ολομέτωπη επίθεση σε λαϊκά δικαιώματα, για να στηριχθούν μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου».

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας, ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση «υποκρισία» πίσω από την ύψωση της σημαίας κατά της διαπλοκής, καταθέτοντας στη Βουλή κυβερνητικές τροπολογίες, ως δείγματα, όπως είπε, της «νόμιμης διαπλοκής» και στήριξης του κράτους και των κυβερνήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Επικαλέστηκε τροπολογία με την οποία, όπως ανέφερε, απαλλάσσονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, και άλλη με την οποία απαλλάσσονται οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις από πρόστιμα, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις. «Κι όλα αυτά βέβαια γίνονται στη ζούλα, με εκπρόθεσμες τροπολογίες, για να μην παίρνει χαμπάρι ο λαός», συμπλήρωσε.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αμφισβήτηση εκ των προτέρων από τον Β. Λεβέντη

Μπορεί και η Ένωση Κεντρώων να υπερψήφισε την πρόταση, ωστόσο αμφισβήτησε ότι θα βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα ή στοιχεία από την Εξεταστική, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος για τον οποίο δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο, αφού μπορεί με την υπάρχουσα νομοθεσία και αν υπάρχει θέληση, «να ελεγχθεί και να παταχθεί η ατιμία και η κλεψιά».

«Τα δάνεια των κομμάτων δεν είναι ίδιο θέμα με τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης. Το ένα αφορά τη δημόσια ζωή και το άλλο ποινικό αδίκημα για τυχόν μεσολάβηση κομμάτων για να πάρουν κάποιοι δάνεια. Τζάμπα θα δουλέψει η Εξεταστική Επιτροπή. Κάθε κόμμα θα βγάλει τη δική του πραγματογνωμοσύνη. Αυτή η Βουλή θα χαζεύει όταν τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια», ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε:

« Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να ασχοληθεί με τη χώρα και όχι με κυνήγι μαγισσών. Όταν τελειώσει η Εξεταστική και αφού πέσουν πυροτεχνήματα στο «γάμο του καραγκιόζη», θα καταλήξουμε στο ότι έγινε - έγινε, πάμε παρακάτω».

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στις υποκλοπές περιεχομένου συνομιλίας μελών του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι καμία πλέον ξένη αντιπροσωπεία δεν θα εμπιστευτεί το ελληνικό κράτος.

Μάλιστα, επιτέθηκε στη κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο ΔΝΤ και στις δηλώσεις στελεχών της ότι δεν το χρειάζεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι « όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς αυτό, μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα, δεν μπορεί να βγει στις αγορές».

Τέλος, εκτίμησε ότι θα γίνουν εκλογές Οκτώβριο με Νοέμβριο, καθώς όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πρόσωπο να φέρει προς ψήφιση ένα 4ο μνημόνιο».

 

ΒΟΥΛΗ
Βολές κατά της κυβέρνησης από τους αρχηγούς κομμάτων
Η Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis, ωστόσο μίλησε ταυτόχρονα και για σκευωρία της κυβέρνησης. «Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση βγάζει λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα»,...
Βολές κατά της κυβέρνησης από τους αρχηγούς κομμάτων
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει»
«Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν, η χώρα βρίσκεται στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών στη Βουλή. Ακροδεξιό παραλήρημα...
Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει»
ΒΟΥΛΗ
Παράλληλοι μονόλογοι στη Βουλή
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν σε υψηλούς τόνους εκτοξεύοντας κατηγορίες και αιχμές, αλλά και... καλώντας σε...
Παράλληλοι μονόλογοι στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για τη συνταγματική αναθεώρηση
Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης κατέθεσαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο κοινοβούλιο.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικοί αλλά επιφυλακτικοί
Η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης επιθυμούν να υπάρξει λύση, ωστόσο ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει εγγυήσεις για το θέμα του αλυτρωτισμού. Απαισιόδοξος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη γραμμή Μητσοτάκη ο...
Θετικοί αλλά επιφυλακτικοί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Δεσμεύομαι για αμοιβαία επωφελή λύση
Σε διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας εν αναμονή της άφιξης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ την Τρίτη στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς...
Τσίπρας: Δεσμεύομαι για αμοιβαία επωφελή λύση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας