• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.9°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 22.6°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%

Στην Ολομέλεια την Τρίτη, «μια πλατφόρμα αυτοδέσμευσης μέσα στην οποία θα λειτουργούν όσοι εκλέγονται βουλευτές», σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατατίθεται προς συζήτηση ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών

 • A-
 • A+

Στη Βουλή προς συζήτηση θα εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών, που αφότου ψηφιστεί θα καταστεί προσάρτημα στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής.

Θα συζητηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στις 4.00 σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού και της Επιτροπής Δεοντολογίας, και το απόγευμα της Τρίτης θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, «ο κώδικας δεοντολογίας δεν θα πρέπει να κατανοηθεί ως αυστηρό νομικό κείμενο αλλά ως μια πλατφόρμα αυτοδέσμευσης μέσα στην οποία θα λειτουργούν όσοι εκλέγονται βουλευτές».

Εξήγησε ότι στο σχέδιο του Κώδικα έχουν ενσωματωθεί πολλές παρατηρήσεις βουλευτών, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, και ανέφερε, ότι δεν θα περιλαμβάνεται η υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας από τους βουλευτές που απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων, «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».

Επίσης, διευκρίνισε ότι, δεδομένου ότι ο κώδικας δεοντολογίας «είναι προσάρτημα του κανονισμού που αποτελεί ιδιόμορφο νομοθέτημα», από τη στιγμή που ο κανονισμός περιλαμβάνει και τον κώδικα, θα είναι σε γνώση του βουλευτή χωρίς να χρειάζεται να υπογράψει.

Όχι πρόβλεψη για λόμπι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται η σχέση εξάρτησης από τα λόμπι, γιατί, όπως είπε, «δεν έχουμε μπει ακόμη στη χορεία των χωρών που τηρούν την αγγλοσαξονική εμπειρία και δεν χρειάζεται να την προκαλέσουμε με τέτοιες αναφορές».

Ειδικά για τη διάταξη η οποία απαγορεύει σε βουλευτές να δέχονται δώρα ή ωφελήματα αξίας μεγαλύτερης των 200 ευρώ, σημείωσε ότι «υπάρχουν παροχές που εμφανίζονται ως άυλες είναι όμως απολύτως υλικές ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, γι' αυτό είναι αναγκαίο μέσω του κώδικα δεοντολογίας να τίθενται τα θέματα αυτά, ώστε να απονομιμοποιούνται».

«Θετική εξέλιξη»

Η πλειονότητα των βουλευτών της αντιπολίτευση χαρακτήρισαν «θετική εξέλιξη» τη θεσμοθέτηση του κώδικα και τη συναίνεση η οποία επιδιώκεται στις διατυπώσεις των διατάξεων.

Ωστόσο διατυπώθηκαν και ενστάσεις.

Αυτές αφορούσαν κυρίως το άρθρο 3, για σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση που μέλος του Κοινοβουλίου, «σύζυγος, συγγενής ή άλλο πρόσωπο στενώς συνδεδεμένο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον», και για το άρθρο 5 που ζητά από τους βουλευτές, να μην «κάνουν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων προς ίδιον όφελος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, μίλησε για την αναγκαιότητα της θέσπισης του κώδικα δεοντολογίας, διότι ενισχύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε, «ο κώδικας δεν δίνει έμφαση στις πειθαρχικές ποινές και η τήρησή του είναι εκείνη που θα τον δικαιώσει».

Ο Γιάννης Τραγάκης, από τη Ν.Δ., μίλησε για αντιφάσεις και σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε παρερμηνείες και αναφερόμενος στο άρθρο 5 ζήτησε να προστεθεί η φράση «οικονομικό όφελος», αντί για «ίδιον όφελος», το οποίο μπορεί να παρερμηνευθεί.

Ζήτησε επίσης να προβλεφθεί, ώστε οι περιπτώσεις μηνύσεων κατά υπουργών να εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας, «για να μην αφήνουμε να αιωρούνται υποψίες κατά υπουργών», όπως είπε.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε: «Μας ικανοποιεί η προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση γύρω από τον κώδικα».

Τόνισε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να θεωρηθεί κείμενο αυτοδέσμευσης και ζήτησε τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται να ενσωματωθούν στον Κανονισμό της Βουλής και να μη συμπεριληφθούν στον κώδικα δεοντολογίας.

«Χαιρετίζουμε την πολιτική βούληση για να διαμορφωθεί Κώδικας, Δεοντολογίας» είπε ο βουλευτής από το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, που ζήτησε να προσδιοριστεί η διάταξη για βίαιη συμπεριφορά και ρητορική μίσους, ώστε να συμπεριλάβει και την πρόκληση για βίαιη συμπεριφορά εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Τη συμβολή του Κώδικα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος εξέφρασε διαφωνία με το άρθρο 3, στην αναφορά «για τη σύγκρουση συμφερόντων», στο μέτρο που μπορεί να προσκρούει με τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων, στην περίπτωση που ο βουλευτής ασκεί δικηγορία.

Κριτική από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

Έντονη κριτική στις διατυπώσεις της διάταξης για τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που υποστήριξε ότι «επιδιώκεται να ενισχυθεί ένα κλίμα υποταγής του λαού για να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές».

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Γεώργιος Καράς εξέφρασε την άποψη ότι οι προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας καλύπτονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Επίσης, εξέφρασε την επιφύλαξη ότι εφόσον ο Κώδικας ψηφιστεί, θα έχει ισχύ νόμου, «και θα προκαλέσει στο μέλλον σειρά ζητημάτων που μπορεί να τον καταστήσουν ανεφάρμοστο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αποχώρησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για «μαύρες στιγμές του...
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
ΒΟΥΛΗ
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες
Τους λόγους για την κατάθεση του όγκου τροπολογιών σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπ. Μετ. Πολιτικής εξήγησε ο Νίκος Βούτσης τονίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους. Απαντώντας στα σχόλια...
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες
ΒΟΥΛΗ
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη...
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν εκτός από τις διατάξεις του ν/σ, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και η υπόθεση της Χ.Α.
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»
Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Οι θέσεις των κομμάτων.
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»
ΒΟΥΛΗ
Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής
Ορκίστηκαν σήμερα τα νέα μέλη της Βουλής, στην οποία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22,...
Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας