• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  93%

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Live η συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

 • A-
 • A+

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει την επικαιροποιημένη οδηγία της Ε.Ε. για ένα κοινό σύστημα ασύλου. Ψηφίζεται το βράδυ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη σκιά της συμφωνία που ξεκινά να υλοποιείται τη Δευτέρα.

To νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς και το Ποτάμι, το υπερψήφισαν, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν, ενώ το ΚΚΕ και η Ε.Κ. το καταψήφισαν όπως φυσικά και η ναζιστική οργάνωση.

Στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αυτές που ρυθμίζουν θέματα κοινωνικής ένταξης και πρόσβασης στην απασχόληση όσων ζητούν άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων, η χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος σε όσους εκκρεμεί το αίτημα ασύλου περισσότερα από πέντε χρόνια, διάστημα επαρκές για να θεωρηθεί ότι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, και η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού.

Επίσης περιλαμβάνει διατάξεις για μια γρήγορη διαδικασία διεθνών διαγωνισμών σε έκτακτες καταστάσεις.

Αν και το νομοσχέδιο δεν ονομάζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία, ωστόσο θεσπίζει διαδικασίες-εξπρές για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που πρέπει να ολοκληρώνονται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σε 14 ημέρες, χρόνος που σε συνδυασμό με τον τρόπο στελέχωσης της υπηρεσίας Ασύλου και τον προδιαγεγραμμένο στόχο της Ε.Ε. για μείωση της προσφυγικής ροής δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ανεξάρτητα η διαδικασία ασύλου όπως σήμερα ή αν θα αναγκαστεί να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική.

Μουζάλας: Νέο «παιχνίδι κατηγοριών» εναντίον της Ελλάδας

Σειρά συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται άμεσα από την προσφυγική κρίση στη Συρία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Στην παρέμβασή του στη Ολομέλεια της Διάσκεψης ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την Ε.Ε. στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα νέο «παιχνίδι κατηγοριών» που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Όπως σημείωσε, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται όμως κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο». 

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι συζητήθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όσον αφορά την κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας.

Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ελληνική πλευρά «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία» και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και την Τουρκία. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ενστάσεις και εντάσεις στην «πρώτη» του πολυνομοσχεδίου
Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εισήχθη τη Δευτέρα προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, τα αντίμετρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πανδαιμόνιο στην αίθουσα μετά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη...
Ενστάσεις και εντάσεις στην «πρώτη» του πολυνομοσχεδίου
ΒΟΥΛΗ
Ως κατεπείγον στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το προσφυγικό
Κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται στις 5:30 το απόγευμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό. Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Μουζάλας θα...
Ως κατεπείγον στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το προσφυγικό
ΒΟΥΛΗ
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των βουλευτών πέρασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εκλογικό δικαίωμα των ψηφοφόρων του εξωτερικού
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΒΟΥΛΗ
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία - σκάνδαλο που έφερε κατεπειγόντως η κυβέρνηση. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη...
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
ΒΟΥΛΗ
Εμπλοκή με νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ
Την πρώτη κοινοβουλευτική αρρυθμία μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση προκάλεσε η προγραμματισμένη, για την Τρίτη, ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον...
Εμπλοκή με νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε εν μέσω διαξιφισμών ο «Κλεισθένης»
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προηγήθηκε συζήτηση στη Βουλή σε υψηλούς τόνους, με έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Σκουρλέτη. Το νομοσχέδιο καθιερώνει την...
Πέρασε εν μέσω διαξιφισμών ο «Κλεισθένης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας