• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  5 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.9°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  92%

Οι προτάσεις της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνουν τα «καυτά» θέματα των δασών και των ιδιωτικών ΑΕΙ

Το άρθρο 16 επιστρέφει

 • A-
 • A+

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί επίσημα το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα επεξεργαστεί τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η επιτροπή του κόμματος, υπό την προεδρία του πρώην υπουργού και καθηγητή της Νομικής, Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκλήρωσε το έργο της, καταλήγοντας στην ακριβή διατύπωση της πρότασης των 53 συνολικά σελίδων, την οποία πρέπει να υπογράψουν τουλάχιστον 50 βουλευτές. Στόχος της κυβερνητικής πλευράς είναι να ξεκινήσει η διαδικασία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι τουλάχιστον 6-7 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) και η ΔΗΜΑΡ έχει δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος από αυτήν τη Βουλή, ενώ στον αντίποδα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη επίσημη τοποθέτηση μέχρι στιγμής είναι της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση «μνημονιοποίησης του Συντάγματος», με βασικό επιχείρημα ότι «δεν μπορούν να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα όσοι κυβερνούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Η πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 150-200, με παράλληλο περιορισμό των βουλευτικών «προνομίων» και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Θα θεσμοθετηθεί αντίστροφο σύστημα, ώστε εάν ένας βουλευτής ή υπουργός διώκεται, να εναπόκειται σε εκείνον το αν θα ζητήσει τη χορήγηση ασυλίας από το Κοινοβούλιο.

Βουλευτικά αδικήματα

Στην ίδια κατεύθυνση καταργούνται τόσο η πρόωρη παραγραφή για τα αδικήματα βουλευτών και υπουργών όσο και οι περίφημες προανακριτικές επιτροπές της Βουλής, όχι όμως και οι εξεταστικές. Οι διωκόμενοι πολιτικοί θα ελέγχονται από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει την παραπομπή τους ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κομβικό σημείο στην αναθεώρηση, σύμφωνα με τη Ν.Δ., αποτελεί η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ελέγχει εάν τα πολιτικά κόμματα εξυπηρετούν ή επιβουλεύονται το δημοκρατικό πολίτευμα (π.χ. περίπτωση Χρυσής Αυγής). Το ίδιο δικαστήριο, εκτός του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων, θα ελέγχει τόσο τις δαπάνες κομμάτων και βουλευτών όσο και τις περίφημες δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση ορίου για δύο πλήρεις τετραετίες στο αξίωμα του πρωθυπουργού, αλλά και ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή.

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο τραπέζι μπαίνουν οι ενισχυμένες αρμοδιότητες που υπήρχαν έως το 1985, πλην της δυνατότητας να διαλύει τη Βουλή μονομερώς. Αποσυνδέεται επίσης η αποτυχία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και μετά από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες, θα αποφασίζει το εκλογικό σώμα.

Δύο μόνιμοι υφυπουργοί

Προβλέπεται ακόμη η επιλογή, με αυξημένη πλειοψηφία, δύο μόνιμων υφυπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών με 5ετή θητεία.

Η πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνει και την αναθεώρηση δύο άρθρων που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το πρώτο σημείο αφορά το άρθρο 16, με στόχο να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, κατά κύριο λόγο, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, παραρτημάτων από ιδρύματα του εξωτερικού.

Το δεύτερο αφορά το άρθρο 24 για τα δάση. Η Ν.Δ. ζητάει μεταξύ άλλων ο ορισμός του δάσους να έχει ως σημείο αναφοράς το 1975 και εντεύθεν και να μη χαρακτηρίζονται εκτάσεις ως δασικές με βάση π.χ. αεροφωτογραφίες του 1940.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν...
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Μικρές προσδοκίες παρά την αναβολή
Την Πέμπτη «κληρώνει» για νέο ΕΣΡ. Αναβλήθηκε λόγω ανασχηματισμού η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. Εκτιμήσεις για νέο ναυάγιο, καθώς η Ν.Δ. παραμένει αρνητική διότι στην Πειραιώς δεν επιθυμούν σε...
Μικρές προσδοκίες παρά την αναβολή
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αποχώρησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για «μαύρες στιγμές του...
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
Εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ του...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
ΒΟΥΛΗ
Πρώτο τεστ «αρνητικό» για την κυβέρνηση
Με τον χαμηλότερο αναμενόμενο αριθμό βουλευτών για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκπληξη ο Παναγιώτης Μελάς που περιλαμβάνεται στα 135...
Πρώτο τεστ «αρνητικό» για την κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Πρώτο τεστ για τη δικομματική στην Προεδρική εκλογή
Πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών, θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα...
Πρώτο τεστ για τη δικομματική στην Προεδρική εκλογή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας