Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκθετος ο Σταύρος Ψυχάρης για την υπόθεση πόθεν έσχες
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Έκθετος ο Σταύρος Ψυχάρης για την υπόθεση πόθεν έσχες

  • A-
  • A+

Την κατάθεση όλων των παραστατικών για τα δηλωθέντα κονδύλια ζητάει, εκ νέου, από τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής προκειμένου να γίνει η επαλήθευση.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού μόνο για το 2013 και το 2014 υπάρχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως φορολογικές δηλώσεις, βεβαιώσεις καταθέσεων και παραστατικά τραπεζών, βεβαιώσεις μετοχών, αγορά ή πώληση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα ζητηθούν από τον κ. Ψυχάρη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΟΛ.

Θολά στοιχεία

Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον φάκελο με τα παραστατικά, τις βεβαιώσεις και τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ αναδεικνύουν έτι περαιτέρω τις σκοτεινές πτυχές της όλης υπόθεσης, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των επίμαχων επιχειρηματικών κινήσεων γύρω από τον μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπό εξέταση φάκελο λείπουν οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης του Σταύρου Ψυχάρη για πέντε έτη και συγκεκριμένα για τα έτη χρήσης του 2002, του 2003, του 2004, του 2005 και του 2006.

Τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Έσχες φέρονται μάλιστα να φτάνουν σε «τοίχο» στη διερεύνησή τους. Επί παραδείγματι, για το δάνειο των 50 εκατ. από την Alpha Bank που χρησιμοποιήθηκε από τον Στ. Ψυχάρη για να αποκτήσει τις μετοχές του ΔΟΛ και να αποπληρώσει μέρος δανείου, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, μιας και δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006. 

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τα παραστατικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ποσών που έχουν δηλωθεί. Ο φάκελος φέρεται να είναι τόσο ελλιπής, που δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις σύναψης των δανείων, αλλά και οι βεβαιώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, που φαίνεται να λείπει, είναι το σχέδιο απορρόφησης της εταιρίας «Στ. Ψυχάρης Μέσα Ενημέρωσης Α.Ε.» από τη «ΔΟΛ Α.Ε.», ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών.

Όσον αφορά δε τα αναγκαία τραπεζικά παραστατικά, και αυτά είναι ελλιπή, καθώς φέρεται να λείπουν εκείνα που αφορούν τις καταθέσεις για έξι έτη και συγκεκριμένα για το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012. 

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εμφανίζονται στον φάκελο διαφόρων ειδών εξαιρετικά σπάνιες συμπτώσεις. Για παράδειγμα, σε δύο δηλώσεις, που αφορούν δύο διαφορετικά έτη, ο συντάκτης φέρεται να έχει δηλώσει πανομοιότυπα ποσά (με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων) τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο τον Στ. Ψυχάρη και οικείο του πρόσωπο.

Τα ερωτήματα για τα μέλη της επιτροπής, που έχουν λάβει γνώση των στοιχείων πληθαίνουν, καθώς σε δύο δηλώσεις εμφανίζονται διάφορες «ανακολουθίες». Συγκεκριμένα έχει δηλωθεί συγκεκριμένο ύψος απαλλασσόμενων εσόδων, που θα οδηγούσαν σε υψηλά πλεονάσματα εσόδων. Αυτά τα έσοδα όμως δεν συμβαδίζουν με το ύψος των καταθέσεων που έχουν δηλωθεί. 

Τα δε στοιχεία που έχει καταθέσει η Alpha Bank σχετικά με τα δάνεια και τις συναλλαγές των ετών 2012 και 2014, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν αφού ο Σταύρος Ψυχάρης φέρεται να μην έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά.

ΒΟΥΛΗ
Alpha Bank: 311 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε ΜΜΕ, μία η καταγγελία
Εξυπηρετούνται όλα πλην ενός, τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας, Δημήτρης Ματζούνης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική...
Alpha Bank: 311 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε ΜΜΕ, μία η καταγγελία
ΒΟΥΛΗ
Δεν έχει αντίγραφα αλλά... διαβεβαιώνει
Ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, μέσω επιστολής, αναφέρει ότι διαθέτει αντίγραφα και αποδεικτικά από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» για τα τελευταία έξι χρόνια, ωστόσο δεν έχει κρατήσει αντίγραφα, για τα προηγούμενα 10...
Δεν έχει αντίγραφα αλλά... διαβεβαιώνει
ΒΟΥΛΗ
Στ. Ψυχάρης: «Να βρείτε εσείς τα δικά μου “πόθεν έσχες”»
Τα αντίγραφα των «πόθεν έσχες» του ζήτησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον Σταύρο Ψυχάρη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απάντηση του εκδότη είναι «δεν τα έχω. Θα έπρεπε να τα έχετε...
Στ. Ψυχάρης: «Να βρείτε εσείς τα δικά μου “πόθεν έσχες”»
ΒΟΥΛΗ
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
Σε μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη πάνω στον πολιτικό διάλογο των ημερών εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορούσε το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των...
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ
Με την ψηφοφορία επί των τελικών προτάσεων από όλα τα κόμματα πέφτει σήμερα η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ. Η...
Σήμερα το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας