Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσωπική μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Κόντρα στο Κοινοβούλιο

ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Προσωπική μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

  • A-
  • A+

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έγινε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

Μετά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής.

«Χάσατε τέσσερις φορές και θα ξαναχάσετε»

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει: «Θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια, χωρίς να ακούμε τις κραυγές σας».

«Να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες, τίποτα δεν θα ξεχαστεί σ αυτόν τον τόπο», τόνισε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

Απευθυνόμενος στη δεξιά παράταξη με αφορμή την υπόθεση του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τέρμα η προστασία στους φοροφυγάδες, όσο τους προστατεύσατε, τους προστατεύσατε».

Συνέχισε λέγοντας: «Σε ποια χώρα ζούσατε τα προηγούμενα χρόνια, όταν το χρέος έφτασε στο 245% του ΑΕΠ από 175%».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνδυάσει το κουστούμι του ευρωπαϊκού ηγέτη αλλά και ηγέτη ενός κόμματος με πολλά καπετανάτα που έχει μέσα και τη λογική του κ. Βορίδη ή του κ. Δένδια».

Αποκρούοντας τις κατηγορίες του προέδρου της Ν.Δ. αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τη 12η Ιουλίου έγινε παγκόσμιο hashtag το #this is a coup.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε παλαιότερες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλουπούλου για πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρώτος κάνει την ίδια κριτική που κάνουν γερμανικές ακροδεξιές δυνάμεις στην κ. Μέρκελ.

Σχετικά με τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις, σημείωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της Συγγρού σε σχέση με τις θέσεις που είχε αναπτύξει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Πλακιωτάκης που είχε ταχθεί κατά των Hot Spot.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκάλυψη της «Εφ.Συν» ότι τα cd που πρόσφερε ο Νόρμπερτ Μπόργιανς στην τότε ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τα παραλάβει το προξενείο μας στη Γερμανία ύστερα από εντολή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κων. Μπούρα.  

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Ν.Δ. γιατί με την προπαγάνδα της, όπως είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλοι το ίδιο είναι.

«Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός», είπε ο πρωθυπουργός, γιατί εμείς, πρόσθεσε, τις λίστες των φοροφυγάδων τις δίνουμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρύβουμε στα συρτάρια.

«Νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων»

Για ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων μίλησε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός θα κρίνει τη σημερινή κυβέρνηση στο τέλος της διαδρομής και με βάση τις κόκκινες γραμμές

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, που δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή, είπε: «Η πολιτική μας έχει τη μία και μοναδική ταυτότητα που θα έπρεπε σε περίοδο κρίσης: την πατριωτική». 

«Εμείς θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία με γνώμονα τα συμφέροντα των αδύναμων στρωμάτων και των δυνάμεων της εργασίας και του μόχθου - από αυτές τις δυνάμεις θα κριθούμε», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το παράλληλο πρόγραμμα ήταν δέσμευση «και παρά τις προφανείς δυσκολίες και την επιτροπεία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, καταφέρνουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», γιατί μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, σήμερα ψηφίζουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο-τομή για την προστασία των αδυνάτων που δεν μας έχει δοθεί στα αγγλικά.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να είναι με την κυβέρνηση, υπερασπίζεται το πιο παλιό και σάπιο που εξέθρεψε η διαπλοκή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα φθάσει μέχρι τέλους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, και διέψευσε ότι η ΝΔ είχε τέτοια πολιτική.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση κάνει «πράξη την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των ευπαθών ομάδων».

«Δίνουμε ελεύθερη πρόσβαση στις δομές υγείας για 2 εκ. πολίτες περίπου. Κανείς δεν θα είναι μόνος του πια στην κρίση. Το κράτος είναι αρωγός», έγραψε.

«Δεν θα κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα»

Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό έκανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «πλέον καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες». «Η Ελλάδα πρεσβεύει τις αξίες της αλληλεγγύης κόντρα στην ξενοφοβία και την Ευρώπη-φρούριο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απομονωθεί εξαιτίας ακραίων ξενοφοβικών κύκλων, αλλά θα πρωτοστατήσει αυτοί οι κύκλοι να απομονωθούν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».

Δήλωσε μάλιστα ότι μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, υπάρχει η κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη.

«Τελειώνει κάθε συζήτηση περί εξόδου από Σέγκεν»

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι στη σύνοδο κορυφής μπήκε οριστικό τέλος στη συζήτηση περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σέγκεν και εξέφρασε την πίστη πως θα τεθεί τέλος σε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της Ε Ε να στοχοποιηθεί η χώρα μας.

Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της.

Πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι μονομέρης μη συντονισμένες ενέργειες, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης δεν είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, πολλές φορές υπήρξαν στα συμπεράσματα που δεν υλοποιήθηκαν.

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

Έκανε λόγο για μια Ε.Ε. που συνεχώς μεταλλάσσεται, που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.

Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.

«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην Ε.Ε.».

 
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η χώρα είναι απομονωμένη»

Για μία ακόμα φορά η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέλαβε ότι η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το παράλληλα πρόγραμμα, για την οικονομική πολιτική και για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά εμφανίστηκε συναινετικός στο προσφυγικό, που θεωρεί εθνικό θέμα.

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί», είπε.

Ανέφερε δε ότι «αν ο κ. Τσίπρας με το παράλληλο πρόγραμμα, ήθελε να στήσει μία παράσταση, γιατί νιώθει απομονωμένος».  Συνεχίζοντας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Η κοινωνική ευαισθησία του κ. Τσίπρα είναι σαν την υπευθυνότητά του, μηδενική.  

Μάλιστα αναρωτήθηκε μήπως «ο πρωθυπουργός επιθυμεί να στήσει ένα σκηνικό ρήξης με τους εταίρους «Σας υπενθυμίζω ότι όσες φορές επιχειρήσατε να το πράξετε αυτό η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο με βαρύτατες συνέπειες» είπε.

Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για το γεγονός «ότι κάθε ημέρα που περνά αυξάνει ο λογαριασμός για την ελληνική κοινωνία».

«Οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες που εμείς θα ψηφίσουμε δεν συνιστούν παράλληλο πρόγραμμα. Το μόνο παράλληλο που έχει η κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα ελέγχου του κράτους», είπε.

Υποστήριξε ότι το σχετικό νομοσχέδιο «είναι επικοινωνιακό αντίβαρο για το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλο, αντίβαρο για τους πλειστηριασμούς του κ. Σταθάκη και αντίβαρο για την ανεργία και την απουσία της πολιτικής των αποκρατικόποιήσεων και των επενδύσεων».

Επέκρινε την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που θα επιφέρει, όπως εκτίμησε, μείωση συντάξεων και τιμωρεί τη νέα γενιά, αλλά και για το αγροτικό «που εξοντώνει τους αγρότες».  «Αναρωτιέμαι, αν μέσα από τη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει ένα νέο σκηνικό ρήξης με τους εταίρους». 

Απορρίπτοντας την ρητορική της κυβέρνησης για «δήθεν κοινωνική ευαισθησία της αριστεράς» έφερε ως παράδειγμα ότι «πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση της αριστεράς αύξησε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ότι ήθελε «να ικανοποιήσει την δική της κομματική πελατεία γι αυτό δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προτίμησε να προσλάβει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες».

Κατηγόρησε για άλλη μία φορά το κυβερνών κόμμα «ότι αντιμετωπίζει τις επενδύσεις μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ταξικού πολέμου. Η πολιτική της κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας και οδηγεί στην απόλυτη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του «για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Με 158 ψήφους -όσοι ακριβώς είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο- δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτική νίκη για την κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές
Ενισχυμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το...
Κοινοβουλευτική νίκη για την κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές
ΒΟΥΛΗ
Επέμεινε στα άρθρα 16 και 24 ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει η κυβέρνηση όλα τα άρθρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με τη σειρά του- να ψηφίσει όλα τα άρθρα που...
Επέμεινε στα άρθρα 16 και 24 ο Μητσοτάκης
ΒΟΥΛΗ
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε
Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διανθισμένη με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης έκανε λόγο για «γυρολόγους πολιτικούς που...
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας