Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τσαμπουκάς» με... ουρά
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Τσαμπουκάς» με... ουρά

  • A-
  • A+

Αρωμα» ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αποκτά η υπόθεση των δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι βιντεοσκόπησαν την Τετάρτη απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και στη συνέχεια έδωσαν τμήμα της στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου.

Πέρα από τις ύβρεις και τις χυδαίες εκφράσεις που εκστόμισαν οι Χρήστος Παππάς και Ηλίας Κασιδιάρης εναντίον του υπουργού Αμυνας και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το ζήτημα της παραβίασης του απορρήτου της ειδικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας φαίνεται να δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση.

Επειτα από εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων και καταγγελιών από πολλούς βουλευτές μετά τα έκτροπα, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου διερευνά όλες τις «νομικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, καθώς και τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη».

Σημαίνοντα ρόλο στη σχετική γνωμοδότηση, που αναμένεται σε μερικές ημέρες, θα παίξει η θέση του μέλους του Συμβουλίου και γνωστού καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Χρίστου Μυλωνόπουλου.

Κοινοβουλευτικοί και νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ότι η παραβίαση του απορρήτου της συνεδρίασης μπορεί να συσχετιστεί με παραβίαση κρατικών μυστικών και θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές και για πιθανές ευθύνες των τηλεοπτικών σταθμών που μετέδωσαν το σχετικό υλικό, «καθώς γνώριζαν ότι επρόκειτο για υποκλοπή από απόρρητη συνεδρίαση».

Πηγές του Κοινοβουλίου σημειώνουν ακόμη ότι η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ενώ -σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί- είναι πιθανό να ακολουθηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια διαφορετική οδός: Π.χ. η Βουλή διά του προέδρου της να ζητήσει εγγράφως από την Εισαγγελία να διερευνήσει το θέμα, συνοδεύοντας την επιστολή αυτή με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Ακολούθως, η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να ζητήσει την άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών και με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει η έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έστειλε χθες επιστολή στον Ν. Βούτση, με την οποία τονίζει ότι «πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, εγείρεται το ερώτημα, αν οι ενέργειες αυτές επισύρουν και ποινικές συνέπειες και γι’ αυτό σας καλώ να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή παρέμβαση αυτής, ώστε να επιβληθούν οι προσήκουσες κυρώσεις».

Ν. Παρασκευόπουλος για «Ελληνικός Χρυσός» 

Πειθαρχική εξέταση για τις καθυστερήσεις

Tη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης για ενδεχόμενη καθυστέρηση στη διερεύνηση καταγγελιών που στρέφονται κατά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε στη Βουλή πως διέταξε ο Ν. Παρασκευόπουλος, διευκρινίζοντας πάντως πως το διάστημα που έχει παρέλθει, δεν θεωρείται υπερβολικό για τους συνήθεις ρυθμούς της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη, ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την απορία πώς από τον Σεπτέμβριο του 2013, που εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες των κατοίκων για παραβάσεις της εταιρείας ως προς την περιβαλλοντική νομοθεσία μέχρι σήμερα, δεν έχουν ελεγχθεί.

Οσο για το τρίμηνο που έχει μεσολαβήσει από τον Σεπτέμβριο, όταν το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ζήτησε με έγγραφό του από την Εισαγγελία Χαλκιδικής έρευνα για ρύπανση, ο κ. Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε πως θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο της καθυστέρησης.

Δεσμευτική και για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών;

Την απάντηση του Ν. Παππά για την τιμή εκκίνησης, βάσει της οποίας θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα εάν αυτή θα οριστεί στο πλαίσιο που εισηγείται η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (μεταξύ 500.000 και 2.000.000 ευρώ) ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Επικαλούμενος την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια, από την οποία προσδιορίστηκε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα χορηγηθούν σε τέσσερις (4), ερωτά τον υπουργό Επικρατείας:

  • Εάν η κυβέρνηση θεωρεί έγκυρη τη σχετική εισήγηση και προτίθεται να υιοθετήσει την κλίμακα που προτείνεται, προκειμένου να προσδιορίσει την τιμή εκκίνησης των αδειών. «Περί αυτού πρόκειται; Σε τέτοιας τάξης ποσά στοχεύει η κυβέρνηση, που προέταξε το οικονομικό κριτήριο και τις αντοχές της αγοράς;», απορεί χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
  • Εάν τα εύλογα ποσά με βάση τις δυνατότητες της αγοράς και τα διεθνή δεδομένα είναι τέτοια, τι θα ωθούσε μια κερδοσκοπική επιχείρηση να προβεί σε προσφορά πολλαπλάσια που θα είναι μη εύλογη οικονομικά και τέλος,
  • Εάν οι υπολογισμοί της μελέτης της Φλωρεντίας δεν ευσταθούν, ως προς την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού «κατά ποια λογική είναι έγκυρη και δεσμευτική η μελέτη για την κυβέρνηση ως προς τον αριθμό των αδειών».

Ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας για το ίδιο θέμα κατέθεσε ταυτόχρονα και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που εμφανίζουν μέλος της σχετικής ερευνητικής ομάδας ως πρόσωπο «προσφιλές» στην κυβέρνηση.

Ε.Δ.Β.

 

ΒΟΥΛΗ
Νάζι(α) με υποκλοπές
Ηχητικό ντοκουμέντο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τρίτο πρόσωπο και στόχο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της...
Νάζι(α) με υποκλοπές
ΒΟΥΛΗ
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό, ευτελισμό του Κοινοβουλίου και απαξίωση του προέδρου του κάνει λόγο η αντιπολίτευση μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Νίκο Βούτση για να μην αλλάξει το...
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
ΒΟΥΛΗ
«Οργανωμένη επιχείρηση από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή»
Οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες, διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών, για την ταυτόχρονη εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, δείχνουν τα στοιχεία που έχει η φρουρά της Βουλής ● Ν. Βούτσης: Ήταν μια...
«Οργανωμένη επιχείρηση από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή»
ΒΟΥΛΗ
Οι «χρυσές» μεταγραφές της Βουλής
Παρότι οι πολλές μεταγραφές των πρώτων μνημονιακών χρόνων (2010-2014) έχουν μειωθεί, και στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, δεν είναι αμελητέες. Σταθερός με αυξομειώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδισμένες Ν.Δ. - ΔΗΣΥ....
Οι «χρυσές» μεταγραφές της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Σοβαρό θεσμικό ατόπημα από την Κατ. Παπακώστα
Σε μείζον πολιτικό και κοινοβουλευτικό ατόπημα υπέπεσε χθες η ανεξάρτητη βουλευτής –διαγραφείσα από τη Ν.Δ.– Κατερίνα Παπακώστα. Χωρίς καν να έχει συνεννοηθεί (!) με τους ενδιαφερομένους, έστειλε επιστολή στον...
Σοβαρό θεσμικό ατόπημα από την Κατ. Παπακώστα
ΒΟΥΛΗ
Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ετοίμαζαν επίθεση στη Βουλή
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής και τη συγκέντρωση ακροδεξιών στοιχείων στην έξοδο της Βουλής, με στόχο την επίθεση στα εξερχόμενα βουλευτικά αυτοκινήτα, ο πρόεδρος της...
Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ετοίμαζαν επίθεση στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας