Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μάχη» στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες
ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μάχη» στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

  • A-
  • A+

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία ξαναμοιράζει την τηλε-τράπουλα και οδηγεί σε μάχη μέχρις εσχάτων κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Για την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν οριστικά τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ τρία από τα επτά σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να κατεβάσουν «ρολά».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας και θα είναι για δέκα έτη. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, τέθηκε από την αντιπολίτευση, αίτημα αντισυνταγματικότητας, η οποία ωστόσο απερρίφθη. Λίγο αργότερα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα.

Αντιπαράθεση με το «καλημέρα»

Σε υψηλούς τόνους και με εμπόδια από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία για το ΕΣΡ. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι «εκπρόθεσμη και άσχετη» με το νομοσχέδιο για την «κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με τη Λευκορωσία» και αυτό συνιστά παραβίαση του κανονισμού, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει το θέμα θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και την ιστορία.

Ως «προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβή» χαρακτήρισε τη διαδικασία της συζήτησης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συμπεριφορά».

Θέμα συνταγματικότητας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βιάζεται».

«Ψευδοαντιπαράθεση» με στόχο την αναδιανομή της αγοράς χαρακτήρισε τις διαφωνίες για το ποιος θα δίνει τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ υποστήριξε ότι τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καράς, ζήτησε να υπάρξει γνωμοδοτική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το θέμα και να υπάρξει «ανοικτή και διευρυμένη συζήτηση».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Κόφ' τε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», είπε και συμπλήρωσε: «Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας». 

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.

«Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Σύνταγμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεργασία.

«Τέλος στη διαπλοκή»

Αποφασισμένος να χτυπήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, παρά τις όποιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό για να συγκρουστεί με το κατεστημένο, «να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

«Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. 

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής προέδρων της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να συναινέσει για τη συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου στο ΕΣΡ. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης: «Οι άδειες χωρών στην Ε.Ε. με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας, είναι δύο όχι τέσσερις... Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όσο για το επιχείρημα «ότι όλα τα λύνει η αγορά», ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «γιατί 27 χρόνια δεν το έχει λύσει και έχουμε καταλήξει σε σχήματα που επιβιώνουν με τα δάνεια των τραπεζών ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν στεγνώσει; Σκοπεύουμε να θέσουμε κανόνες δημοκρατικής πολιτείας και να τους τηρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα»

Επιθετικό τόνο κατά του πρωθυπουργού υιοθέτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε «γιατί μόνο 4 άδειες και όχι περισσότερες;» και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.

Παράλληλα, έκανε λόγο «για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε, ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες.

Όπως υποστήριξε όλη η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση: «Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας Δυστυχώς η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ισχύοντος συντάγματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το σύνταγμα θεωρεί τον έλεγχο και την επιβολή των κυρώσεων αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Επίσης, ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων, ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.

«Καμία αυτοκριτική;... Λίγη ντροπή!»

«Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση. Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου. Δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή!». 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, «τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης». 

Ο κ. Παππάς επισήμανε επίσης ότι η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία, τονίζοντας ότι η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

«Φτιάχνετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής το Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως υποστήριξε, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν βάζουν τάξη στο χάος, αλλά δρομολογούν «παζάρια» με τους καναλάρχες.

«Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. -με εξαίρεση το Λουξεμβούργο- έχουν αναθέσει την ευθύνη της ρύθμισης και εποπτείας της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες αρχές.

Όπως κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση προωθεί μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες. Επισημαίνοντας πως η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια που θα μοιράζονταν σε οκτώ σταθμούς και με την ρύθμιση Παππά θα μοιραστεί σε τέσσερις, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε το ερώτημα, «αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε;», για να απαντήσει ο ίδιος:  «Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον κ. Παππά ότι «ανεβαίνει στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν δίνει δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους».

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης ως σπασμωδική κίνηση αντιπερισπασμού από τα προβλήματα του κόσμου. Η κυβέρνηση προσπαθεί «ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. 

Αναφερόμενη στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που "πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, εκτίμησε ότι η διάταξη «θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. 

«Είναι θέμα δημοκρατίας»

«Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.

Επίσης ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». 

«Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα»

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους». Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».

Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

Στοιχεία για χρέη και πρόστιμα 

Τα χρέη από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τα 181.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία προστίμων του ΕΣΡ, από τα 7 εκ. ευρώ που καταλογίστηκαν συνολικά, τα 4 εκ. 800.000 είναι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αττική. Τα σχετικά στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Επειδή υπήρξε αμφισβήτηση για το ποιους αφορούν τα χρέη για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και για τα θέματα των προστίμων του ΕΣΡ και υπήρξε ανακοίνωση της Ένωσης σύμφωνα με τα οποία αυτά δεν αφορούν τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών αλλά την Περιφέρεια, σας καταθέτω το απαντητικό έγγραφο της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με αυτό: Τα στοιχεία φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα είναι 181.000 ευρώ. Τα στοιχεία προστίμων ΕΣΡ από τα 7 εκατ. συνολικά, τα 4.800.000 ευρώ είναι στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Απαντώντας επίσης, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε άλλη ΠΝΠ στις 31 Δεκεμβρίου, με την οποία - όπως είπε - τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που ήταν στο Μνημόνιο του 2010 «η τότε ανεξάρτητη ΓΓΔΕ, με συγκεκριμένους επικεφαλής, έφερνε διατάξεις εδώ και παρέπεμπε την εφαρμογή τους ένα χρόνο μετά». «Στερούσατε εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων» κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας «εμείς τέτοιες μεθοδεύσεις δεν κάνουμε».

Στο επίκεντρο η διαπλοκή

Με δηλώσεις του την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός κήρυξε πόλεμο στη διαπλοκή και τους καναλάρχες. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή».

Η Ν.Δ. αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χτίσει ένα σύστημα διαπλοκής στα μέτρα του και υποστηρίζει ότι η απόφαση για την παράκαμψη του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική.

Και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλά για θεσμική εκτροπή, ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος».

Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ καναλαρχών και κυβέρνησης

Για πλήρη διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος (STAR), ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Πεφάνης (MEGA), ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο ταμίας Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η έφορος Άννα Σούρπη (ALPHA), το μέλος Δ.Σ. Γεώργιος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), ο γενικός διευθυντής Μανώλης Δραϊνάκης και ο νομικός σύμβουλος Κωστής Φιλιππόπουλος.

Όπως επισημαίνεται, με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης του υπουργού Επικρατείας με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Συνολικά, ο Νίκος Παππάς πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις «έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας».

ΕΙΤΗΣΕΕ: «Κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών»

Για λογική «αποφασίζομεν και διαττάσσομεν» κάνει λόγο η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας. 

Υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο ούτε καν για προσχηματικό διάλογο αλλά για ειλημμένες αποφάσεις αφού η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ τονίζοντας ότι αποδεικνύεται ξεκάθαρα η υποκατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος αναδεικνύεται σε «υπέρτατο θεσμό».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τη «συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας» αλλά θέτει σε κίνδυνο και θέσεις εργασίας εξαιτίας της πρόθεσης της «να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

Προσθέτει ότι τα οξυμένα προβλήματα της χώρας δεν αντιμετωπίζονται «με πυροτεχνήματα, ούτε με “κυνήγι μαγισσών” και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών”, ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα».

Καταλήγει μάλιστα κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα προσφύγει δικαστικά εντός κι εκτός συνόρων τονίζοντας ότι ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα «όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά.

Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης». Γι’ αυτό και καλεί την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις «διακηρύξεις της για «διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα».

Δεν παίρνει θέση η Κομισιόν

Ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε πως «είναι τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς αυτή η νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόταση σχετικά με τον διαγωνισμό, δεν έχει γίνει και καμία συζήτηση με τους θεσμούς» πρόσθεσε. 

ΒΟΥΛΗ
Στο Μαξίμου επέστρεψε η «καυτή πατάτα» των τηλε-αδειών
Καταψηφίσθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η εισήγηση του Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως...
Στο Μαξίμου επέστρεψε η «καυτή πατάτα» των τηλε-αδειών
ΒΟΥΛΗ
Τελευταία προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ
Τον Αθανάσιο Κουτρομάνη πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ ο Νίκος Βούτσης κατά την έκτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι...
Τελευταία προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για τηλεοπτικές άδειες και ΕΣΡ
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια. Θα ακολουθήσει ψήφιση της τροπολογίας, η οποία περιλαμβάνει νομοτεχνική αλλαγή με την οποία ο αριθμός των αδειών δεν θα καθορίζεται μόνο...
Live η συζήτηση για τηλεοπτικές άδειες και ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ
Προτάσεων και ονοματολογίας συνέχεια για το ΕΣΡ
Άκαρπη η χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η κυβέρνηση πήρε με το μέρος της ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αποσύροντας την πρόταση Πολύδωρα και προτείνοντας...
Προτάσεων και ονοματολογίας συνέχεια για το ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ
Δεν προέκυψε ΕΣΡ
Άκαρπη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός των 4/5. Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση με τον Νίκο Βούτση να αποσύρει την υποψηφιότητα Βύρωνα Πολύδωρα και να...
Δεν προέκυψε ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ
Σε θέση «μάχης» για τη διαπλοκή
Στη Βουλή θα μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή να διεξαχθεί τη Δευτέρα. Το αίτημα...
Σε θέση «μάχης» για τη διαπλοκή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας