Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες

Σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «δικτάτορας» και «υπερκαναλάρχης», δέχτηκε από την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας στην Ολομέλεια για τη χορή­γηση των τηλεοπτικών αδειών

ΕUROKINISSΙ/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αγριο «πέσιμο» στον Ν. Παππά για τις άδειες

  • A-
  • A+

Σκληρή μάχη έδωσε χθες στην Ολομέλεια η αντιπολίτευση προκειμένου να αποτρέψει τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών μέσω της ρύθμισης στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εμποδίσει την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που μεταθέτει τη σχετική αρμοδιότητα στη Βουλή, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας.

Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η αντιπαράθεση ήταν προδιαγεγραμμένη, όμως τα «πυρά» που δέχθηκε ο Ν. Παππάς από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον Β. Λεβέντη ξεπέρασαν τους συνήθεις τόνους και έφθασαν στα όρια του προσωπικού μένους, αφού, εκτός από «υπερυπουργός» και «υπερκαναλάρχης», χαρακτηρίστηκε, περίπου, «δικτάτορας».

«Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει χουντικό το Κοινοβούλιο!» φώναξε ο Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ υποστήριζε το αίτημα αντισυνταγματικότητας για τη ρύθμιση που είχε διατυπώσει νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξοργισμένος ο υπουργός Επικρατείας πετάχτηκε όρθιος από τη θέση του για να διαμαρτυρηθεί, ζητώντας του προφανώς (σ.σ. εκτός μικροφώνου) να ανασκευάσει. «Είσαι άσχετος! Να καθίσεις κάτω, ντροπή σου! Να μιλάς καλά, εδώ δεν θα τραμπουκίζεις» απασφάλισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί, δεν θα σας φοβηθούμε…» συνέχισε.

Είχε προηγηθεί ο Μ. Βορίδης, ο οποίος, αναπτύσσοντας το σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, μίλησε για «κλαυσίγελο». «Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα μαζί. Από το Σύνταγμα ορίζεται ότι ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από το ΕΣΡ.

Ερχεται ο κ. Παππάς και λέει ότι καταργεί το Σύνταγμα και θα καθορίζει εκείνος τον αριθμό των αδειών. Με την τροπολογία ακυρώνεται εντελώς το πνεύμα του νομοθέτη» είπε και κατέληξε επιχειρώντας με την κυβέρνηση…συμφωνία: «Βάλτε τον αριθμό των αδειών στην τροπολογία, κι εμείς θα ψηφίσουμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Υπερκαναλάρχης»

«Ο κ. Παππάς έγινε υπερκαναλάρχης στη συνείδηση του κόσμου», είχε ξεκινήσει νωρίτερα την αντιπαράθεση εκ μέρους της Ν.Δ. η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση πήρε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και την έδωσε στον υπουργό ώστε να ελέγχει την ενημέρωση ο έμπιστος του πρωθυπουργού».

Παρεμβαίνοντας από τα βουλευτικά έδρανα, ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «όνειδος» το τηλεοπτικό παρελθόν κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις «έριχναν επί δεκαετίες τροφή και νερό στο θερμοκήπιο της διαπλοκής».

Ο πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε, πάντως, να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα στην αίθουσα, υποδεικνύοντας στις πτέρυγες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ… εναλλακτική οπτική: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδώσει στη Βουλή την ευθύνη της αδειοδότησης, προκειμένου να αποσυμπιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να ασκούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα…

»Οπότε και στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΡ», είπε.

«Η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά της θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να δώσει τέλος στην «ντροπή» που υπάρχει στο τηλεοπτικό τοπίο.

»Απαντώντας, δε, στους χαρακτηρισμούς του «υπερυπουργού» και του «υπερακαναλάρχη» που ακούστηκαν κατά κόρον, τόνισε: «Εάν η δική μας τακτική είχε αυτό τον σκοπό, τουλάχιστον θα είχαμε καταφέρει να βάλουμε φρένο στη χυδαιότητα και στον εμετό…»

Σημειώνεται πως στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, αλλά και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας δριμεία, εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό (αναφέρθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στο ζήτημα που εξελίχθηκε από τη νομοθετική παρέμβαση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού).

Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ο Β. Λεβέντης είπε ότι «ο Παππάς πάει να διαλέξει από τους διαπλεκόμενους κάποιους φίλους του», ενώ προέβλεψε γενικότερα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «δεν θα πληρώσει ο λαός, θα πληρώσει ο Τσίπρας».

Αντίστοιχη πεποίθηση εξέφρασε από την πλευρά του ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος, αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση των αδειών, έδειξε την «ταφόπλακά» της.

  

ΒΟΥΛΗ
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
Στην προετοιμασία της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται το ΕΣΡ, ενώ διαβουλεύεται ταυτόχρονα με το υπουργείο για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου, ώστε να...
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Σε 10 ετήσιες δόσεις θα πληρωθούν οι άδειες των καναλιών
Τροπολογία στο δικό του νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή έφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ρυθμίζοντας έτσι κάποιες απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αδειοδότηση των...
Σε 10 ετήσιες δόσεις θα πληρωθούν οι άδειες των καναλιών
ΒΟΥΛΗ
Του χρόνου...και βλέπουμε
Τη διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ το 2018 -αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με το επιπλέον κομμάτι του φάσματος που θα δοθεί για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες το 2020- εισηγήθηκε στη Βουλή η...
Του χρόνου...και βλέπουμε
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή
Ο Ν. Παππάς, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν από την κυβέρνηση, «που επιχειρεί να τακτοποιήσει το τηλεοπτικό τοπίο και να χτυπήσει τη διαπλοκή», να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση...
Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή
Στη συνέντευξή της η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας για τις απόψεις του περί του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε των θέσεών της, της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Αλλού ο Παππάς κι αλλού... η Ζωή
ΒΟΥΛΗ
Πεδίο εσωκομματικής μάχης και το ΕΣΡ
Στη χθεσινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστήριξε την πλήρη ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε απλώς...
Πεδίο εσωκομματικής μάχης και το ΕΣΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας