Καταψηφίσθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η εισήγηση του Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το σύνταγμα.
Η πρόταση του προέδρου της Βουλής υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.
«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Η πρόταση του προέδρου της Βουλής ήταν η εξής:
Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσης
Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη :
- Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής ΜΜΕ
- Γεώργιος Κόλλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά – πρώην τραπεζικό στέλεχος και έχει ασχοληθεί με τα οικονομικά των media
- Λίλια Μήτρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Φάνη Πετραλιά, δημοσιογράφος
- Γιώργος Πλειός, καθηγητής ΜΜΕ
- Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σε δημοσιογράφους προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση πριν από την πρώτη αξιολόγηση ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες διαχωρίζοντας τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.
Σκληρή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου εναντίον της Ν.Δ.
Η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν άμεση. «Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία.
Με το ''Καλημέρα'', μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», σημειώνουν.
Και προσθέτουν: «Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα» προαναγγέλλοντας «τη συνέχεια στο Κοινοβούλιο».
Επιχείρηση συνεννόησης
Νωρίτερα, η κυβέρνηση επιχείρησε να σπάσει το τείχος που έχει σηκώσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη στελέχωση της ανεξάρτητης.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς αντιπροτείνει ο αριθμός των αδειών που θα εκχωρηθούν στα κανάλια να δίνονται από τη Βουλή, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία ανάψει «πράσινο φως» κάτι που όμως δεν έγινε.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως αν η ΝΔ δε δείξει καλή διάθεση θα κάνει «μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που επικρατεί στη χώρα».
Ένταση και ονομαστική ψηφοφορία
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δημιουργήθηκε ένταση εξαιτίας τροπολογίας που κατέθεσε ο Ν. Παππάς για την ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ (αυξάνει τα μέλη από 7 σε 9).
Η τροπολογία τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Ν.Δ και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 165 ναι, 85 όχι, 19 παρών. Θετική ψήφος δόθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας