• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.8°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.3°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 11.1°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  77%

Εισαγγελικές παρεμβάσεις υπέρ Βγενόπουλου παραπέμπουν στις καλένδες (;) τη δικογραφία εναντίον του

Η Θέμις έχει... προτιμήσεις

 • A-
 • A+

Ερώτηση στη Βουλή για «περίεργες μεθοδεύσεις» στη δικογραφία κατά του επιχειρηματία Αν. Βγενόπουλου σχετικά με τη λειτουργία της MIG και της τράπεζας του ομίλου Marfin-Λαϊκή που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη κατέθεσαν, παραμονές Χριστουγέννων, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείροντας ζήτημα παρέμβασης της εισαγγελέως Εφετών υπέρ του επιχειρηματία.

Για τον ρόλο της (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.») τα μέλη της κυβερνητικής Κ.Ο. που υπογράφουν το κείμενο (μεταξύ των οποίων οι Δ. Δημητριάδης, Τρ. Μηταφίδης, Κ. Μπάρκας) θέτουν σοβαρά ερωτήματα, καθώς, και αφού επικαλούνται στοιχεία που την εμφανίζουν απόλυτα συνδεδεμένη με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζουν ότι είναι η ίδια που χειρίστηκε τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά SONAC που δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή (βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ενώ αναφέρεται το όνομα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Ετσι, οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο για την εξέλιξη της υπόθεσης Βγενόπουλου επισημαίνοντας τον κίνδυνο «πιθανής ακύρωσης της δίωξής του», αλλά και για τις «παρατυπίες» που εντοπίζονται στις γενικότερες ενέργειες της εισαγγελέως Εφετών. Αναφερόμενοι ειδικότερα στη δικογραφία για τα εξοπλιστικά στην οποία εμπλέκεται το όνομα του υποψήφιου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βουλευτές παρατηρούν:

«… Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εισαγγελέας Εφετών ουδέποτε ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της από την παραπάνω υπόθεση, δεδομένου ότι η κόρη της ήταν υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης και κατά το παρελθόν ο σύζυγός της είχε διατελέσει νομάρχης και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., ενώ επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη διετέλεσε και επικεφαλής του ΝΑΤ».

«Η εισαγγελέας Εφετών αφαίρεσε τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου από τους αρμόδιους εισαγγελείς Διαφθοράς Γ. Δραγάτση και Αντ. Ελευθεριάνο, που είχαν προχωρήσει την έρευνα σε σημαντικό βαθμό καθώς βρισκόταν στο στάδιο της δίωξης», εξηγούν στο κείμενό τους οι βουλευτές για την υπόθεση της MIG: «Η αφαίρεση συντελέστηκε προκειμένου, σύμφωνα με την εκδοχή της εισαγγελέως, να συσχετιστεί η δικογραφία με άλλη που χειριζόταν ήδη η εισαγγελέας Εφετών.

»Σύμφωνα όμως με έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή (2/4/2015), ο οποίος προΐσταται από την πλευρά του Αρείου Πάγου στις έρευνες κατά της διαφθοράς, μόνον οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα έρευνας σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, οπότε ο χειρισμός υπόθεσης από άλλο εισαγγελέα, πέραν του ότι δεν επιτρέπεται, δημιουργεί και λόγους ακυρότητας της δίωξης».

Τα 3 ερωτήματα

Επισημαίνοντας, τέλος, πως δεν έχει μέχρι στιγμής διαταχθεί κάποια έρευνα από την αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αν και η ίδια έχει ενημερωθεί, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

 • ■ Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η υπόθεση του Αν. Βγενόπουλου να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα – δεδομένου ότι είναι πρωτοφανές γεγονός εισαγγελέας να αφαιρεί δικογραφία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το στάδιο της δίωξης.
 • ■ Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παράτυπη διαδικασία που ακολούθησε η εισαγγελέας Εφετών στις παραπάνω περιπτώσεις.
 • ■ Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, που δημιουργούν υπόνοιες ικανές να τρώσουν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση το κύρος της Δικαιοσύνης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
Θυελλώδεις αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η εξαίρεση της προσθήκης που διασφαλίζει...
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
ΒΟΥΛΗ
Προανακριτική στα μέτρα τους
Ακέραιη την ευθύνη στoν πρωθυπουργό για παρακώλυση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαίρεση των εκπροσώπων της από την προανακριτική επιτροπή για...
Προανακριτική στα μέτρα τους
ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Βάλτε τέρμα στην καραντίνα της δημοκρατίας
Αρση του lockdown της Βουλής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας την επάνοδο των βουλευτών του κόμματός του στις συνεδριάσεις ● Βολές για τη διανομή χρήματος σε «ημετέρους» με απευθείας αναθέσεις...
Αλ. Τσίπρας: Βάλτε τέρμα στην καραντίνα της δημοκρατίας
ΒΟΥΛΗ
«Το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι»
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Βουλή για κακοκαιρία, ΕΡΤ και τα golden boys της Ν.Δ. ● «Την ώρα που βρισκόταν η χώρα στον πάγο, ο χαρούμενος πρωθυπουργός έπινε τον καφέ του στο Da Capo», σχολίασε ο αρχηγός της...
«Το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι»
ΒΟΥΛΗ
Ολα στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Στην «ατζέντα» του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου θα προστεθεί η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τη διερεύνηση των απευθείας αναθέσεων την περίοδο της πανδημίας.
Ολα στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας