Με διακομματική συναίνεση διαφαίνεται πως θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καθιερώνει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Η συζήτηση του προτεινόμενου νόμου ξεκίνησε από την αρμόδια Επιτροπή (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη (23 Δεκεμβρίου).
Οι... θετικοί
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, εκτός των κυβερνητικών βουλευτών, θετικοί, τουλάχιστον επί της αρχής, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων – εκφράζοντας πάντως επιμέρους ενστάσεις για τις διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Από το ΚΚΕ (όπως βεβαίως και από τη Χρ. Αυγή) δήλωσαν πως καταψηφίζουν, οι ΑΝ.ΕΛΛ. εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε πως θα εξαρτήσει τη στάση της στην ψηφοφορία από την τελική διατύπωση του άρθρου 12 που, όπως ισχυρίστηκε ο εισηγητής του κόμματος Χαρ. Αθανασίου, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το ζήτημα αποσαφήνισε άμεσα ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να περάσει «πλαγίως» τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Εκτιμάται έτσι πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει το νομοσχέδιο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης (θέση που συμμερίζονται τόσο ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος).
«Η κυβέρνηση και ο ομιλών σχεδιάζουν νόμους τίμια» απάντησε ο Ν. Παρασκευόπουλος στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στον Δημ. Καρρά της Ενωσης Κεντρώων που συνηγόρησε στο συγκεκριμένο θέμα.
«Εάν θέλαμε τεκνοθεσία θα το κάναμε, δεν θα το περνούσαμε αορίστως ή κρυμμένο κάτω από άλλες διατάξεις. Είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται…» εξήγησε, δηλώνοντας παράλληλα πως θα συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου ρητή διάταξη που θα διευκρινίζει πλήρως το ζήτημα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Προς το τέλος της συζήτησης ο υπουργός επανέλαβε τη θέση πως «η τεκνοθεσία αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνεται στη νομοθεσία» και εξήγησε πως για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να εισαχθεί ρύθμιση για την παροχή γονικής επιμέλειας στα ζευγάρια που απέκτησαν παιδί πριν από τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. «Είναι κάτι που απορρίπτεται αυτή τη στιγμή, αλλά θα υπάρχει προσεκτική θεώρηση στο μέλλον» δεσμεύτηκε.
Νωρίτερα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης) Χαρ. Αθανασίου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πως δεν θα επιτρέψει το δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ πρόβαλε αιτιάσεις για το άρθρο 42 (αναφέρεται στην εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων με βραχιολάκι) μιλώντας για φωτογραφική διάταξη για τον Ν. Ρωμανό.
Η... σκούπα
Τις ενστάσεις της Ν.Δ. συμμερίστηκε και ο Θ. Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη), υποστηρίζοντας ότι «πλέον το συμβούλιο φυλακής εξουδετερώνεται» όσον αφορά τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας.
Ο ίδιος μίλησε για νομοσχέδιο-σκούπα, καθώς, όπως είπε, από τη μια περιλαμβάνει το σύμφωνο συμβίωσης και από την άλλη «προβληματικές» διατάξεις που τροποποιούν τον Ποινικό Κώδικα.
Ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ δήλωσε πως το νομοσχέδιο «θέτει ψευδεπίγραφες και πλαστές διαχωριστικές γραμμές συντηρητισμού και προοδευτικότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», ενώ ο Ι. Φωτήλας από το Ποτάμι έψεξε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν ρυθμίζει τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί πριν από τοσύμφωνο συμβίωσης των γονιών τους.
Προτείνοντας τη σχετική προσθήκη, χαρακτήρισε συνολικά το νομοσχέδιο «άτολμο» και «ημιτελές». Ο Δ.-Γ. Καρράς, τέλος, από την Ενωση Κεντρώων δήλωσε τη «θετική διάθεση» του κόμματός του στο νομοσχέδιο, εκφράζοντας ωστόσο, αναφερόμενος στις ποινικές τροποποιήσεις, τον φόβο μην εξελιχθεί σε «μακεδονική σαλάτα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας