Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκρουσιακό κλίμα λίγο πριν τη ψηφοφορία

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων"

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκρουσιακό κλίμα λίγο πριν τη ψηφοφορία

  • A-
  • A+

Ολοκληρώθηκε χθες η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή που περιλαμβάνει τα 13 προαπαιτούμενα και θα «ξεκλειδώσει» την υπο-δόση του ενός δισ. ευρώ. Σήμερα, σε μια δεκάωρη συνεδρίαση θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Η πληθώρα διατάξεων μέσα στο νομοσχέδιο (δάνεια, μισθολόγιο Δημοσίου, φαρμακευτικές δαπάνες, δημόσια έργα, κ.λπ.) προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία ξεκίνησε «με το καλημέρα», λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Για άλλη μια φορά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίστηκαν απρόθυμοι τόσο να λάβουν τον λόγο όσο και να υπερασπιστούν το νομοθέτημα, αφήνοντας τους υπουργούς να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης.

Ξεχώρισε η τοποθέτηση της Νίνας Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία άσκησε δριμεία κριτική σε πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δικαιολόγησε την επίσπευση της ψήφισης επικαλούμενος το μόνιμο επιχείρημα των υπουργών Οικονομικών των τελευταίων ετών, δηλαδή το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως είπε, το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα, μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα περισσότερα κοινοβούλια για τις γιορτές, καθώς αν περάσει η Πρωτοχρονιά, μετά τα χρήματα δεν χάνονται μεν, αλλά θα επιστραφούν στον ESM και θα πρέπει να ψηφίσουν εκ νέου τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που δανείζουν την Ελλάδα.

Παραδέχτηκε πάντως, εμφανώς φορτισμένος, «κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός».

Με το βλέμμα στο ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση δεν αναμένει σήμερα καμία «έκπληξη» κατά την ψήφιση στη Βουλή του πακέτου. Ωστόσο, το επόμενο βήμα στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές αφορά το ασφαλιστικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει χαρακτηρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, «μητέρα των μαχών» τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Η πρώτη κόντρα της ημέρας

Κόντρα ξέσπασε με το «καλημέρα» με αφορμή τα «κόκκινα» δάνεια στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;" αναρωτήθηκε.

«Δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση»

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για ... σουρεαλισμό», ανέφερε και αναρωτήθηκε «είναι Καύκα ή Μόντι Πάιθονς;», για να προσθέσει ότι «αυτή την κατεύθυνση Μόντι Πάιθονς ακολούθησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι υπέγραψε με πόνο ψυχής».

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια. «Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».

«Έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;»

«Είχα την εντύπωση ότι είστε λάτρης της ελεύθερης αγοράς», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε ότι στα «κόκκινα» δάνεια και η αγορά θα επιχειρούσε να δώσει λύση, «γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέψουμε την ελεύθερη αγορά να δώσει τις δικές της λύσεις».

«Σας άκουσα όμως σήμερα να μην θέλετε καμία αγορά, έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη.

«Παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας»

Χθες, στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του δημοσίου, ενώ αναφερόμενος στις συμβάσεις έργων για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τις ίδιες συμβάσεις που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα κόμματα για «κόκκινα» δάνεια - μισθολόγιο

«Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.

Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ζήτησε τέλος την απόσυρση του έργου του ΕΣΠΑ για την διερεύνηση των απολυταρχικών καθεστώτων του ναζισμού και του σταλινισμού, υποστηρίζοντας ότι «επιδιώκεται να ξαναγραφεί η ιστορία με βάση τις επιδιώξεις των καπιταλιστών».

Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει. Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται χώρος για διαφθορά καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια "και να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά, και μετά τις 15 Φεβρουαρίου , που αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά με όλους τους δανειολήπτες, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον Αμερικάνο».

«Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα» ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.

Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν έκλεισε η κάνουλα του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμησε ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε Funds με χαμηλότερο τίμημα από την αρχική τους αξία, τα οποία με τη σειρά τους θα πιέσουν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να υπάρξει κοινωνική αναταραχή.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου 

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τους νέους μισθούς 

ΒΟΥΛΗ
Μετωπική στη Βουλή για μισθολόγιο και «κόκκινα» δάνεια
Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης -...
Μετωπική στη Βουλή για μισθολόγιο και «κόκκινα» δάνεια
ΒΟΥΛΗ
H συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση - Το βράδυ η ψηφοφορία
Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ με τη διαδικασία του...
H συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση - Το βράδυ η ψηφοφορία
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» το σχέδιο νόμου για τις τράπεζες
Το «πράσινο φως» επί της αρχής και επί των άρθρων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα...
Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» το σχέδιο νόμου για τις τράπεζες
ΒΟΥΛΗ
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των βουλευτών πέρασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εκλογικό δικαίωμα των ψηφοφόρων του εξωτερικού
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΒΟΥΛΗ
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία - σκάνδαλο που έφερε κατεπειγόντως η κυβέρνηση. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη...
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
ΒΟΥΛΗ
Εμπλοκή με νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ
Την πρώτη κοινοβουλευτική αρρυθμία μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση προκάλεσε η προγραμματισμένη, για την Τρίτη, ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον...
Εμπλοκή με νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας