Εφτασε η ώρα της κρίσιμης διαδικασίας που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί των τριών προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη.
Χθες το πρωί η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να οριστικοποιήσει και τυπικά την ημερομηνία όπως και το διαδικαστικό σκέλος της μαραθώνιας, όπως προβλέπεται, συζήτησης. Οπως ενημέρωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, προγραμματίζεται να εξελιχθεί σε 12 ώρες, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και στη συνέχεια να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία που δεν εκτιμάται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, αφού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει γύρω στις τέσσερις ώρες. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συζήτηση στη Διάσκεψη επικράτησε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η εισήγηση της συμπολίτευσης για ψήφο ανά πρόταση, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιδρούν, ζητώντας ψήφο ανά αδίκημα. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό καθώς η κυβερνητική πλευρά επέμεινε στην πεπατημένη διαδικασία.
Οπως είναι ήδη γνωστό, θα στηθούν 14 κάλπες, όσα και τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και με βάση τη σειρά κατάθεσης των προτάσεων. Ετσι, η πρώτη κάλπη θα είναι για τον Κώστα Καραμανλή, η δεύτερη για τον Χρήστο Σπίρτζη, η τρίτη για τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, η τέταρτη για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, η πέμπτη για τον Γιώργο Καραγιάννη, η έκτη για τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η έβδομη για τον Νίκο Μαυραγάνη, η όγδοη για τον Θανάση Μωραΐτη, η ένατη κάλπη θα αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η δέκατη τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η 11η τον Γιώργο Τσακίρη, η 12η τη Ζωή Ράπτη, η 13η τον Θάνο Πλεύρη και η 14η τον Νίκο Παπαθανάση.
Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν 14 ψηφοδέλτια με τα ονόματα (ετοιμάζονται περί τα 4.200) όπως και 14 λευκά ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των προτάσεων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών (που υποβλήθηκε από τη λεγόμενη ετερόκλητη σύμπραξη των τεσσάρων Κ.Ο.) με δυνατότητα ψήφου σε περισσότερες από μία προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι παρότι η Βουλή λειτουργεί πλέον με 297 βουλευτές (μετά τη διάλυση των «Σπαρτιατών») η απόλυτη πλειοψηφία παραμένει στις 151 ψήφους προκειμένου να εγκριθεί η σύσταση της προανακριτικής.
Μέχρι στιγμής, αναμένεται με βεβαιότητα η παρέμβαση του Κ. Αχ. Καραμανλή προκειμένου να ζητήσει να υπερψηφιστεί η πρόταση της πλειοψηφίας που θα τον οδηγήσει στο δικαστικό συμβούλιο, όπως και η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη. Παρότι τις τελευταίες ώρες εξίσου αναμενόμενη θεωρείται και παρέμβαση από την πλευρά του πρωθυπουργού (προκειμένου να απαντήσει προσωπικά σχετικά με την έγκλησή του για «εσχάτη προδοσία»), επισήμως από τη Βουλή χθες δεν επιβεβαιώθηκε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας