Ομόθυμα κατήγγειλαν την «αφωνία» της κυβέρνησης μπροστά στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «ισορροπημένης στάσης», ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ντροπιαστική» διατύπωση και δήλωσε πως «μπροστά στο αναγκαίο κύμα αντίδρασης από τις δημοκρατίες του κόσμου» η ισορροπία δεν αποτελεί στάση αρχών υπέρ της ειρήνης και της αξίας της ανθρώπινης ζωής. «Ο πρωθυπουργός καθόταν δίπλα στον γ.γ. του ΟΗΕ και δεν βρήκε να πει μια κουβέντα», είπε. «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα και η εικόνα μας πρόδηλα προβληματική. Είναι ντροπιαστικό να μη μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας», πρόσθεσε, ενώ καταλήγοντας διερωτήθηκε «Σε ποια Ευρώπη ανήκουμε; Των μικροσυμφερόντων ή των ιδανικών και της ελευθερίας των λαών;».
Η Ρένα Δούρου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε επίσης σφοδρή κριτική για τις ίσες αποστάσεις που κρατά η κυβέρνηση, την ώρα που, μπροστά στα μάτια μας, όπως είπε, εξελίσσεται γενοκτονία και ανθρωπιστική καταστροφή. «Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός είναι καθ’ εξιν υπότροποι», πρόσθεσε με νόημα.
«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα της ανθρωπότητας που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ – δεν πάει άλλο!» δήλωσε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα οι ανθρωπιστικές οδοί, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά ζήτησε επίμονα εξηγήσεις για τον λόγο που η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου επανέλαβε, σύμφωνα και προς τις διπλωματικές διαρροές, πως η προστασία των αμάχων στη Γάζα είναι «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησης στο πλαίσιο της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πρωτοβουλία της σημερινής συζήτησης υπό την προεδρία του Γιώργου Γεραπετρίτη. «Η κυβέρνηση έχει το βάρος και τον στόχο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βοήθεια στη Γάζα, με ευθύνη και ενσυναίσθηση εργάζεται για να βρεθεί λύση» δήλωσε, τονίζοντας ότι από το 2024 η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ανύποπτο χρόνο και ότι σταθερά επιδιώκει την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συζήτηση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αφενός σχολίασε το ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε «κατοίκους της Γάζας» και όχι σε Παλαιστίνιους, αφετέρου υπογράμμισε πως το Ισραήλ επιχειρεί εκκαθάριση διαπράττοντας διεθνή εγκλήματα με παιδιά στο στόχαστρο των όπλων.
● Αμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση ζήτησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Ο γ.γ. του ΚΚΕ ερωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν θα ληφθούν πρωτοβουλίες για το άνοιγμα ανθρωπιστικών οδών προκειμένου να αποσταλούν νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί στην περιοχή, ενώ, παράλληλα, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης να αρνείται να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας περιμένει απαντήσεις εντός της «Ωρας του πρωθυπουργού» στο ερώτημα εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενέργειες για να διακοπεί η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ και αν προτίθεται να θέσει σε ισχύ την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας