Ως προαπαιτούμενο «πολιτικής επιβίωσης» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών χθες από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας στη διαρκή κριτική περί συγκάλυψης από το Μαξίμου. «Για την κυβέρνηση το να χυθεί απόλυτο φως στην υπόθεση αυτή είναι σαφής όρος, μην πω πολιτικής κυριαρχίας, θα πω πολιτικής επιβίωσης» δήλωσε συγκεκριμένα, στέλνοντας, κατά κοινή εκτίμηση, νέο ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό - κι ενώ μόλις νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής η διαβίβαση νέας δικογραφίας για Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη που σχηματίστηκε έπειτα από μήνυση συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Απαντώντας «εξ ονόματος της κυβέρνησης» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε όχι μόνο θεσμικά αλλά και «προσωπικά» υποχρεωμένος να αποκρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και την εκτεταμένη αίσθηση στην κοινή γνώμη. «Ο τελευταίος αυτή τη στιγμή, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, που θα είχε όφελος από τη συγκάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών -όσο κι αν ακούγεται προφανές- είναι η κυβέρνηση» είπε.
Η χειραγώγηση
«Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την ελληνική κοινωνία -και αυτό πράττει- ότι θα χυθεί απόλυτο φως όσο κι αν αυτή η έκφραση θεωρείται συμβατική. Αποκρούω πλήρως την κατηγορία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ότι επιχειρούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε συγκάλυψη».
Συνεχίζοντας, επιδίωξε να αποκρούσει και τις υπόνοιες περί χειραγώγησης και απόπειρας επηρεασμού των λειτουργών της δικαιοσύνης που εκφράζονται διαρκώς από τις πτέρυγες του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την αντίστοιχη υπουργική του θητεία.
«Εχω επαρκή αίσθηση της ποιότητας των Ελλήνων δικαστών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα διανοείτο, δεν αφορά αυτό το γενετικό υλικό της Νέας Δημοκρατίας, να προβεί σε αυτά τα οποία περιεγράφησαν [σ.σ. αναφερόταν συγκεκριμένα στις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου] έστω κι αν ηδύνατο και τα αποκρούω απολύτως...» είπε, διευκρινίζοντας στη συνέχεια με νόημα:
«Αποκρούω την κατηγορία και εξ ονόματος των Ελλήνων δικαστών. Για να ισχύει αυτή η κατηγορία πρέπει να υπάρχουν δύο εμπλεκόμενοι: ο προτείνων και ο συζητών επί της πρότασης κι αυτό επίσης δεν είναι παραδεκτό και οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη Δικαιοσύνη». Καταλήγοντας, τόνισε ως αυτονόητο ότι «στην υπόθεση των Τεμπών, στην υπόθεση που η χώρα θρήνησε 57 νεκρούς θα υπάρξει και άπλετο φως και απονομή δικαιοσύνης χωρίς την παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης».
Τα «ήρεμα νερά»
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στην εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης κι ενώ είχε παρέμβει ο Σωκράτης Φάμελλος, κατονομάζοντας και από το βήμα της Ολομέλειας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εντολέα» της μήνυσης που προαναγγέλθηκε σε βάρος του μετά την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη και στην αρμόδια Αρχή για την υπόθεση της «Ομάδας Αλήθειας», δεν άγγιξε καθόλου το θέμα - παρότι τέθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως μείζον σκάνδαλο- ενώ όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εγείροντας τα εθνικά, σχολίασε τη διπλωματική οδό και τις «διαρροές» που επιλέγει η κυβέρνηση για να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα, επεφύλαξε και σπόντα για τον Γιώργο Γεραπετρίτη:
«Εμείς προστατεύουμε, δεν διαπραγματευόμαστε...» δήλωσε διαβεβαιώνοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Δεν έχουμε δικαίωμα διαπραγμάτευσης επ’ αυτών, αν διαπραγματεύεται κανείς επ’ αυτών είναι το υπουργείο Εξωτερικών και όχι το Αμυνας» είπε.
Προηγουμένως, ο κ. Ανδρουλάκης είχε ασκήσει σφοδρή κριτική, καταγγέλλοντας ως μόνιμο επικοινωνιακό αφήγημα τα «ήρεμα νερά» και διερωτήθηκε πώς η χώρα να περιμένει διαφορετική συμπεριφορά από τους εταίρους όταν απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος απαντά με «διπλωματικές πηγές».
«Είναι σοβαρή στάση στάση αυτή;» είπε ζητώντας στιβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι «η επένδυση του καλωδίου έχει γεωπολιτικό και εθνικό χαρακτήρα και συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Προς... λωτοφάγους
Ο ίδιος, με αφορμή την επίκαιρη ύλη, σχολίασε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη βία στα Πανεπιστήμια υποστηρίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου χρησιμοποιεί διλήμματα για επικοινωνιακούς λόγους. «Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι για εσάς πολιτικό εργαλείο. Τώρα βρήκατε το καινούργιο “είστε υπέρ να διώχνονται οι φοιτητές ή όχι;”....» είπε, ενώ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «έχει κάνει μια τρύπα στο νερό» επανέφερε την πρόταση της Χαρ. Τρικούπη για καθιέρωση κάρτας εισόδου στους ακαδημαϊκούς χώρους και υπηρεσίες φύλαξης με αυτοτελή δομή για κάθε ΑΕΙ.
Με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο με την «Ομάδα Αλήθειας» ρωτώντας την κυβέρνηση εάν θεωρεί ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. «Μιλάμε για ένα τριγωνικό σύστημα διαπλοκής ανάμεσα στην κυβέρνηση, σε ιδιώτες και στο κράτος» είπε, τονίζοντας πως σε οποιαδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα είχε παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας.
«Αλλά, για να δείτε τη θεσμική σας κατρακύλα, καταγγείλατε τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μία από τα ίδια. Μπορεί για εσάς να μην είναι σκάνδαλο αλλά για εμάς είναι μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα», δήλωσε, ενώ καταλήγοντας έθιξε, σε προεκλογικό τόνο, το ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, η προπαγάνδα του Μαξίμου ή το Κοινοβούλιο, το φως ή το σκοτάδι; Αυτό είναι το ερώτημα για τις επόμενες εκλογές...». Σημειώνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης καταδίκασε ως απαράδεκτο γεγονός τη συμπεριφορά υπαλλήλων της Βουλής απέναντι σε βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς μετά την καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Περί κατήφορου
Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την «Ομάδα Αλήθειας» ζητώντας τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. «Η μήνυση εναντίον μου από την Ομάδα Αλήθειας έγινε από τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί και πίσω από την πλάτη των βουλευτών της Ν.Δ.» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός» την προαναγγελία μήνυσης εναντίον πολιτικού αρχηγού επειδή πήγε στη Δικαιοσύνη.
Ο ίδιος ζήτησε απ’ όλους τους βουλευτές «να υψώσουν δημοκρατικό ανάστημα», ενώ επίσης προανήγγειλε πρωτοβουλίες (στην κοινωνία και στην ακαδημαϊκή κοινότητα) προκειμένου να σταματήσει «ο αντιδημοκρατικός κατήφορος των τελευταίων έξι χρόνων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας