Με τη συναίνεση μόνο των κυβερνητικών βουλευτών και όμορων ανεξάρτητων επισφραγίστηκε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, η εκλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα που οδηγεί τον Κωνσταντίνο Τασούλα στην ορκωμοσία του, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, για τη θέση του 9ου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στην τέταρτη ονομαστική που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια, με την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα να ξεπερνά κατά τι το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που ορίζεται πλέον στο Σύνταγμα, διατηρώντας τις 160 ψήφους που είχε εξασφαλίσει στις τρεις άγονες ψηφοφορίες που είχαν προηγηθεί, από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους δύο διαγραφέντες από την πτέρυγα Αντ. Σαμαρά και Μ. Σαλμά, τον προερχόμενο από την Ελληνική Λύση Π. Σαράκη και τον πρώην «Σπαρτιάτη» Χ. Κατσιβαρδά.
Κόντρα στο γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θεωρείται persona non grata στους κόλπους της αντιπολίτευσης, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών -με πολιτικούς αρχηγούς να ζητούν ξεκάθαρα, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων ακόμη και στο «παρά πέντε» την απόσυρσή του από την κούρσα διαδοχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου- ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την εκλογή του, έκανε λόγο για «θεσμική νίκη του πολιτεύματος».
Συγχαίροντας θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας», ενώ υποστηρίζοντας επιπλέον την επιλογή του, επικαλέστηκε το κύρος και την πολιτική του εμπειρία από τις δημόσιες θέσεις που υπηρέτησε, με ειδική αναφορά στη θητεία του στην έδρα του προέδρου της Βουλής.
Στο σημείο αυτό μάλιστα, υπογράμμισε πως η χθεσινή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας απέδειξε «πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς» παραπέμποντας προς επίρρωση στο άμεσο μέλλον. Προσθέτοντας ο ίδιος ότι «η πολιτική ζωή εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα».
Σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής, έκανε λόγο για «προσβολή» του θεσμού. «Η εκλογή του κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για το σχέδιο της συγκάλυψης που ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλο, ενώ αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα που κατέδειξε τη μονοκομματική επιλογή, μίλησε για «απονομιμοποίηση» της κυβέρνησης.
«Θεσμική εγγύηση»
Επαναλαμβάνοντας πως η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα αποτελούσε «θεσμική εγγύηση για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία», καταφέρθηκε εναντίον των προοδευτικών κομμάτων που δεν ανταποκρίθηκαν, όπως είπε, «στην απαίτηση της κοινωνίας για κοινή έκφραση της αντίθεσης απέναντι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη» και διαβεβαίωσε τέλος, εκ νέου, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κλιμακώσει εντός και εκτός Βουλής τις ενέργειές του για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Η χθεσινή και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή διαφοροποιήθηκε μόνο στο σκέλος της απόντων βουλευτών (24 συνολικά) από τη διαδικασία. Η απόφαση για τη στάση της αποχής που ελήφθη από τη Νέα Αριστερά, το βράδυ της παραμονής μετά από μαραθώνια διαβούλευση, άλλαξε τη σειρά κατάταξης των άλλων υποψηφίων μετακινώντας τη Λούκα Κατσέλη στην τρίτη θέση με 29 ψήφους (από τους 26 του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και των τριών ανεξάρτητων Αθ. Λινού, Γ. Σαρακιώτη και Αρ. Παπαϊωάννου) ενώ στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχε λάβει συνολικά 40 (συμπεριλαμβανομένων των 11 της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς).
Ο Τάσος Γιαννίτσης που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ πέρασε έτσι στη δεύτερη θέση με 34 ψήφους, από τους 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους Π. Παππά, Ρ. Θρασκιά και Μπ. Μπουρχάν. Ο Κώστας Κυριακού που προτάθηκε από τη Νίκη συγκέντρωσε και πάλι 14 ψήφους, από τους 10 βουλευτές της πτέρυγας και τέσσερις ανεξάρτητους, πρώην «Σπαρτιάτες».
Η Μ. Καρυστιανού
Με αποχή τοποθετήθηκαν και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, μεταβάλλοντας τη στάση του «παρών» που είχαν επιλέξει αρχικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να οδηγεί την Κοινοβουλευτική της Ομάδα στην έξοδο από την αίθουσα της Ολομέλειας, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει, υψώνοντας γροθιά, «όχι στη συγκάλυψη».
Επίσης απείχαν οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στον Στ. Κασσελάκη, όπως και ο ανεξάρτητος Ευάγγ. Αποστολάκης. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και των «Σπαρτιατών», όπως και δύο ανεξάρτητοι (39 συνολικά). Σημειώνεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» Μαρία Καρυστιανού, με δύο επιστολές της προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασία.
Υπενθυμίζοντας πως τα αιτήματα συγγενών των θυμάτων που έχουν αποσταλεί στη Βουλή δεν έχουν απαντηθεί, η κ. Καρυστιανού διερωτάται εγγράφως «δεν θα πρέπει οι βουλευτές να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τις πράξεις και παραλείψεις πάνω στο έγκλημα των Τεμπών του υποψηφίου για τη θέση του ΠτΔ κ. Τασούλα πριν από την ψηφοφορία;», ενώ η ίδια κάνει λόγο για «συγκάλυψη» από 160 βουλευτές.
Εκκληση Τασούλα για «εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή»
Εκκληση για «εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή» απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Τασούλας αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Μιλώντας για «βαρύτιμη» ευθύνη, τοποθέτησε στο πλαίσιο της αποστολής του την αρμονική λειτουργία των θεσμών, το ήπιο πολιτικό κλίμα και τη διαφύλαξη της ενότητας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, καλείται μεταξύ άλλων να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού του πλαισίου έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του συνταγματικού του ρόλου και αναδεικνύοντας πότε πότε ακριβώς την ανάγκη διαφύλαξης αυτού του αόρατου νήματος, που στα πολύ μεγάλα και σπουδαία δεν παύει ποτέ να μας ενώνει», δήλωσε.
«Η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής, πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης, όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα», πρόσθεσε ειδικότερα, ενώ αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον μίλησε για ενίσχυση των διπλωματικών και αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας καθώς και της κοινωνικής συνοχής εντός Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας