Στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το μπάζωμα του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που προτείνει το ΠΑΣΟΚ οδηγείται η Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. «Η διαδικασία θα κινηθεί - ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, υπό την προϋπόθεση, όπως διευκρίνισε, ότι το πλαίσιο της διερεύνησης που εισηγείται η Χαριλάου Τρικούπη συνάδει με το περιεχόμενο της δικογραφίας που βρίσκεται ήδη στο κοινοβούλιο και επιφυλάσσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος (αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα) εναντίον του αρμόδιου υφυπουργού στον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του ’23 - και εν ενεργεία ακόμη μέλους του υπουργικού συμβουλίου.
«Παρότι δεν έχω δει την πρότασή σας, αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι στο πνεύμα της διατάξεως της εισαγγελέως Εφετών...» προεξόφλησε (βασίμως, όπως ανέφεραν εκείνη την ώρα οι πληροφορίες) ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει το ίδιο με εσάς, ίσως και περισσότερο να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί».
Ο ίδιος, απαντώντας στη σκληρή επίθεση που δέχτηκε και χθες η κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς, επανέλαβε ότι η κατηγορία της συγκάλυψης «δεν γίνεται ανεκτή» και πως πρόκειται για «απίστευτη αθλιότητα», ενώ κατήγγειλε από την πλευρά του το σκεπτικό της μείζονος αντιπολίτευσης ως «ακραία συκοφαντικό» και απόλυτα αβάσιμο, καθώς δεν απαντά στα ερωτήματα ποιον καλύπτει η κυβέρνηση, για ποιον λόγο και για ποιες πράξεις.
«Καθαρά και αντρίκια»
Προηγουμένως, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος, που επέμεινε σε πρόταση δυσπιστίας, μετέφεραν επιτακτικά, πλέον, στην αίθουσα της Ολομέλειας την κοινωνική αντίδραση και απαίτηση για λογοδοσία της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά και με μεγαλύτερη ένταση μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ως κύριο υπεύθυνο και «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν θα πάτε με τη μεθοδολογία των υποκλοπών να καλύψετε ένα έγκλημα 57 νεκρών! Αυτό σας είπε ο λαός την προηγούμενη Κυριακή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι από τις πρώτες στιγμές της σιδηροδρομικής τραγωδίας μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά, υπήρξε και εξακολουθεί να υλοποιείται μία και μόνη στρατηγική. «Ανθρώπινο λάθος - τελεία».
Κάλεσε μάλιστα, προς επίρρωση, τον πρωθυπουργό να απαντήσει «καθαρά και αντρίκια», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να δηλώσει πότε ακριβώς ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο μεταφοράς παράνομου υλικού από τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία. «Το πρωί της συνέντευξης πήγε η Πυροσβεστική, οι ειδικοί, οι πραγματογνώμονες και του είπαν Κυριάκο, συγγνώμη, κάναμε λάθος και σε παραπλανήσαμε; Και μετά πήγε στον Στρόιτερ και έδωσε τη συνέντευξη;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, είτε αφορούν πολιτικά είτε μη πολιτικά πρόσωπα, τονίζοντας πως εάν δεν διενεργηθεί η προκαταρκτική εξέταση από τη Βουλή, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να οδηγηθεί ο κ. Τριαντόπουλος στη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος σημείωσε -απαντώντας στη σχετική κριτική που δέχεται- ότι εάν στην πορεία προκύψουν και άλλα στοιχεία για έτερες πράξεις, μπορεί να ακολουθήσει δεύτερη προανακριτική.
«Κοινή πρόταση»
Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις προκειμένου, όπως είπε, να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά το «άπλετο φως» για την ανείπωτη τραγωδία, ενώ συνεχίζοντας τον διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστήριξε πως η πρόταση δυσπιστίας που προτείνει η Κουμουνδούρου αποτελεί «δώρο» στον πρωθυπουργό. «Πρόκειται για απαράδεκτη στρατηγική που θα διευκολύνει τη Ν.Δ.» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι εάν υποβληθεί τώρα, πριν από την έκδοση των κρίσιμων πορισμάτων που αναμένονται, θα καεί το «χαρτί» του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού όπλου της αντιπολίτευσης.
Είχε προηγηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος που χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη μομφή προς την κυβέρνηση, μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης σε πολλά επεισόδια με ευθύνη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν σέβεται τη δημοκρατία, ούτε τους θεσμούς, ούτε τους κανόνες - το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία, η καρέκλα και η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων που τον έκαναν πρωθυπουργό» είπε, ενώ σχολιάζοντας τη συνέντευξή του, όπως και τις τελευταίες δηλώσεις μεταμέλειας κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δήλωσε πως «η κοινωνική αντίδραση ήταν αυτή που ανάγκασε τον κυνικό κ. Μητσοτάκη και τον αναιδή κ. Γεωργιάδη να σκύψουν το κεφάλι...».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε για άλλη μια φορά τις προοδευτικές πτέρυγες του κοινοβουλίου να προχωρήσουν στην υποβολή κοινής πρότασης δυσπιστίας καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι ο «δισταγμός» που εμφανίζει δίνει πολιτικό χρόνο στο Μαξίμου να οργανώσει νέα γραμμή άμυνας.
«Η στρατηγική τού “περιμένετε” (σ.σ. τα πορίσματα) έχει τον κίνδυνο εγκλωβισμού στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» είπε, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η πτέρυγα θα υποστηρίξει την πρόταση για την προανακριτική ενώ παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «οι ευθύνες αφορούν και τον εντολέα του Τριαντόπουλου».
Η Νέα Αριστερά
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα πορίσματα που αναμένονται για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου. «Δεν μιλάμε για απλό πλημμέλημα, διότι η απόκρυψη του λόγου της έκρηξης με το μπάζωμα συνδέεται και με πιθανή δίωξη για την έκρηξη αυτή καθεαυτή...».
Ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε στον πρωθυπουργό τα ερωτήματα «πότε έμαθε» αυτά που ισχυρίστηκε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, «τι έμαθε ακριβώς» και «τι έπραξε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μίλησε για το συλλογικό τραύμα που αιμορραγεί ξανά παρότι, όπως είπε, «η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορεί για να κακοφορμίσει», διερωτήθηκε και από την πλευρά του από πού έπαιρνε τις εντολές ο Χρ. Τριαντόπουλος και κάλεσε τέλος τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε κοινό βηματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το μόνο που δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας μικροκομματισμός ανταγωνισμός».
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συζήτηση, μία ημέρα πριν από την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έθιξαν ξανά το ζήτημα ενδεχόμενων ευθυνών του Κωνσταντίνου Τασούλα ως προς την «απόκρυψη στοιχείων», των συμπληρωματικών δηλαδή εγγράφων στη δικογραφία για τον Χρ. Τριαντόπουλο, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο.
Κάλυψη σε Τασούλα
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες, ο Μάκης Βορίδης κάλυψε απολύτως τον υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, επαναλαμβάνοντας πως συμπληρωματικά στοιχεία δικογραφίας δεν ανακοινώνονται στην Ολομέλεια, ενώ απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που επικαλέστηκε προηγούμενο το 2013 επί προεδρίας Μεϊμαράκη, δήλωσε πως επρόκειτο για επιπλέον δεδομένα που αφορούσαν τη «λίστα Λαγκάρντ» και ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε τη σύσταση της σχετικής προανακριτικής επιτροπής.
Μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και μετά την παρέλευση επτά ημερών (εάν τυχόν ζητηθεί από κάποια πτέρυγα να επιληφθεί το δικαστικό συμβούλιο για το βάσιμο των κατηγοριών) όπως ορίζει ο ΚτΒ, ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να προγραμματίσει στην Ολομέλεια τη σχετική συζήτηση, που, όπως όλα δείχνουν, θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση των επίμαχων πορισμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας