Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την προκλητική ανάθεση από το υπουργείο έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία ύψους 1,4 δισ., σε τέσσερις μόνο εργολάβους.
Η Νέα Αριστερά εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις προκλητικές πρακτικές της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση των έργων αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη το κατεπείγον, έχει δώσει προτεραιότητα σε fast track διαδικασίες, παρακάμπτοντας τις αρχές της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Η επιλογή της κυβέρνησης να κατευθύνει τα έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά σε τέσσερις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες 7ης τάξης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, γιατί:
- Αποκλείει συστηματικά μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πολλών από αυτά τα έργα.
- Παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού, συγκεντρώνοντας μάλιστα τεράστιο ανεκτέλεστο συμβάσεων στις ίδιες εταιρείες, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται έργα συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ.
- Θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων, καθώς η συγκέντρωση ανεκτέλεστου αντικειμένου σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και τη χρονική συνέπεια.
Οι ενώσεις εργοληπτών (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ) έχουν καταγγείλει αυτές τις πρακτικές, κάνοντας λόγο για σοβαρή στρέβλωση στην κατανομή των δημοσίων έργων και για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου προστασίας του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ισότιμη συμμετοχή και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπονομεύοντας την ανάπτυξη του εγχώριου εργοληπτικού κλάδου.
Η Νέα Αριστερά απαιτεί απαντήσεις:
- Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αποκλειστική ανάθεση έργων στις εργοληπτικές επιχειρήσεις 7ης τάξης;
- Ποιες ενέργειες σχεδιάζει το Υπουργείο για να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή μικρότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων στις διαδικασίες δημοπρατήσεων, προστατεύοντας τον ανταγωνισμό;
- Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει ότι τα έργα αποκατάστασης θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και με όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία;
- Η πολιτική συγκέντρωσης των δημοσίων έργων σε λίγους εκλεκτούς δεν είναι απλώς άδικη· είναι και αναποτελεσματική. Καλούμε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει και να επανεξετάσει άμεσα τις πρακτικές της, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την ισότιμη μεταχείριση και τον υγιή ανταγωνισμό. Η Θεσσαλία και οι πολίτες της αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από την Πολιτεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας