Κριτική στις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, στο αναχρονιστικό του νομοσχεδίου αλλά και τη θέση ότι είναι αντισυνταγματικό άσκησαν οι περισσότεροι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στη Βουλή. Στην πλειονότητά τους δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.
Οι εισηγητές των κομμάτων της κυβέρνησης επέμειναν στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο απλουστεύει τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, βάζει τάξη με δημοκρατικούς κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και παρέχει το αναγκαίο «οξυγόνο» στη Δημοκρατία.
Επίσης, υπεραμύνθηκε της ίδρυσης της νέας εταιρείας παρόχου θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργεί με μικρότερο κόστος από την DIGEA.
ΑΝ.ΕΛΛ.: «Ρύθμιση τηλεοπτικού τοπίου»
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Β. Κόκκαλης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί επί της αρχής και σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε σημειωθεί καμία πρωτοβουλία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, πράγμα το οποίο κάνει το παρόν νομοσχέδιο.
Θύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει με το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο», αλλά το οποίο πολέμησαν λυσσαλέα οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Ν.Δ.: Κρατικός παρεμβατισμός
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Αυγενάκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας περί καταλογισμού οφειλών και πληρωμή των φόρων εκ μέρους των καναλαρχών.
Τόνισε δε πως η τεχνολογία σύντομα θα το ξεπεράσει. Μάλιστα επανέλαβε τη θέση ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέπει τον κρατικό παρεμβατισμό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση στη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν έλαβε υπόψη το ΕΣΡ, την ΕΕΤΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως όφειλε.
Όπως εξήγησε, πριν αποφασίσει για την ψήφιση ή όχι του νομοσχεδίου, η Ν.Δ. αναμένει την οικονομοτεχνική μελέτη και διορθώσεις στις παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου.
Δημ. Συμπαράταξη: Αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό
Ο Θ. Παπαθεοδώρου, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε αναχρονιστικό το νομοσχέδιο.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έλαβε σε κανένα σημείο υπόψη το υπόμνημα του ΕΣΡ και χωρίς καμία μελέτη έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ξεπεράσει σύντομα η τεχνολογία.
Επίσης χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις «υπερεξουσίες» του υπουργού στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο υπουργός να ελέγχει τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.
ΚΚΕ: Υπουργός-διαιτητής συμφερόντων
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι οι «φαστ τρακ» διαδικασίες ψήφισής του γίνονται για να καλυφθεί η λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό, εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις.
Υποστήριξε δε ότι αυτή η ταχύτητα στην ψήφισή του υπάρχει για να προχωρήσει γρήγορα η αναδιανομή της πίτας σε ακόμη λιγότερα χέρια στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικά στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον Γ. Γκιόκα, με το νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας παίζει τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Και το χαρακτήρισε αδιαφανές, διότι σκόπιμα δεν αναφέρει μελέτες βιωσιμότητας, τον αριθμό των αδειών, μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων κ.λπ.
Ποτάμι: «Νεοδιαπλοκή»
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς υποστήριξε πως επί 25 χρόνια το τηλεοπτικό τοπίο έμενε αρρύθμιστο εξαιτίας των δανείων των καναλιών, αλλά και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε «νεοδιαπλοκή» τις «υπεραρμοδιότητες» του υπουργού Επικρατείας και από την πλευρά του Ποταμιού πρότεινε αυξημένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, το οποίο θα εκπονήσει τη μελέτη για τα ΜΜΕ.
Επίσης εξέφρασε ενστάσεις για τις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ και την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική.
Ένωση Κεντρώων: Χωρίς σχεδιασμό και μελέτη
Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο εισηγητής Ι. Σαρίδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις της ΕΣΗΕΑ.
Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου και επισήμανε όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων τις «υπεραρμοδιότητες» του υπουργού Επικρατείας στον νέο νόμο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών των κομμάτων επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Παππάς: Αλλαγές στο νομοσχέδιο
«Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση. Οι πάροχοι πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Νίκος Παππάς καλωσόρισε την κριτική επί του νομοσχεδίου και ζήτησε υπερψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών και των παρόχων, ενώ για το φάσμα των συχνοτήτων είπε ότι δεν είναι απεριόριστο και αυτό δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.
Εξέφρασε δε ικανοποίηση που το Ποτάμι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Απαντώντας στις επικρίσεις γι α«υπεραρμοδιότητες» υποστήριξε ότι η ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας είναι πανομοιότυπη με τον νόμο του 2007.
Επίσης, δήλωσε ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τον αριθμό των αδειών που το ΕΣΡ θα επιλέγει, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόμιμη σύνθεση.
Άρθρα 2, 8 και 37
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο αφορούν τις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 2 όπου θα γίνεται αναφορά σε αιτιολογημένη γνώμη των αρμόδιων, ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών.
Δεύτερον, για τα ΑμεΑ (άρθρο 8, παρ.5 και 6) προβλέπονται ειδικές μέριμνες και γίνεται αποδεκτή η πρόταση της Ν.Δ. να καθοριστεί ως ελάχιστος αριθμός των δελτίων ειδήσεων τα τρία δελτία ημερησίως και την πρόταση του Ποταμιού για μετάδοση σε συγκεκριμένες ώρες των προγραμμάτων με τις λειτουργίες που θα τα καθιστούν προσιτά σε ΑμεΑ.
Όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για άδεια περιφερειακής εμβέλειας, πρότεινε να αποφασίζεται ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού τους με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ασφάλισης και Επικρατείας.
Επίσης, αλλαγές θα γίνουν και στο άρθρο 37, για την τοποθέτηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θέμα που θα λυθεί με Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού της που αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και πάντα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών.
Ανακαλείται η ρύθμιση για ΑΠΕ-Γ.Γ. Επικοινωνίας
Ο υπουργός Επικρατείας ανακάλεσε επίσης την αρχική ρύθμιση που απαιτούσε αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την αλλαγή που κατέθεσε στη Βουλή, και αφορά το άρθρο 55, παράγραφος 3, οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, «θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα».
Προϋπόθεση, «η παράλληλη απασχόλησή τους» να μη σχετίζεται «ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους».
Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, η άδεια θα χορηγείται στους δημοσιογράφους «μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο».
Ειδικά για τους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε., η άδεια θα «χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας