Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανθρωπογεωγραφία του μεγάλου συνωστισμού των φυλακών

Στην Επιτροπή της Βουλής

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η ανθρωπογεωγραφία του μεγάλου συνωστισμού των φυλακών

  • A-
  • A+

Με νέες εξαγγελίες για βελτίωση συνθηκών στις φυλακές επανήλθε σήμερα (Τετάρτη) στην επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας και στοιχεία για τον πληθυσμό των κρατουμένων. Οι ελληνικές φυλακές του μεγάλου συνωστισμού και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι ένας μόνιμος και διαρκής λόγος καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αλλά και όλους τους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Θυμίζουμε ότι αναλογικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή Ελλάδα έχει τα πρωτεία των εγκλεισμών και ειδικά προφυλακισμένων και των ισοβιτών.
Στις εξαγγελίες διατυπώνεται ξανά η πρόθεση για αποσυμφόρηση αλλά και πρόγραμμα λειτουργίας νέων καταστημάτων κράτησης, οι ευεργετικές διατάξεις για αποφυλάκιση, η πολυσυζητημένη μεταφορά οροθετικών και η λειτουργία της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Από το σύνολο των κρατουμένων, την 1.1.2014:

- 2.560 είναι υπόδικοι.

- 7.025 είναι αλλοδαποί κρατούμενοι.

- Οι κρατούμενες γυναίκες είναι 588.

- Οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι 380.

- Οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994.

- Οι κρατούμενοι για χρέη είναι 12.

- Οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη είναι 979.

- 3.026 κρατούμενοι είναι με ποινές από 5- 10 έτη.

- 1.873 κρατούμενοι είναι με ποινές από 10- 15 έτη.

- 2.207 κρατούμενοι είναι με ποινές από 15 έτη και πάνω.

- 83 κρατούμενοι είναι με ποινές έως 6 μήνες.

- 126 κρατούμενοι είναι ποινές από 6 μήνες έως 1 έτος.

- 199 κρατούμενοι είναι με ποινές από 1-2 έτη.

- 471 κρατούμενοι είναι με ποινές από 2-5 έτη.

- 455 είναι φιλοξενούμενοι.

Η πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων 3607 αφορά αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία)
3.093 κρατούμενοι για διάφορα αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά.

1.241 κρατούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών

1.204 κρατούμενοι για εγκλήματα κατά της ζωής

149 άτομα για φοροδιαφυγή και χρέη στο δημόσιο και 16 άτομα για ξέπλυμα χρήματος.

Αναλυτικότερα στις φυλακές σήμερα:

- Για προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας (167-182 Π.Κ.), - στάση, απόδραση, οι κρατούμενοι είναι 73.

- Για επιβουλή της δημόσιας τάξης (183-197 Π.Κ.)-εγκληματική οργάνωση, είναι 634 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα (207-215 Π.Κ.)-Παραχάραξη, κρατούνται 58 άτομα.

- Για εγκλήματα σχετικά με τα υπομνήματα-Πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση (216-223 Π.Κ.): κρατούνται 160 άτομα.

- Για κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα (264-289 Π.Κ.) Εμπρησμός-έκρηξη: 104 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα κατά της ζωής (299-307 Π.Κ.)-ανθρωποκτονία: 1.204 κρατούμενοι.

- Για σωματικές βλάβες (308-315 Π.Κ.)-απλές επικίνδυνες: 120 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (322-335 Π.Κ.)-αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, απαγωγή: 279 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (336-353 Π.Κ.)-βιασμός, ασέλγεια, αποπλάνηση, μαστροπεία, σωματεμπορία: 516 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας-υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία (372-384 Π.Κ.): 3607 κρατούμενοι.

- Για εγκλήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων (385-406 Π.Κ.)-απάτη, εκβίαση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος: 219 κρατούμενοι.

- Για παράνομη υιοθεσία: 12 κρατούμενοι.

- Για αρχαιοκαπηλία: 6 κρατούμενοι.

- Για φοροδιαφυγή-χρέη στο δημόσιο: 149 κρατούμενοι.

- Για ναρκωτικά: 3.093 κρατούμενοι.

- Για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών (Ν. 3386/05): 1241 κρατούμενοι.

- Για παράνομη είσοδο στη χώρα: 53 κρατούμενοι.

- Για πνευματική ιδιοκτησία (Ν. 2121/93): 18 κρατούμενοι.

- Για ξέπλυμα χρήματος: 16 κρατούμενοι.

- Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων: 2 κρατούμενοι.

- Για λοιπές κατηγορίες αδικημάτων: 424 κρατούμενοι.

Αποφυλάκιση με ευεργετικές διατάξεις

Βάσει των ευεργετικών διατάξεων του ν. 4274/2014 έχουν ήδη αποφυλακισθεί περίπου 800 κρατούμενοι.

Μεταγωγές

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε Αγροτικές Φυλακές και Κεντρικές Αποθήκες Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα Κλειστά Καταστήματα Κράτησης της Χώρας προκειμένου να δύνανται να απορροφήσουν τον πλεονάζοντα πληθυσμό των κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και να καλυφθούν τα κενά των Αγροτικών Καταστημάτων με εργατικά χέρια.


Υφ' όρων απόλυση

Ήδη έχει επιτευχθεί αποσυμφόρηση του πληθυσμού του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4242/2014, με την αποφυλάκιση ικανού αριθμού κρατουμένων. Όπως ειδικότερα έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης:

- Υπεβλήθησαν 49 αιτήματα για υφ' όρων απόλυση.

- Αποφυλακίστηκαν 33 άτομα.

- Απορρίφθηκαν 6 αιτήματα.

- Εκκρεμούν 9 αιτήματα προς εξέταση από την αρμόδια εισαγγελία.

- Αναμένεται να υποβληθούν άλλα 6 αιτήματα.
 

Για τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης είχαμε δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου και Τάσου Κουράκη:

«Η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό, συνοψίζεται σε υποσχέσεις για:
* Περισσότερη φυλακή. Ο υπουργός αγνοεί την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων, που σημειώνει ότι ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη προσωπικού δεν θα αντιμετωπιστούν με τη δημιουργία νέων φυλακών. Για την ακρίβεια, κινείται στον αντίποδα, εξαγγέλλοντας σήμερα πρόγραμμα λειτουργίας νέων καταστημάτων κράτησης, “προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα του σωφρονιστικού συστήματος”, όπως ανέφερε επί λέξει. Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, οι σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέσπιση εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων και η ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος περί εξαρτησιογόνων, που θα ανακούφιζε τους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, δεν συζητιούνται καν. Αντ' αυτών, ο υπουργός προτιμά να αποδίδει τον υπερπληθυσμό στην “παράνομη μετανάστευση”, προς ικανοποίηση των πλέον ξενοφοβικών κύκλων εντός και εκτός Βουλής.
* Πιο εξοντωτική φυλακή. Ο κ. Αθανασίου επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των φυλακών τύπου Γ, αγνοώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τις επικρίσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, την κριτική των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και την πρόσφατη επιστολή 41 πανεπιστημιακών από ελληνικά πανεπιστήμια και διεθνή πανεπιστήμια, που επισημαίνουν ότι οι φυλακές τύπου Γ παραβιάζουν το Σύνταγμα.
* Νομοθετική ρύθμιση για να τηρείται ο νόμος μέσα στη φυλακή. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αθανασίου ξεπερνά τον εαυτό του, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για τη διακοπή αδειών σε συγκεκριμένους κρατούμενους – αλλά και υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών (η στέρηση των οποίων έχει οδηγήσει δύο κρατούμενους σε απεργία πείνας), είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση!
Πέρα από τα προαναφερθέντα, ο κ. Αθανασίου δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που εξευτελίζουν τους κρατούμενους. Ακόμα και η κατάθεση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που εξήγγειλε παραμένει στη σφαίρα της αοριστίας, εφ' όσον δεν προσδιορίζεται χρονικά. Δυστυχώς, απ' όλα τα παραπάνω, το ρεπορτάζ των ΜΜΕ στάθηκε στην υπόσχεση του υπουργού ότι ο νέος Κώδικας θα διασφαλίζει το αυτονόητο, τη συνεύρεση συζύγων και συντρόφων μέσα στη φυλακή... »

 

ΒΟΥΛΗ
Βασ. Κατριβάνου: «Επρεπε να έχει γίνει από καιρό»
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε με έμφαση και στις ρυθμίσεις για το ρατσιστικό έγκλημα και την τιμωρία του, στην αναθεώρηση του Δικαίου Ανηλίκων με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις για τα...
Βασ. Κατριβάνου: «Επρεπε να έχει γίνει από καιρό»
ΒΟΥΛΗ
Η επιλεκτική μνήμη του Σ. Μιωνή
Πόσο επιλεκτική μπορεί να είναι άραγε η μνήμη ενός μάρτυρα που δεν καταδέχτηκε να καταθέσει στη Δικαιοσύνη αλλά προτίμησε σήμερα να «αποκαλύπτει» ακόμα και καραμπινάτες παρανομίες στην προανακριτική;
Η επιλεκτική μνήμη του Σ. Μιωνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φυλακές-τσιφλίκι του κράτους της Δεξιάς
Φαίνεται ότι η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής (!) Πολιτικής βρήκε τον πλέον προσφιλή τρόπο για να διορθώνει τα κακώς κείμενα στις απάνθρωπα υπερπλήρεις φυλακές της χώρας. Για τις διαμαρτυρίες κρατουμένων σε...
Φυλακές-τσιφλίκι του κράτους της Δεξιάς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιδηρά πυγμή... κι όποιος αντέξει!
Η εκλεκτή της κυβέρνησης για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής είναι επιεικώς άσχετη με το αντικείμενο και η τυφλή εμμονή της στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή...
Σιδηρά πυγμή... κι όποιος αντέξει!
ΒΟΥΛΗ
Αυστηρότερα μέτρα, φυλακές υψίστης ασφαλείας και πειθαρχικά καταστήματα
Τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης, η Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής ♦ Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Αυστηρότερα μέτρα, φυλακές υψίστης ασφαλείας και πειθαρχικά καταστήματα
ΒΟΥΛΗ
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
Σήμερα η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνητικών βουλευτών στην αδιανόητη πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μετατραπεί με το «έτσι θέλω» σε... ύποπτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας