Στο κενό φαίνεται πως πέφτει για την ώρα το «μασάζ» του Μαξίμου στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται να μην αναχαιτίζει την ευθεία αμφισβήτηση που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από μερίδα της «γαλάζιας» πτέρυγας για τους χειρισμούς της στα κρίσιμα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για μπαράζ εσωκομματικών ηχηρών παρεμβάσεων, ο Νικήτας Κακλαμάνης (που συμμετείχε στις κινήσεις των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια και των «8» για τη φαρμακευτική δαπάνη) έθιξε χθες στη Βουλή το μείζον ζήτημα -που κυριαρχεί και στην αντιπολιτευτική ατζέντα- με τις υψηλές τιμές του ρεύματος και τις υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές. Ο επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Βουλής (ο οποίος απουσίαζε από την πρόσφατη ενημέρωση της Κ.Ο. της Ν.Δ. από τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης) σε ερώτηση για το χρηματιστήριο ενέργειας που κατέθεσε προς τον τον Θόδωρο Σκυλακάκη:
● Αποδομεί πλήρως τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» του χρηματιστηρίου ενέργειας, υποστηρίζοντας πως προκάλεσε την καρτελοποίηση του χώρου.
● Στρέφεται εναντίον του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για υποσχέσεις περί μείωσης τιμών και ελέγχου της σχετικής αγοράς που δεν τηρήθηκαν.
● Ξεσπαθώνει για τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως αντί να εκπληρώνει την αποστολή της ως δημόσια επιχείρηση έχει εξελιχθεί στον «παίκτη» που συσσωρεύει τα περισσότερα υπερκέρδη, επωφελούμενη καθ’ υπερβολή από τις αγκυλώσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του κλίματος ακρίβειας που μαστίζει τους Ελληνες καταναλωτές.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διόγκωση του προβλήματος των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που μετέτρεψε καθ’ ολοκληρία, ήτοι στο 100%, τον ηλεκτρισμό σε χρηματιστηριακό είδος, όπου η τιμή του αποσυνδέεται πλήρως από το κόστος παραγωγής και μεγεθύνεται πάντα προς τα πάνω» σημειώνει ο κ. Κακλαμάνης, αναφέροντας ως ενδεικτική στο σημείο αυτό την περίπτωση της ΔΕΗ «η οποία με βάση το σύστημα της «οριακής τιμής» είναι «υποχρεωμένη» να πωλεί την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή 12πλάσια του κόστους παραγωγής και να κερδοσκοπεί εις βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ έχει τη δυνατότητα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην πιο χαμηλή τιμή απ’ όλους».
Υπενθυμίζοντας πως το χρηματιστήριο ενέργειας τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του ‘20 (ιδρύθηκε το ‘18 ως προαπαιτούμενο των δανειστών), ο κ. Κακλαμάνης αναφέρεται στο κείμενό του στις σχετικές δηλώσεις τού τότε αρμόδιου υπουργού περί «μεγάλης μεταρρύθμισης» που θα μείωνε το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας, ο ίδιος, σε αντιδιαστολή ότι «πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε πως το εγχείρημα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά οδηγεί μέχρι σήμερα σε υψηλότερες τιμές και υπέρογκες χρεώσεις για τον καταναλωτή είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις».
Ακολούθως τεκμηριώνει τέσσερα σημεία στρέβλωσης: την «οριακή τιμή» του συστήματος, η οποία, αντί να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, συμπίπτει με την υψηλότερη τιμή προσφοράς. Την εξάρτηση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Τον τρόπο λειτουργίας της «αγοράς εξισορρόπησης» που ευνοεί τις πιο ρυπογόνες και «ακριβές» μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όπως θα όφειλε η τέταρτη αγορά, αυτή των προθεσμιακών συμβολαίων, με αποτέλεσμα να μετακυλίονται πλήρως (100%) στη λιανική οι υπερβολικά υψηλές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας.
«Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν έχουν επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του αντί να συντελεί στη μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, να συμβάλει στην αύξησή τους με ταυτόχρονη δημιουργία καρτελοποίησης της αγοράς» καταλήγει ο Νικήτας Κακλαμάνης. Υπογραμμίζοντας τη δυσχέρεια των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα μέσα στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας, ο υπογράφων την ερώτηση «γαλάζιος» βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ «που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Σχολιάζοντας το νέο εσωκομματικό «χτύπημα» στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «αν και όψιμα» η ερώτηση Κακλαμάνη επισημαίνει τις παθογένειες της αγοράς της ενέργειας και επαναφέρει στη ρητορική και των συμπολιτευόμενων βουλευτών τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου καρτέλ στον χώρο της ενέργειας κατάφερε να υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ κι έχει μετακυλήσει όλο το βάρος στους καταναλωτές» τονίζει η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας ως μοναδική λύση την πρόταση για πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας