Mε τα δηλητηριώδη βέλη που εξαπέλυσε εναντίον του σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αφού, τέσσερις μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση στην Ολομέλεια, επέλεξε να τοποθετηθεί αστραπιαία στη χθεσινή της συνεδρίαση, χωρίς κουβέντα παραπάνω για τα φλέγοντα των ημερών.
Φαινομενικά άνετος από την «απουσία» των πολιτικών του αντιπάλων, όπως καθιερώθηκε στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο προδήλως αμήχανος καθώς καιγόταν για τρίτη ημέρα η Κορινθία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τέλη Σεπτεμβρίου με 24 βαθμούς θερμοκρασία, ψελλίζοντας μόνο μια ιδέα αυτοκριτικής. «Η πολύ δύσκολη φωτιά στην Κορινθία επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν...», είπε, ενώ χωρίς να παράσχει καμία περαιτέρω ενημέρωση, παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργού, ελπίζοντας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να τελειώσει σύντομα «η εκκρεμότητα αυτή».
Ο αρχηγός της κυβέρνησης, που είχε να μιλήσει στη Βουλή από τις 24 Μαΐου (στην προ ημερησίας για την ακρίβεια που οργανώθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές - εξαιρουμένης της τυπικής του παρουσίας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου), απευθύνθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία προκειμένου να υποστηρίξει το κτηματολόγιο, περισσότερο ως εκπρόσωπος φορέα που κλήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι ως πρωθυπουργός που όφειλε να τοποθετηθεί από το δημόσιο βήμα για την επικαιρότητα ή για τα κρίσιμα που χρονίζουν.
«Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη για τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία», δήλωσε, τονίζοντας πως οι αλλαγές που επιφέρει το νέο πλαίσιο είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν σύντομα καθώς, όπως είπε, συνδέονται με το σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο τέλος της ομιλίας του, ανέβασε τους τόνους προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τις διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου που τον καλούσε να παραμείνει στην αίθουσα προκειμένου να ακούσει τον αντίλογο. «Θέλετε μια μίζερη Ελλάδα, εμείς ό,τι είπαμε το κάναμε!», είπε, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν το σχετικό νομοσχέδιο, «προτάσσοντας για μια φορά το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας». Στη διένεξη παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου να υπενθυμίσει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας πως θα μιλούσε στο τέλος, αλλά με το άκομψο σχόλιο «εσείς είστε τελευταία στη σειρά γιατί τελευταία σάς έθεσε ο σοφός ελληνικός λαός...». Ο ίδιος κλήθηκε αμέσως μετά από τον Νίκο Παππά να αποφεύγει τέτοιου είδους αξιολογήσεις.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εξηγήθηκε για την καταγεγραμμένη, πλέον, ανεπάρκεια του επιτελικού του κράτους την ώρα που οι πυρκαγιές έφτασαν μέχρι τη θάλασσα ή τον οικιστικό ιστό, αλλά και το ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα εσωτερικά (ακρίβεια, Τέμπη, υποκλοπές, εφηβική βία), στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις ή στη Μ. Ανατολή, επικρίθηκαν έντονα από τους ομιλητές της αντιπολίτευσης. Οπως σχολιάστηκε δεόντως από τις πτέρυγες και η εικόνα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι παρόντες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έφταναν μετά βίας το 1/3 του συνόλου των «γαλάζιων» βουλευτών...
«Ηρθε σήμερα ο κ. πρωθυπουργός στην αίθουσα να μας πει τι; Δεν συμβαίνει τίποτα άλλο σ’ αυτή τη χώρα; Δεν καίγεται για τρίτη ημέρα η Κορινθία; Μόλις γύρισε από τον ΟΗΕ, συνομίλησε με τον Ερντογάν, δεν έχει καθήκον να μας ενημερώσει;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλοντας «φτωχή παράσταση» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφού ζήτησε εξηγήσεις για την πυρκαγιά στην Κορινθία και συγκεκριμένες απαντήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο και για τα 4.000 οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, ο κ. Παππάς επέμεινε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναλυτική ενημέρωση ως προς τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς διαπραγματεύεται! Δεν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι η χώρα έχει υποπέσει στην αφέλεια ότι η στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» μπορεί να είναι συμβατή με τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή...», είπε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει «λευκή επιταγή» από την Αριστερά για τη διαχείριση αυτών των θεμάτων.
Ο ίδιος, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με την τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του επιτρόπου Μεταφορών, εξαπέλυσε οξύτατη κριτική καταγγέλλοντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αρχιερέα, αρχιτέκτονα και σχεδιαστή» της προσπάθειας συσκότισης για το έγκλημα των Τεμπών. Τονίζοντας για άλλη μία φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία -στα οποία ενδεχομένως και να περιλαμβάνεται αίτημα για προανακριτική- προκειμένου να διερευνηθούν μέχρι κεραίας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πολιτικό τουρίστα» που «έρχεται όποτε θέλει στη Βουλή και που αποφεύγει τη συζήτηση για τις πυρκαγιές γιατί είναι ρίψασπις και θέλει μόνο να πηγαίνει στα κανάλια και να λέει ό,τι θέλει...».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ήρθε και έφυγε σαν κλέφτης» από την Ολομέλεια. «Πού ακούστηκε να επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να μη δίνει λογαριασμό πουθενά;», είπε μεταξύ άλλων. Η ίδια, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, μίλησε ακόμη μία φορά για τον «ωτακουστή» πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον ταυτόχρονα «πρωταγωνιστή της συγκάλυψης».
«Δεν βρήκε να πει μισή κουβέντα για όλα αυτά που συμβαίνουν;», απόρησε και ο Δημήτρης Μάντζος, υπενθυμίζοντας πως η Βουλή δεν είναι «όμιλος προβληματισμού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκης πως κρύβεται ξανά, πίσω από «έναν άφαντο υπουργό», πως αποφεύγει την προ ημερησίας συζήτηση για την πυρκαγιά στην Αττική που ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης στις 14 Αυγούστου, ενώ υποστήριξε, τέλος, πως φέρει ακέραια την ευθύνη για το χάος του επιτελικού του κράτους. «Ούτε κουβέντα, έστω για τα μάτια του κόσμου, για τη Μέση Ανατολή, γι’ αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας...», σχολίασε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Απώλεια κονδυλίων ψηφιακής μετάβασης λόγω αδιαφάνειας
Στην επιστολή που είχε αποστείλει το 2013 ο τότε επίτροπος Τηλεπικοινωνιών, Γιοχάνες Χαν, με την οποία προειδοποιούσε για απώλεια κονδυλίων 1,2 δισ. για ψηφιακά έργα λόγω αδιαφάνειας, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας χθες στη Ολομέλεια την «έπαρση» του πρωθυπουργού για την ψηφιακή μετάβαση. Καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ως παραλήπτες τους κ. Χρυσοχοΐδη, Μητσοτάκη, Σαμαρά και Χατζηδάκη, υποστηρίζοντας τον συνειρμό: «Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του, μία δεκαετία πριν, με τον ύψιστο κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα χρήματα για την ψηφιακή μετάβαση επειδή υπήρχε αδιαφάνεια στην εκτέλεση των ψηφιακών έργων. Επί πρωθυπουργίας του, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ασχολείται με την αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς ανάθεσης στα ψηφιακά έργα στην Ελλάδα», είπε, υπογραμμίζοντας τη «λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τη θητεία του κ. Μητσοτάκη, πριν και μετά, σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας