Σε θυελλώδη αντιπαράθεση και μόνο προβλέπεται να οδηγήσει η σημερινή σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού ήδη από χθες η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, όπως ζήτησε η μείζων αντιπολίτευση προκειμένου να «φωτίσει» το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της πολύκροτης υπόθεσης των υποκλοπών.
Η πλειοψηφία ανταποκρίθηκε μεν τυπικά στο κοινό αίτημα που υποβλήθηκε (με ξεχωριστά κείμενα) από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, προγραμματίζοντας τη συνεδρίαση για τις 10 το πρωί, προσχηματικά δε, αφού η συζήτηση θα εξελιχθεί «επί του διαδικαστικού», χωρίς την παρουσία της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη που εξέδωσε τη σχετική διάταξη και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση που συνέταξε το πολυσέλιδο πόρισμα – αλλά ούτε και υπουργού της κυβέρνησης, αφού μεθοδεύτηκε διαδικασία καθαρά κοινοβουλευτική.
Ουσιαστικά η Θεσμών συνεδριάζει στην εκπνοή της λειτουργίας της Βουλής, πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, για να απορριφθεί και επισήμως η πρωτοβουλία των κομμάτων που επιχειρούν να αποκαλύψουν τη «συγκάλυψη» στις κρίσιμες για τους θεσμούς διαστάσεις που φαίνεται να προσλαμβάνει. Το Μαξίμου δεν συναινεί στην ακρόαση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών με επίκληση στη διάκριση των εξουσιών, επομένως αναμένεται να μείνει στα χαρτιά –εκτός απροόπτου– και η δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο της δικογραφίας όπως ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια ο Σωκράτης Φάμελλος υπέδειξε εναλλακτική οδό, προτείνοντας την αποστολή του κρίσιμου έγγραφου υλικού στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με όρους εμπιστευτικότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «παράνομο και άκυρο αίτημα», παραπέμποντας στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρονται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – με την ανάγνωση της κυβέρνησης.
«Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας» ορίζει συγκεκριμένα το άρθρο 43 Α του ΚτΒ.
«Για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά...» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Εντούτοις, στη βάση του ίδιου άρθρου του Κανονισμού της Βουλής στήριξε και η αντιπολίτευση το αίτημά της, παραθέτοντας στα σχετικά κείμενα και τις προηγούμενες παραγράφους που προβλέπουν ότι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει, μεταξύ άλλων, και «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν την δραστηριότητα της ΕΥΠ» και ότι «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας