Την εξέλιξη της «επιχείρησης» κατεδάφισης του ΕΣΥ με την πλήρη διάλυση, τώρα, και των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης κατήγγειλαν χθες στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζοντας τους τόνους βεβαίως και για τη διάταξη που κήρυξε τον πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι, με τον υπουργό Υγείας να μην κάνει βήμα πίσω, όπως ζήτησαν τα κόμματα και οι φορείς, στο άρθρο (65) που προβλέπει την επίταξη των γιατρών με την «απειλή» της διακοπής της συνταγογράφησης σε όσους αρνηθούν να συνδράμουν στις ανάγκες των νοσοκομείων.
Τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια, οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας -τις οποίες στήριξε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά απορρίφθηκαν λόγω της γαλάζιας πλειοψηφίας-, με εργαλείο τις σοβαρές παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που για άλλη μια φορά εξέδωσε έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση, αφού υπογραμμίζει πως η προτεινόμενη ρύθμιση:
● Συνεπάγεται περιορισμό δικαιωμάτων.
● Αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
● Προσβάλλει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων.
● Συνδέει, με ασύμβατο προς το Σύνταγμα τρόπο, την προστασία της δημόσιας υγείας με το δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον γιατρό τους.
● Βλάπτει τους ασθενείς με τον αποκλεισμό τους, συνακόλουθα, από τα οφέλη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Εκθεση-κόλαφος
«Στην προτεινόμενη ρύθμιση κρίσιμος είναι ο έλεγχος α. αν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί εξαιρετική και έκτακτη περίπτωση που ανάγεται σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και που θα μπορούσε να έχει αποτραπεί με έγκαιρο και ορθολογικό προγραμματισμό για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών β. πώς ορίζεται και τεκμηριώνεται εκάστοτε “ο απολύτως απαραίτητος χρόνος” γ. αν πράγματι η προτεινόμενη λύση, η οποία συνεπάγεται περιορισμό δικαιωμάτων, αποτελεί την έσχατη λύση για την επίλυση του προβλήματος και τη θεραπεία του αντίστοιχου δημόσιου σκοπού δ. αν παρέχονται επαρκείς αντισταθμιστικές παροχές στους θιγόμενους ιατρούς και ε. αν η επιβολή της διοικητικής κύρωσης τελεί σε σχέση αναλογικότητας προς την παράβαση» αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, παραπέμποντας, ουσιαστικά, την τελική κρίση περί συνταγματικότητας στο ΣτΕ.
«Ανεξαρτήτως, τέλος, του αν η επιβολή της ως άνω υποχρέωσης κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα ή όχι, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει ως προς τη θέσπιση κύρωσης για την άρνηση ιδιώτη ιατρού να παράσχει τις υπηρεσίες του, η οποία συνίσταται στον αποκλεισμό της πρόσβασής του στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης...» συνεχίζει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία.
«Απορρύθμιση»
«Πέραν των ζητημάτων που εγείρει η προτεινόμενη ρύθμιση ως προς την προσβολή της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, η εν λόγω κύρωση συνδέει κατά τρόπο που δεν φαίνεται να συνάδει προς το πλέγμα των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων την προστασία της δημόσιας υγείας με το δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον ιατρό τους στο πλαίσιο της αρχής της αυτονομίας του ασθενούς ως θεμελιώδους αρχής του δικαίου της υγείας, που ανάγεται στην προστασία της αξίας του ανθρώπου και τη λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
»Αλλωστε, ο αποκλεισμός ιατρού -και συνακόλουθα των ασθενών του, βλαπτομένων από τον αποκλεισμό αυτόν, ευνοήτως- από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν διαθέτει καν συνάφεια προς την παράβαση από τον ιατρό της υποχρέωσής του να παρέχει υπηρεσίες προς τις δομές του ΕΣΥ».
Οι πολιτικοί αρχηγοί κατήγγειλαν πως με νέα «μεταρρύθμιση» το Μαξίμου οδεύει προς την τελειωτική «απορρύθμιση» του δημόσιου συστήματος υγείας και ζήτησαν να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο-έκτρωμα που αφορά τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.
Οσο για την επίμαχη διάταξη, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση έρχεται να θεραπεύσει την κατάσταση που η ίδια προκάλεσε με τις πολιτικές της επιλογές, νομοθετώντας ως πραγματικότητα συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» αντίστοιχες της περιόδου της πανδημίας - ή θεομηνίας, πολέμων κ.ά. Υπογράμμισαν, τέλος, πως αντί η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις, απαντά στο πρόβλημα με εκβιασμούς και απειλές προς τους ιδιώτες γιατρούς.
«Το Σύνταγμα λέει πως εγώ ως υπουργός Υγείας πρέπει να εξασφαλίσω το δικαίωμα και του πιο άπορου συμπολίτη μας στο δημόσιο σύστημα υγείας» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Είμαστε η παράταξη που υπερασπίζεται και τον τελευταίο φτωχό συμπολίτη μας έναντι των αριστερών που υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα!» πρόσθεσε, περίπου κραυγάζοντας απέναντι στον αντιπολιτευτικό χώρο.
Η αντιπολίτευση
«Είχα δηλώσει ότι ο κ. Γεωργιάδης επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος - έξι μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι ορατά...» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για νομοσχέδιο «τερατούργημα», ενώ ζήτησε έστω και την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί η διάταξη για την επίταξη των γιατρών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι όμως ο κ. Γεωργιάδης, είναι ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία και η πολιτική κατά της δημόσιας υγείας που υλοποιούν» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και στον χώρο της Υγείας, κάλεσε μάλιστα τον Αδωνη Γεωργιάδη να εμφανίζεται «πιο ταπεινός, χωρίς σοφιστείες και υστερίες». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τρόπο προκλητικά ανεύθυνο τον χώρο της ψυχικής υγείας και πως «ξηλώνει» το κοινωνικό κράτος, ενώ με τον «εκβιασμό» των γιατρών προέβλεψε πως θα την πληρώσουν οι πολίτες.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο «επικίνδυνο, εγκληματικό και αντιεπιστημονικό», που επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως από τη μια πλευρά διαλύει συνειδητά το ΕΣΥ και από την άλλη «δείχνει με το δάχτυλο» τους ιδιώτες γιατρούς. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για αντισυνταγματική διάταξη και κυρίως για «αντισυνταγματική κυβέρνηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας