Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης της Λισαβόνας, σύμβασης του 1997, η οποία προβλέπει την αναγνώριση τίτλων σπουδών από ανώτατα ιδρύματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, νομοσχέδιο που προκάλεσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς στην ουσία του χρησιμοποιείται ως όχημα για «χρυσώσει» η κυβέρνηση την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι, εδώ και 27 χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει στη Βουλή μια σύμβαση που έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθειά της να εμπορευματοποιήσει την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, προσπαθεί να το κάνει διά της πλαγίας οδού μέσω του διεθνούς δικαίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη ένας κρίκος στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας».
«Κάνετε ό,τι μπορείτε για να νομιμοποιήσετε την επιλογή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «αλλιώς δεν θα θυμόσασταν μετά από 27 χρόνια, να φέρετε προς κύρωση αυτή τη Σύμβαση του 1997 για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, την περίφημη Σύμβαση της Λισαβόνας. Μια σύμβαση, που από σεβασμό στο άρθρο 16 του Συντάγματος καμία προηγούμενη Κυβέρνηση, ακόμα και του δικού σας πολιτικού χώρου, δεν τόλμησε να φέρει. Φέρνετε τώρα αυτή την κύρωση για να δώσετε ένα ακόμη άλλοθι, μια επίφαση διεθνούς δήθεν νομιμότητας στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας».
Και πρόσθεσε:
«Δυόμισι μόλις μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 5094/24, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ακόμα ένα κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης (και) της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα που το απαγορεύει. Με δεύτερο και ανομολόγητο στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, που με συνέπεια πολεμάτε τα τελευταία 5 χρόνια. Γιατί δεν προχωράτε καμία ρύθμιση για ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, καμία ρύθμιση για πρόσληψη διδασκόντων και αύξηση των πόρων. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η σπουδή σας να μετατρέψετε την ανώτατη παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες, υποβαθμίζοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο! Όλα για το κέρδος, όχι όμως της κοινωνίας, παρά των λίγων κολλητών σας».
Όπως επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, η κυβέρνηση αντί να βιαστεί να ανατρέψει «τις αρνητικές πρωτιές που σημειώνει η χώρα μας στη δημοκρατία, στις παροχές υγείας, στο κράτος δικαίου, στις φυσικές καταστροφές και στην οικονομία, στο κόστος ενέργειας και στα κέρδη των τραπεζών, την ίδια ώρα που εξανεμίζεται το διαθέσιμο εισόδημα, με τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης την ώρα που τίθεται θέμα επιβίωσης για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, εσείς πατάτε «γκάζι» για το σχέδιο ιδιωτικών ΑΕΙ και υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Και έτσι θέτετε εμπόδια στο μέλλον των παιδιών της χώρας μας»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Φούσκα ο “νόμος-τομή” του κ. Πιερρακάκη»
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επικέντρωσε την κριτική του στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση του Κυριάκου Πιερρακάκη,
Ο Στέφανος Παραστατίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο “νόμος – τομή” του κ. Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια αποδεικνύεται “νόμος – φούσκα”» και σημείωσε:
«Η Σύμβαση της Λισαβόνας και της πορείας υλοποίησης ενός ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης μας αποκαλύπτει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές “σύμπαν” ανώτατης εκπαίδευσης με τεράστια ποικιλομορφία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μία στενή σύνδεση του χαρακτήρα των πανεπιστημίων με τις εθνικές κουλτούρες και τις πολιτιστικές ταυτότητες. Συνεπώς, μπορεί να αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο της προσπάθειας αυτής η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αναγνώρισης και ο διεθνής συντονισμός των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης προσόντων».
Όπως επισήμανε, «το πώς αυτά όμως οργανώνονται αποτελεί εθνική υπόθεση που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των κρατικών εξουσιών. Δεν επιβάλλει η Σύμβαση της Λισαβόνας το πώς και πόσο θα χρηματοδοτήσουμε τα πανεπιστήμιά μας. Δεν επιβάλλει πώς θα τα στελεχώσουμε, πώς και πόσα θα ιδρύσουμε, πώς θα τα αξιολογήσουμε».
Συνεπώς, όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. «ήταν εντελώς παραπλανητική η επίκληση από την πλευρά της Κυβέρνησης των διεθνών υποχρεώσεών μας, για να δικαιολογηθεί η εισαγωγή ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Και θύμισε ότι η κυβέρνηση «νομοθέτησε και κατά συνέπεια μεταρρύθμισε δύο φορές την τριτοβάθμια εκπαίδευση -τα δύο τελευταία χρόνια. Προσέξτε, δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Μία με το νόμο Κεραμέως και μία με το νόμο Πιερρακάκη. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για να αποδειχθεί ότι ο νόμος Κεραμέως απέτυχε. Το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων αποδείχθηκε ανεφάρμοστο, αφήνοντας ακέφαλες τις διοικήσεις. Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποδείχθηκε ανεφάρμοστη, με τους περίπου χίλιους προσληφθέντες να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες. Ενώ, 85 από τα 89 άρθρα του νόμου Πιερρακάκη που αφορούσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, ήταν τροποποιήσεις του νόμου Κεραμέως. Όμως, με τόσες τροποποιήσεις η ειλικρινής και ευθεία ομολογία θα ήταν: “Συγγνώμη. Αποτύχαμε. Αλλάζουμε”».
Σύμφωνα με τον Στέφανο Παραστρατίδη, «ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο σύντομη κατάρρευση μίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως αυτή του νόμου-πλαισίου της κας Κεραμέως», αλλά «φαίνεται πως ο κος Πιερρακάκης διεκδικεί να καταρρίψει και αυτό το ρεκόρ με την κατάρρευση του δικού του νόμου σε συντομότερο χρόνο. Ήδη έχουν καταπέσει όλα τα βασικά επιχειρήματα και οι ισχυρισμοί αλλά και τα επικοινωνιακά τρικ της κυβερνητικής προπαγάνδας».
Νέα Αριστερά: «Τι νταλκάς έπιασε την κυβέρνηση;»
Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης, που αναρωτήθηκε «τι νταλκάς την έπιασε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;».
Όπως επισήμανε, «η μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία αποσκοπούσε η Σύμβαση της Λισαβόνας και η διαδικασία της Μπολόνιας δεν τελεσφόρησε μεν για μια εικοσαετία, αλλά υλοποιείται συστηματικά την τελευταία πενταετία» και πως «η αντι-μεταρρύθμιση αυτή έγινε με σύστημα και μεθοδικότητα».
Και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «θεσμοθέτησε την ΕΒΕ ώστε η ιδιωτική αγορά πτυχίων να αποκτήσει πελατεία. Στην συνέχεια, δημιούργησε μια ανεξάρτητη Αρχή που όπως σε κάθε υπό ιδιωτικοποίηση κλάδο άρχισε να διαπλάθει τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων σαν να είναι εμπορεύματα, το κόστος παραγωγής των οποίων να μπορεί να υπολογιστεί. Έπειτα, έδωσε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των υφιστάμενων κολλεγίων. Και φυσικά, πριν από 5 μήνες, η κυβέρνηση έκανε το ”σάλτο μορτάλε” και ψήφισε τον γνωστό νόμο που επέτρεψε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί «τα φιλικά σε εσάς ιδιωτικά συμφέροντα» και πως όλα τα υπόλοιπα «περί αναβάθμισης, ανταγωνιστικότητας, ανοίγματος των δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι τίποτα άλλο από το να χρυσώνετε το χάπι»..
Μίλησε για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ιδεολογική σύγκρουση με την κυβέρνηση: «Για εμάς η παιδεία είναι ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Για εσάς η παιδεία συνδέεται αποκλειστικά με την αγορά εργασίας και την απόκτηση δεξιοτήτων», «εμείς θέλουμε η παιδεία να συνεχίσει να είναι το εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα και τη μείωση των ανισοτήτων, εσείς είστε στην αντίθετη όχθη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας