Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υδάτων της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας, τη διαχείριση και προστασία των δασών, την αστική ανθεκτικότητα και πολιτικής, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την ενεργειακή ασφάλεια.
Σχεδόν σύσσωμη αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, που μπήκε με διαδικασίες fast track στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατ' ελάχιστο του κεφαλαίου που αφορά την ίδρυση μιας Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλίας.
«Πρόκειται για ένα μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει στη συνέχεια και σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας ως δικαιολογία και ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, ιδρύοντας έναν οργανισμό που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Πολιτεία - Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τους ΟΤΑ, καταργεί τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα δημόσια έργα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου, επιπλέον, γίνεται κατά παράβαση βασικών δημοκρατικών κανόνων» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού.
«Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση για το νερό της Θεσσαλίας είναι ένα τερατώδες ψέμα, διότι μιλάμε για έναν φορέα αποκλειστικά και μόνο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και με συμμετοχή φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» απάντησε ο υπουργός και έθεσε προς τον κ. Φάμελλο το ερώτημα: «Οπότε τι στην ευχή ιδιωτικός φορέας είναι που έχει μόνο Δημόσιο; Τι στην ευχή κέρδος υπάρχει που έχει μόνο Δημόσιο μέσα και είναι ενταγμένος στην Γενική Κυβέρνηση; Πώς μπορείτε να μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του νερού χωρίς να κοκκινίζετε όταν μιλάμε για 100% Δημόσιο; Νομίζετε ότι αυτά τα τερατώδη ψέματα που είπατε επί μία τετραετία οδήγησαν κάπου αλλού από τα ποσοστά που έχετε σήμερα; Και έρχεστε και επαναλαμβάνετε τα τερατώδη ψέματα;».
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμα ότι πράγματι υπήρξε απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μόνο που αυτή ήταν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβγαλαν την ΕΥΔΑΠ από την Γενική Κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε την ΕΥΔΑΠ και πάλι στη Γενική Κυβέρνηση.
Επί της ουσίας της διάταξης για την ίδρυση ΑΕ που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας, εξήγησε ότι επελέγη αυτό το μοντέλο - όπως ακριβώς ισχύει για όλες τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι ΑΕ και λειτουργούν απολύτως με όρους δημοσίου συμφέροντος - για λόγους ευελιξίας και για να εξασφαλιστεί η άμεση λειτουργία του φορέα, με την κατάλληλη στελέχωση, με μόνο στόχο να αντιμετωπιστεί μελλοντικά ενδεχομένη επέλαση ενός άλλου Ντάνιελ. Όπως προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού στην Θεσσαλία η διαχείριση των υδάτων ήταν κάκιστη και γινόταν υπό καθεστώς παρανομίας, αλληλοκάλυψης των φορέων και ασσυνενοησίας, έλλειψης επάρκειας νερού και καθυστερήσεων των αναγκαίων έργων. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε: «Δηλαδή εσείς που κυβερνήσατε, είστε ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση;».
Ιδίως προς τον κ. Φάμελλο είπε: «Έχετε συνειδητοποιήσει τι έγινε στη Θεσσαλία και πόσο επείγοντα είναι τα πράγματα; Είναι πολύ γρήγοροι οι χρόνοι αν και το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε δημόσια επί πάρα πολύ καιρό, οι βασικές του διατάξεις είναι γνωστές στην κοινή γνώμη εδώ και πολλούς μήνες και έχουμε κουβεντιάσει με φορείς, με την ΚΕΔΕ και πήγαμε και στη Θεσσαλία. Ειδικά ο φορέας αυτός δεν έχει golden boys. Που τα είδατε; Ή νομίζετε ότι ένας φορέας του μεγέθους που πάμε να φτιάξουμε θα λειτουργήσει αν δεν προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Και πως θα τους προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Θα ψάχνουμε να βρούμε κομματικά στελέχη νομίζετε. Ψάχνουμε ανθρώπους που θα αναλάβουν τρομακτική ευθύνη διότι τίποτα δεν αποκλείει να έρθει ο Ντάνιελ πάλι φέτος ή του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο».
«Δεν σας νοιάζει όμως αυτό, παρά μόνο το πολιτικό όφελος», συνέχισε ο Θ. Σκυλακάκης.
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος απόσυρσης του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε στοιχειώδες περιθώριο διαβούλευσης, αφού η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας είναι ακόμα ανοικτή και κλείνει αύριο. Κανονικά, είπε, η μελέτη για την Θεσσαλία θα έπρεπε πρώτα να είχε γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικής συνδιαμόρφωσης και διαβούλευσης στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων της Βουλής. Επί του περιεχομένου της ρύθμισης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει εκτός Φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση έστω κι αν αυτή είχε ένα εποπτικό ρόλο. "Αυτό", είπε, "είναι προβληματικό και χρειάζεται το νομοσχέδιο επαναδιαπραγμάτευση".
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ξεκινήσει από καιρό και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωράει ταχύτατα. «Αυτά τα ζήσαμε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ» είπε και ανέφερε ο Οργανισμός αυτός έχει μια μετοχή και αυτή είναι στα χέρια του Δημοσίου. Είναι αστείο να λέγεται, είπε η βουλευτής, ότι υπήρξε διαβούλευση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας, που είναι και στα αγγλικά το κείμενο. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, πιλοτικό το σχέδιο που προωθείται για την Θεσσαλία για να ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες. Γι' αυτό είναι δίκαιος ο ξεσηκωμός που σήμερα υπάρχει από φορείς της Θεσσαλίας» παρατήρησε και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη Πέρκα, συντάχθηκε με το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου λέγοντας πως το κόμμα της δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Καταλόγισε «βιασύνη με θύμα το περιβάλλον» και υποστήριξε πως «το αντικείμενο της ολλανδικής εταιρείας, στην οποία ανατέθηκε η μελέτη, είναι η ανάπτυξη έργων τροπικής καλλιέργειας στην Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία και διαχείριση γεωργικών εκτάσεων και ζάχαρης σε πρώην αποικίες της Ολλανδίας». Η βουλευτής, ανέφερε ότι έχουν αποκλειστεί από τις μελέτες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ή φορείς του Δημοσίου.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου, διότι - όπως είπε - υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. «Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση και ενημέρωση. Χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό και αφορά μια πολύπαθη περιοχή» ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Κωνσταντίνος Βρεττός, συμφώνησε, επίσης, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λέγοντας πως υπάρχουν προβληματισμοί για τις καθυστερήσεις στα σχέδια διαχείρισης και τα έργα για την περιοχή. «Έχουμε μια σειρά από ξεπουλήματα από τέτοιες ΑΕ του Δημοσίου, όπως με το λιμάνι της Ηγουμενίστας» υπογράμμισε και προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει και με τον νέο φορέα.
Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε στο προστάδιο της κατάθεσής του στην Βουλή να είχε συμπεριλάβει την άποψη των πληγέντων. «Δεν μπορεί να τίθεται για ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που διακυβεύει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού που πλέον θα είναι αντικείμενο ιδιωτικών συμφερόντων», τόνισε.
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Ιωάννης Κόντης, υποστήριξε ότι η διαβούλευση του νομοσχεδίου ήταν μόλις εννέα ημέρες, ενώ θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πρότεινε να γίνει διήμερη εκτεταμένη ακρόαση φορέων στην Επιτροπή, προκειμένου να έρθουν οι αγρότες και οι φορείς για να εκφράσουν την γνώμη τους.
Ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη στην Κομισιόν
Ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Master Plan που κατέθεσε η ολλανδική HVA International για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρά την επικινδυνότητα της περιοχής, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης.
«Η εργαλειοποίηση της καταστροφής της Θεσσαλίας και οι διατυπώσεις στο Master Plan που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, προκαλούν ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.
Είδαμε μια «τεράστια καταστροφή», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη περιοδεία που έκανε σε περιοχές της Θεσσαλίας. «Όλος ο θεσσαλικός κάμπος, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε και αποστραγγίστηκε μετά τον πόλεμο με αρδευτικά κανάλια, με αναχώματα εγκιβωτισμού των ποταμών, τα οποία όμως σήμερα δεν μπορούν να διαχειριστούν το κλίμα που έχουμε δημιουργήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτική για την κλιματική αλλαγή, το μετριασμό και κυρίως για την προσαρμογή, αλλά και ένα σχέδιο που θα δώσει λύση χωρίς να δημιουργήσει νέα προβλήματα».
Αντί γι' αυτό, «το σχέδιο αγνοεί την αξιοποίηση κλιματικής θωράκισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και επικεντρώνεται σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή 23 μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων, την εκβάθυνση ποταμών, την αποψίλωση παρόχθιας βλάστησης, την κατασκευή 130 χιλιομέτρων νέων αναχωμάτων αλλά και την εκτροπή του Αχελώου ποταμού».
Ερωτά επίσης αν είναι σύννομο το προτεινόμενο σχέδιο και η σύσταση του νέου οργανισμού με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας