Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.9° 26.2°
1 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.7°
0 BF
54%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.8°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 20.9°
0 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.8°
2 BF
39%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
53%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.0° 27.2°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 25.9°
2 BF
54%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 26.6°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
32%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.5° 24.1°
1 BF
37%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
1 BF
39%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 26.0°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 25.0°
2 BF
33%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
46%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 23.7°
2 BF
78%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Χρήστος Σπίρτζης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αίτημα Σπίρτζη να ελεγχθεί από τη Βουλή για τη σύμβαση 717

Επικαλούμενος το άρθρο 86 του Συντάγματος, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε αυτοβούλως να αρθεί η ασυλία του, ώστε να διερευνηθούν οι κατηγορίες και οι υπόνοιες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ● «Γιατί δεν κάνουν το ίδιο οι κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος;», διερωτήθηκε ο Σ. Φάμελλος στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής

Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που να αφορούν τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 κατά τη δική του υπουργική θητεία στο Υποδομών και Μεταφορών ζητεί εκ νέου από τη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, προτείνοντας να ελεγχθεί από ειδική επιτροπή κατά τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Με την επιστολή που απέστειλε χθες στον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και στην προσωπική επικοινωνία που είχε μαζί του, ο κ. Σπίρτζης κάλεσε ουσιαστικά τη Βουλή να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που ορίζει το 86 στην παρ. 5 και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πρώην υπουργό να ζητήσει αυτοβούλως να διερευνηθούν κατηγορίες εναντίον του, ακόμη και αν οι φερόμενες πράξεις έχουν παραγραφεί. «Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή, στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Επικαλούμενος το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, την άρνηση της κυβέρνησης να συγκροτήσει προανακριτική, όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης «παράβασης καθήκοντος» ως προς τη διαχείριση της σύμβασης 717, ο κ. Σπίρτζης επαναλαμβάνει στην επιστολή του: «Είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 - 2019 που διετέλεσα υπουργός Υποδομών και Μεταφορών». Και ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής να κινήσει τάχιστα τη διαδικασία που προβλέπεται, θεωρώντας αυτονόητο, όπως υπογραμμίζει, πως «συντρέχουν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η ως άνω διάταξη, δεδομένου μάλιστα ότι και η παραγραφή ήταν ένας από τους λόγους που επανειλημμένα αναφέρθηκαν, για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του αιτήματος δικαστικής διερεύνησης των αδικημάτων που φέρονται να μου αποδίδονται».

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ανέφερε πως θεωρεί ότι με την πρωτοβουλία του θα συμβάλει στην αποκάλυψη των πραγματικών υπαίτιων για τη σιδηροδρομική τραγωδία, προτρέποντας και τα έτερα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα να υποβάλουν ανάλογο αίτημα. «Για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία…», είπε.

Ο Κ. Τασούλας

Κι ενώ ο κ. Σπίρτζης περιμένει την αντίδραση του Κοινοβουλίου στο αίτημά του –οι πληροφορίες έλεγαν πως ο κ. Τασούλας θα έθετε το ζήτημα στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και, στη συνέχεια, στη Διάσκεψη των Προέδρων–, η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέταξε για άλλη μια φορά το γάντι στο Μαξίμου, προκειμένου να σηκώσει το πέπλο προστασίας με το οποίο συγκαλύπτει τα πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη. «Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση της ασυλίας του και ότι δέχεται τον οποιονδήποτε έλεγχο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έκαναν το ίδιο και οι κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος. Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται;», διερωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρέμβασή του στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για τα Τέμπη. Ενώ χθες στην Ολομέλεια και στον απόηχο της προχθεσινής συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι «ο κ. Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί στοιχειωδώς να λάμψει η αλήθεια, να πει στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο, αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει…».

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια για την προμήθεια των τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στις πρόσφατες σχετικές καταγγελίες, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να «φέρουν από το αυτί τον κ. Τριαντόπουλο στη Βουλή», για να απαντήσει αν ή ποιος έδωσε εντολή να μεταφερθούν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας σε ιδιωτικό χώρο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αίτημα Σπίρτζη να ελεγχθεί από τη Βουλή για τη σύμβαση 717

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας