Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 21.3°
1 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.4° 19.7°
3 BF
61%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
27.6° 22.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ψιχάλες μικρής έντασης
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
2 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.0° 19.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 20.6°
1 BF
73%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
28.2° 24.8°
1 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 21.8°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
25.3° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.3°
4 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 20.2°
1 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.8°
4 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 21.0°
3 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
25.0° 19.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
kyriakos - androulakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Το πινγκ πονγκ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για το στεγαστικό πρόβλημα

Ασπιρίνη η αύξηση ορίου της golden visa

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί προσεχώς παρέμβαση που σχετίζεται με το όριο για την αγορά ακινήτων, που μπορεί να φτάσει στις 800.000 ευρώ για τα αστικά κέντρα και τα νησιά που υφίστανται οικιστική πίεση ● Υπό σκέψη η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση από ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa ● Η αναίτια επίθεση του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων για να βγάλει τα απωθημένα του.

Με μικρό καλάθι για τα «επείγοντα» της εποχής εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στη Βουλή για την πρωτοφανή στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μετά τα ημίμετρα της προηγούμενης Παρασκευής, που εξώθησαν τους αγρότες στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στη χθεσινή ώρα του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μόνο ότι θα ανακοινωθεί προσεχώς παρέμβαση που σχετίζεται με το όριο της golden visa για την αγορά ακινήτων, μιλώντας για αύξηση που μπορεί να φτάσει στις 800.000 ευρώ για τα αστικά κέντρα και τα νησιά, αλλά και να μειωθεί, αντίστοιχα, στο επίπεδο των 250.000 ευρώ για τις περιοχές της περιφέρειας που δεν υφίστανται οικιστική πίεση.

Αγορά

Αντιθέτως, έδειξε πως η κυβέρνηση δεν συζητά καν την κατάργηση του μέτρου –στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε μάλιστα πως μπορεί να ζημιώνει κάποιους, αλλά τονώνει την αγορά, φέρνοντας έσοδα στο κράτος– ή την επιβολή πλαφόν στα ενοίκια. Δήλωσε, πάντως, ότι «ακούει» την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση από ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa· αυτά να διατίθενται δηλαδή μόνο για μακροχρόνια μίσθωση ή ιδιοκατοίκηση.

Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, το μήνυμα (ή το «μπαλάκι») που πέρασε στις τράπεζες ώστε να είναι «πιο τολμηρές» στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. «Σήμερα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα για τα νέα στεγαστικά δάνεια, πρέπει να είναι πιο τολμηρές οι τράπεζες τώρα που επανήλθαν σε κανονικότητα…» είπε, την ίδια ώρα που οι πολίτες… εξήλθαν της «κανονικότητας» και οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στα ύψη.

Η χθεσινή συζήτηση περιορίστηκε εντός αντικειμένου και εξελίχτηκε σε ήπιο κλίμα καθώς ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μη θίξει τα ζητήματα της επικαιρότητας. Εντούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχύστηκε από μόνος του, καθώς, αναφερόμενος στην πρόταση για τη διάθεση προς ενοικίαση των ακινήτων των δήμων, επιτέθηκε αναίτια στον Χάρη Δούκα.

«Πείτε το στον δήμαρχο που εκλέξατε για τον Δήμο της Αθήνας, να διαθέσει τα κλειστά ακίνητα στους ευάλωτους και όχι σε συλλογικότητες για καταλήψεις!» είπε. «Η αναφορά σας δείχνει ότι δεν το έχετε χωνέψει ακόμη…» σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Να προλάβει μέσα σ’ έναν μήνα να ανοίξει κλειστά σπίτια στην Αθήνα είναι λίγο δύσκολο, για πέντε χρόνια ο Κ. Μπακογιάννης όχι μόνο δεν τα άνοιξε, αλλά έκλεισε και τους δρόμους της Αθήνας με αποτέλεσμα να ηττηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου…» απάντησε.

Είδος πολυτελείας

Ο ίδιος, υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως το δικαίωμα στη στέγη πρέπει να είναι προσιτό σε όλους τους Ελληνες και να μην αποτελεί είδος πολυτελείας. Καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό έλλειψη πολιτικής βούλησης, χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα μέτρα αναποτελεσματικά και ζήτησε γενναίες παρεμβάσεις και ειδικότερα για την golden visa, λέγοντας αφενός πως έχει εξελιχτεί σε «golden» μπίζνα σε βάρος των επόμενων γενεών, ενώ οδηγεί σε οικιστική αλλοίωση ολόκληρων περιοχών.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση και εσείς κάνετε πως δεν τη βλέπετε κι έχει γιγαντωθεί» δήλωσε, τονίζοντας πως το κόστος της στέγασης έχει εκτοξευτεί και ότι τα ενοίκια κινούνται πλέον πέρα από τις δυνατότητες των πολιτών. «Περιφρονείτε τις μεγάλες και πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας και την κυνική δήλωσή του περί ζημίας και οφέλους του μέτρου της golden visa. «Από φάρμακο, γίνεται φαρμάκι για χιλιάδες νέους στη χώρα μας» σχολίασε κάνοντας και ειδική αναφορά στη φοιτητική στέγη και τόνισε πως το συγκεκριμένο καθεστώς πρέπει να σταματήσει να αποτελεί «εργαλείο αφελληνισμού» για το κέρδος και μόνο.

Συνοψίζοντας τη δέσμη των μέτρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ (για δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000 – για περιορισμό του airbnb – για κίνητρα στους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων) ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε σε προτεραιότητα την άμεση εφαρμογή της πρότασης για την golden visa, ενώ δήλωσε διάθεση συναίνεσης για παραγωγικές λύσεις. «Δεν ερχόμαστε εδώ μανιχαϊστικά να πούμε “άσπρο” ή “μαύρο”, ερχόμαστε εδώ παραγωγικά για να προτείνουμε δικές μας πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τη «διάγνωση» της στεγαστικής κρίσης, υποστηρίζοντας ωστόσο ουσιαστικά πως και αυτή είναι εισαγόμενη. «Το πρόβλημα δεν είναι σίγουρα ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό…» δήλωσε και ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο ύψος των μισθωμάτων, στις τιμές των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκατοίκησης αλλά και στην εκτίναξη στις τιμές των υλικών και των επιτοκίων. «Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα στέκεται δίπλα στους πιο ευάλωτους» είπε, υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι λίγα και πως τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται και άλλες παρεμβάσεις, εντός, πάντα, δημοσιονομικού πλαισίου.

Ευάλωτοι

Από την πλευρά του καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως ανακαλύπτει διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν και πως η κυβερνητική πολιτική στο στεγαστικό έχει «βραχυκυκλώσει» το κόμμα του. «Δεν περιμένατε από μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να δρομολογήσει προγράμματα που αφορούν στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας…» σχολίασε.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, σε αποστροφή του για το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε έμμεση αναφορά στο καταδικαστικό, για την χώρα μας, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας για «αντιπαραθέσεις» προεκλογικού χαρακτήρα.

Η απάντηση του Χ. Δούκα

«Οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών. Αυτές είναι οι συλλογικότητες τις οποίες υπερασπίζομαι και λυπάμαι, πραγματικά, για την ειρωνική αντιμετώπισή τους από τον πρωθυπουργό στη Βουλή», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας.

Και πρόσθεσε: «Αντί, λοιπόν, να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες, τον καλώ να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ασπιρίνη η αύξηση ορίου της golden visa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας