Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 15.6°
1 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
16.0° 8.7°
4 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
1 BF
88%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
14.0° 8.5°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 7.3°
3 BF
54%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.0°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.3°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
3 BF
71%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.3° 13.9°
0 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 14.5°
2 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 17.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.2° 15.8°
0 BF
80%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
14.7° 9.2°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου, 2023
Bουλευτές της Ν.Δ.
Bουλευτές του κυβερνητικού εκπροσώπου στη σημερινή συνεδρίαση | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε επί της αρχής το ν/σ για τους ΟΤΑ

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνούσας πλειοψηφίας εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης» δήμων και περιφερειών, που, μεταξύ άλλων, καταργεί τις Οικονομικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική, τις σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος, και πάνω από 500 ΝΠΔΔ, όπως τα ΚΑΠΗ, που μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των δήμων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε, αν και προϊδέασε ότι τηρεί αρνητική στάση για πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. 

Ο Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είπε ότι είναι υπερβολική η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου, να ενεργοποιείται ανά δίμηνο η διαδικασία της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε λοιπόν η λογοδοσία να γίνεται μια μόλις φορά κατ΄ έτος.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκ μέρους του ΚΕΔΕ, είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος καιρός, για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, κατά πόσον οι δήμοι θα είναι έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν την καθαριότητα του εθνικού δικτύου και κατά πόσον θα έχει ξεκινήσει η συγχώνευση των νομικών προσώπων. Ιδίως για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση και κατάργηση των νομικών προσώπων, τουλάχιστον με νόμο πριν τις εκλογές.

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ είπε ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι της κατάργησης, της απορρόφησης των νομικών προσώπων από τους δήμους. «Εντάξει, το προσωπικό μεταφέρεται στους δήμους, όμως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με διάφορα θέματα, όπως θέσεις ευθύνης και λοιπά. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε χρόνο προεκλογικό. Τα νομικά πρόσωπα, ειδικά στον τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, έχουν μεγάλο έργο που προσφέρουν και να προσφέρουν για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Δαρδαμάνης . Σε σχέση με την αρμοδιότητα αποκομιδής απορριμμάτων οδικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ επισήμανε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο Αντώνης Διαμαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είπε ότι ο Σύλλογος, διεκδικεί την μεταφορά του συνόλου των δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ και του προσωπικού τους στους δήμους και στις κοινωνικές υπηρεσίες αυτών. Συνεπώς, με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, με τη μεταφορά υπηρεσιών των δομών και του προσωπικού στους δήμους, ικανοποιείται κεντρικά και οριζόντια η συγκεκριμένη πάγια διεκδίκησή Συλλόγου. «Θα προκύψει σαφής εξοικονόμηση πόρων, καθώς πολλές διοικητικές αρμοδιότητες θα διεκπεραιώνονται από τις υπηρεσίες των δήμων και έτσι δεν θα χρειάζονται εξωτερικοί συνεργάτες. Από την άλλη, θα στελεχωθούν καλύτερα και επαρκέστερα οι δομές αυτές», ανέφερε ο κ. Διαμαντής.

Ο Κωνσταντίνος Σαΐνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου εξουσιοδοτική διάταξη που θα ορίζει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα πρότυπα οργανογράμματα για τις μουσικές δομές των ΟΤΑ, τα ωδεία, τις μουσικές σχολές και τα μουσικά σύνολα, με πληθυσμιακά κριτήρια, και θα ρυθμίζονται ζητήματα κατάταξης των υπηρετούντων μουσικών, εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των δομών αυτών καθώς και ζητήματα ωραρίου καθηκόντων και επιμόρφωσης του καλλιτεχνικού προσωπικού που απασχολούνται στους ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Ο Παναγιώτης Νίκας από την ΕΝΠΕ είπε ότι η περιφέρεια πρέπει να φροντίζει για τη συντήρηση, να φροντίζει να κόβει τα κλαδιά, να φροντίζει για τη σήμανση. Το οδικό δίκτυο όμως πρέπει να καθαρίζεται από τον δήμο ακόμη και με ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εταιρεία. «Η ιστορία με τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους είναι ευθύνη της περιφέρειας. Έχουμε μία εργολαβία και τα μαζεύουμε. Αυτό είναι σωστό», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ. Σε σχέση με τα ρέματα, ο κ. Νίκας επισήμανε ότι είναι τομέας στον οποίο εμπλέκονται και οι περιφέρειες και οι δασικές υπηρεσίες. «Δεν είναι πάντα εύκολη η συνεννόηση. Η δική μου άποψη είναι ότι τα ρέματα, τα οποία είναι εντός Σχεδίου, πρέπει να είναι ευθύνη των δήμων, διότι υπάρχει και πολεοδομική παράμετρος, σε όλα αυτά. Τα εκτός Σχεδίου πρέπει να τα καθαρίζει η περιφέρεια, πάντοτε σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε, σε αυτό το θέμα, διότι, τι γίνεται με τον κορμό του ξηραμένου δέντρου που κατεβαίνει από το βουνό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα;», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Για τα εντός σχεδίου ρέματα την ευθύνη καθαρισμού την έχει ο δήμος. Για τα ρέματα εκτός σχεδίου πόλεως, την ευθύνη έχει η περιφέρεια. Εμπλέκονται και τα δασαρχεία και πραγματικά υπάρχει σύγχυση, είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από την ΚΕΔΕ και παρατήρησε: «Είναι γνωστό το παράδειγμα με τα φρεάτια επί των Εθνικών Δικτύων που ο δήμος πρέπει να καθαρίσει τη σχάρα, η περιφέρεια το λαιμό και η ΕΥΔΑΠ τους αγωγούς. Εντός και του αστικού ιστού η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι της περιφέρειας στην κοίτη, αλλά του δήμου στα πρανή. Είναι πράγματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε επί της αρχής το ν/σ για τους ΟΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας